Idős lovak kedvence: megérkezett a Senior pellet!

Idős lovak kedvence: megérkezett a Senior pellet!

2020-01-27 / Magyar Dorottya

A 40 az új 30, mondják gyakran az emberekre, és hasonlóan van ez a lovak esetében is. Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben a ló egyre inkább társállat, vagy akár családtag státuszba került, meg persze az egyre jobb állatorvosi ellátásnak, az egyre alaposabb takarmányozási ismereteknek, no meg persze a lótartók gondoskodásának köszönhetően egyre több ló éri meg az időskort. Természetes, hogy ezek a lovak egy kicsivel több odafigyelést igényelnek, különösen a takarmányozás terén. Ebben nyújt segítséget az Equusline tápcsalád legújabb tagja.

Ahogy mi emberek is eltérő mértékben idősödünk, úgy a lovak és pónik is: az életmód, étrend, a fizikai aktivitás és természetesen a genetika is fontos befolyásoló tényező. A leggyakoribb probléma, amivel az idős lovak gazdái találkoznak, hogy kedvencük könnyen veszít súlyából, de visszapótolni sokkal nehezebb az elvesztett izomtömeget. Az idős lovak számára már nehézséget okozhat a rágás, gyakoribbak körükben a fogproblémák: elkopnak a fogaik, rések alakulhatnak ki a fogak között, amikbe beékelődik a takarmány, gyakoribb, hogy eltörnek, vagy kiesnek a fogaik, az állkapocsízületek kopása, gyulladása is hozzájárulhat a problémához.

Egy idős ló azonban megfelelő odafigyelés mellett boldogan élheti a 20 év felettiek kicsit nyugisabb, kényelmesebb életét. Számukra és gazdáik számára van egy nagyon jó hírünk, hiszen az Equusline lótápok kínálata idős lovak számára összeállított és elkészített termékkel bővült.

A Senior pellet teljes értékű, gazdaságos alaptakarmány pellet formájában jól hasznosítható és emészthető fehérjetartalommal, fontos ásványi anyagokkal, aminosavakkal, nyomelemekkel és vitaminokkal készült az idősödő lovak számára – ezzel a leírással találkozhatsz webáruházunkban. De ismerkedjünk meg egy kicsivel alaposabban is ezzel a különlegességgel!

A Senior pellet kellemes ízű, és kellemes, de nem intenzív illatú takarmány, így a rossz étvágyú, válogatós idős lovak esetében sem kell attól tartani, hogy visszautasítják. A Senior pellet könnyen elmorzsolható szemcséit a fogproblémákkal vagy rágási nehézségekkel küzdő lovak számára is könnyen elfogyasztható.

Nem csak a pelletszemcsék állaga, hanem mérete is kifejezetten az idős lovaknak kedvez:

A Senior pellet természetesen áztatva, pép formájában is etethető. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy víz hatására némileg megdagad:

150 ml víz hozzáadásával 10 perc után

 

A Senior pellet napi adagja a ló méretétől, terhelésétől és az egyéb táplálék mennyiségétől és összetételétől függően 1-3 kilogramm. A pontos abrakadag megállapításához kérd bátran állatorvosod, vagy az Equimins termékfelelőse, Möhöly Christa segítségét.

A Senior pellet kifejezetten az idős lovak táplálóanyag-igényeinek megfelelően van összeállítva. A kor előrehaladtával a test felépítése változik, ahogy a ló idősödik, az izomtömeg csökken, a zsírtömeg nő. Emiatt ha egy idős ló hízni kezd, általában zsír és nem pedig izom keletkezik. A bevitt kalóriamennyiség növelése ilyenkor nem segít, az izomtömeg pótlásához fehérjére és mozgásra van szükség. Sok lótartó idegenkedik a fehérjétől, mivel tévesen a savós patairha-gyulladással kötik össze, annak ellenére, hogy azt a szénhidrát túletetése okozza. Az idős lovak azonban fiatalabb társaiknál több fehérjét igényelnek, hogy izmaik ne épüljenek le, ez az oka a Senior pellet viszonylag magas fehérjetartalmának. Az Equusline család legújabb tagja emellett természetesen tartalmazza mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amire idős lovadnak szüksége lehet. Magas a rosttartalmával pedig hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.

A Senior pellet már megérkezett raktárunkba, és csak a megrendelésedre vár:

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább az Equusline tápokhoz >>