Ha nincs anyatej…

Ha nincs anyatej…

2024-03-10 / Magyar Dorottya

A csikók életük első 3-4 hónapjában teljes mértékben tej alapú étrenden élnek. Ha bármilyen sajnálatos ok miatt ebben az időszakban árván maradnak, megfelelő táplálkozási igényeiket meg kell próbálni teljesíteni.

Az árva csikók számára az a legjobb megoldás lenne a dajkakanca használata, ami sajnos nem mindig lehetséges. A második leggyakoribb a helyettesítő tápszer adagolása.

Elérhetőek csikók számára is tejpótló szerek, amelyek lehetővé teszik az árva csikó megfelelő fejlődését, amíg át tud térni más takarmányokra (Equusline Optima, a Young Stock vitamin már 10 napos kortól adható).

A tehéntej nem jó megoldás

Nem meglepő módon a kancák teje biztosítja a legjobb táplálékot a csikók számára, míg a más fajoktól származó tej soha nem olyan jó. Miért is?

Az optimális növekedéshez szükséges tápanyag, a nyersfehérje tekintetében a kancatej a tehén- és a kecsketejhez hasonló. De a különféle tejekben sem minden fehérje egyforma. A kancatej a tejsavó tekintetében felülmúlja a tehéntejet, ebből a kancatej körülbelül 40%-ot tartalmaz, ami körülbelül kétszerese a tehéntejének.

A tejsavó jobban felszívódik a gyomor-bélrendszerben, mint a kazein. A tehéntej vagy hasonló termékek (pl. sovány tejpor) ezért nem ideális helyettesítő táplálék a csikóknak, mert nem tartalmazzák a természetes kancatej savófehérje profilját. A kazein mennyisége körülbelül a fele a tehéntejben található mennyiségnek.

A lótejben a domináns szénhidrát a laktóz.

A kancatej ásványianyag-tartalma más fajok tejéhez képest alacsony. Az ásványi anyagok koncentrációja a laktáció első hét-tíz napjában tetőzik, majd fokozatosan csökken.

A friss tehéntej etetése kerülendő. Közel kétszer annyi zsírt tartalmaz, míg cukortartalma csak kétharmada a kancatejének, ezen kívül etetése szinte mindig hasmenést okoz a csikóknál, ami nagyon hamar kiszáradáshoz vezet.

Alacsony zsírtartalmú (2%) tehéntej helyettesítheti a kancatejet, ha literenként 20 g szőlőcukrot adsz hozzá. Ezt a keveréket egy napos korban a csikó teljes tömegének 10 százalékával kell etetni, a 10. naptól az elválasztásig a csikó testtömegének 25 százalékára kell növelni.
Az árva csikók nem árva kortársaikhoz képest sokkal hamarabb, néhány héten belül elkezdenek szilárd takarmányt fogyasztani, ezért a tejpótlás mellett biztosítani kell számukra csikótápot, füvet és szénát.

Ha a csikó születése után azonnal elárvul

A csikók betegségektől védő antitestek, tehát immunvédelem nélkül születnek. Ezért a csikóknak kolosztrumot kell kapniuk életük első 12-18 órájában, ami védelmet biztosít számukra a betegségekkel szemben.

Egyes állatorvosok rendelkeznek fagyasztott kolosztrummal. Kolosztrum pótlására a Protector paszta elérhető, légy felkészült és szerezd be még a csikó születése előtt.

Ha kolosztrum nem áll rendelkezésre, plazmatranszfúzió is alkalmazható. Ha a csikó 18-24 óránál idősebb, és még mindig antitestekre van szüksége, a plazma a legjobb megoldás, mivel előfordulhat, hogy a kolosztrum már nem szívódik fel a gyomor-bél traktusból.

Körülbelül egynapos korában a csikó vérének IgG-szintjét állatorvosnak kell ellenőriznie – ez az egyébként egészséges és nem elárvult csikók esetében is ajánlott. Az ideális szint 400 és 1200 mg/dl között van. Jellemzően 800 mg/dl-nél nagyobb IgG-szint kívánatos.

Ha nem árva a csikó, de nincs elég tej

Előfordul, hogy a kanca nem termel elegendő tejet a csikó számára. Ennek elkerülésére kulcsfontosságú ügyelni arra, hogy a kancát az ellés előtt és után is optimálisan takarmányozd és hozzáférjen a megfelelő mennyiségű vízhez is.

A vemhesség utolsó harmadában és a laktációs időszakban jelentősen megnő a kanca energia- és tápanyag szükséglete. Ezt kancatápokkal és vitaminokkal megfelelő módon fedezni tudod (Equusline Super, Advace Complete, Super Vitamin E és szelén).

Mikor és mennyit kell etetni

A fiatal csikók naponta testtömegük 25 százalékának megfelelő tejpótlást fogyasztanak.

Amikor újszülött csikót etetsz, először csak a testtömeg tíz-tizenöt százalékával számolj az első napon, és fokozatosan növeld az adagot néhány napon keresztül, amíg a testtömeg 25 százalékát el nem éred. Ezt legalább nyolc, de ideális esetben tizenkét etetésre kell felosztani, nappalra és éjszakára is.

Ha a csikó szopik is egy másik kancától, aki mellette esetleg saját csikót is nevel, nehéz lehet meghatározni az esetleg szükséges tejkiegészítés mennyiségét. A tej mennyiségét a kanca kézi fejésével lehet viszonylag egyszerűen lemérni. A kancáknak általában nagyobb a tejleadása, amikor a csikó szopik, mint amikor az emberi kéz feji. Ez a módszer segíthet azonban meghatározni, hogy mennyi tejpótlót kell adni a csikónak. Ilyen helyzetben néha elég csak néhány napig tejpótlást adni a csikóknak, míg a kanca tejtermelése megnő.

Hogyan etesd a tápszert

A gyenge és szopási reflex nélküli csikó táplálása orr-nyelőcső (nazogasztrikus) szondán keresztül történik, ezt az állatorvos helyezi be.
Tejpótló adható a csikónak palackból (cumisüvegből) vagy vödörből – az utóbbi megoldás javasolt. A palackból (cumisüvegből) való etetés során ugyanis a csikó könnyen félrenyelhet és a tüdőbe jutó tej súlyos tüdőgyulladást okozhat.

A csikók hamar megtanulják a tejpótlót vödörből inni, ami kényelmessé és biztonságossá teszi az etetést. A legtöbb csikóban ott él a szopási képesség és vágy, így akár több napos ilyen etetés után is fog tudni szopni, ha közben sikerül dajka kancát találni.

Hogyan kerüld el a hasmenést

Az árva csikóknál gyakori probléma a hasmenés. Ennek elkerüléséhez fontos az etetési program három alappontjára történő gondos odafigyelés a napi adagolt tejpótlás mennyiségére, a pótlás hígítási arányára és a napi etetések számára.

Az árva csikók számára kifejezetten javasolt probiotikum paszták etetése is a hasmenés elkerülésére (Protector, Probiotic traveller paszta), illetve fontos, hogy hozzáférjenek egészséges felnőtt ló trágyájához.

Az árva csikó etetése kihívásokkal teli és időigényes vállalkozás. Tudással és felkészültséggel azonban sikeresen lehet csikókat nevelni tejpótlóval is. Ezek a csikókból is ugyanolyan genetikai potenciállal rendelkező felnőtt, fejlett és egészséges lovakká cseperedhetnek, mint azon társaik, akiknek szerencsésebben indult az élete.

Képek forrása: Pixabay