Lovadat NEM a kukorica fűti

Lovadat NEM a kukorica fűti

2022-02-08 / Magyar Dorottya

A hűvösebb idő beköszöntével a lótartók gyakran az abrak mennyiségének megemelésével, illetve kukorica hozzáadásával igyekeznek lovaikat felkészíteni a télre. De vajon igaz a régi hiedelem, miszerint a kukorica fűti a lovat?

Mindjárt az elején le kell szögeznünk: a kukorica az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben nem fűti a lovat. A ló testhője fenntartását a rostemésztésből, tehát a szálastakarmány emésztéséből biztosítja.

A kukorica rostot csak csekély mennyiségben, keményítőt viszont annál többet tartalmaz, ráadásul nehezen hozzáférhető formában. Kukorica és árpa etetése esetében mindenképp feltárásra van szükség, a roppantás általában kevés a hasznosuláshoz. De ha már a hasznosulásnál tartunk: a túl sok keményítő semmiképp sem kívánatos lovad étrendjében.

De akkor miért van kukorica a lótápokban, így az Equusline tápokban is? A kukorica nem ördögtől való, megfelelően előkészített, feltárt formában (ez alatt jellemzően hőkezelést, extrudálást értünk) és megfelelően adagolva hasznos része lehet egy lótápnak, ami a kukorica mellett még számos összetevőt tartalmaz, hogy biztosítsa mindazokat a táplálóanyagokat, amelyek fedezik az adott lótípus szükségleteit.

Lovad hőháztartását tehát a szálastakarmány emésztése, a rostemésztés biztosítja. A hidegtől való védelem legjobb módja tehát a jó minőségű széna etetése. Ha nem tudod a szálas takarmányt folyamatosan elérhetővé tenni, akkor igyekezz naponta többször kisebb mennyiséget etetni.

Az étrendi rost forrása nem csak a legelő vagy a széna, lehet szénapellet, lucernapellet, cukorrépa-szelet, zabkorpa, rizskorpa esetleg szójakorpa is. Mivel nagy mennyiségű vizet kötnek meg, célszerű ezeket áztatva etetni, hogy ne a bélrendszer nedvességét vonják el, esetlegesen bélsárrekedést okozva.

Amikor szóba kerül a rost, a lótartók jelentős azonnal a korpára gondol. A korpa lótakarmányozás szempontjából nem hasznos takarmányféleség. A benne található rost irritálja a beleket, és viszonylag magas a foszfortartalma, hosszú távon etetve felboríthatja a kalcium-foszfor egyensúlyt. Vízből sem köt meg említésre méltó mennyiséget. Különösen rossz gyakorlat heti egy-két alkalommal a korpás maccs etetése, mert 24 órára teljesen felborítja az emésztést, ezáltal növeli a kólika kialakulásának kockázatát.

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a Lóvitamin.hu lótápjaihoz »