Egy hasznos újévi fogadalom: átgondolt takarmányozás lovad egészségéért

Egy hasznos újévi fogadalom: átgondolt takarmányozás lovad egészségéért

2022-01-04 / Magyar Dorottya

Az új év az újévi fogadalmakról szól. És bár ezek nagy része rövid időn belül feledésbe is megy, ha egy fogadalom megkönnyíti az életedet, garantáltan nem lesz nehéz megtartani. Következzen tehát egy olyan fogadalom, ami nem csak hasznos, de segít, hogy még gondosabb gazdája legyél lovadnak.

Kezdd a januárt azzal, hogy megtervezed a 2022-es évet lovad takarmányozási igényeinek tükrében.

1. Mérd fel lovad kondícióját

Ha lovad túlsúlyos, a tél a lehető legjobb időszak a felesleges kilók leadására, hiszen az hideg időben a testhőmérséklet fenntartása nagyobb energiát igényel, illetve legelés híján pontosan kiszámíthatod lovad ideális takarmányadagját.

Ha lovad kondícióhiányos, mindenekelőtt gondold át takarmányozását, és mielőtt bármit változtatnál, konzultálj állatorvosoddal, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

2. Tervezz

Gondold át, mik a terveid lovaddal az idei évben. Tenyésztésbe vonnád? Szeretnél versenyezni vele a szabadtéri szezonban? Legalább egy-másfél hónappal a tervezett dátumok előtt kezdd meg szervezetének támogatását a megfelelő táplálékkiegészítőkkel.

Az időszakosan visszatérő egészségügyi problémákra is számíts már jó előre. Ha például lovad a nagy melegben hajlamos az orrvérzésre, vagy jól jön neki egy kis segítség a szőrváltáshoz, időben rendeld meg és kezdd el etetni a megelőzést célzó takarmánykiegészítőket.

Akár már most írd be a becsült dátumokat a naptáradba, vagy állíts be magadnak emlékeztetőt.

3. Rendszerezz

Nagyjából tudod, mennyi idő alatt fogy el lovad tápja, vagy a folyamatosan etetett takarmánykiegészítője? Állíts be magadnak rendszeres emlékeztetőt, hogy időben megrendeld az utánpótlást, így elkerülheted a kapkodást.

Boldog új évet és jó egészséget kívánunk minden kedves lótartónak!