Nélkülözhetetlenek lovad egészségéhez az esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak Omega-3 és Omega-6 csoportja rendkívül fontos a szervezet egészséges működése szempontjából. Ezeket esszenciális zsírsavaknak is nevezik, mert megfelelő mennyiségben jelen kell lenniük lovad étrendjében, mert szervezete nem tudja előállítani őket.

Növényevő és legelő állatként a lovak természetesen alkalmazkodtak az Omega olajok emésztéséhez, mivel a friss fű Omega-3 zsírsavat, míg a szemes takarmányok Omega-6 zsírsavat tartalmaznak. A zöld fű Omega-3 és 6 zsírsav aránya körülbelül 4:1, de ha a fűből széna készül, akkor az Omega-3 tartalma elveszik. Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy ha a füvet szénakészítés céljából szárítják, 140 napi tárolás során Omega-3 tartalmának kb. 70,3%-át veszíti el, míg Omega-6 tartalma stabil maradt.

A lovak esetében az Omega-3 zsírsav hiányát a legelés korlátozása, vagy a teljes mértékben csak széna etetése okozhatja. Az Omega-3 és az Omega-6 hiánya negatívan befolyásolja az immunrendszert. A hiányra utaló tünet lehet a bőrkiütés és bőrhámlás, csüdsömör kialakulása, a fiatal lovak nem kielégítő növekedése.

Az Omega-6 zsírsavak szükségesek a gyulladásos és veleszületett immunreakciókhoz, míg az Omega-3 zsírsavak a gyulladás és az immunreakció ellenszabályozó anyagai, vagyis képesek a gyulladás elleni küzdelemre.

Glow and Shine Omega olajok
Glow and Shine Omega olajok

Szüksége van-e Omega-3 zsírsav kiegészítésre lovadnak?

Ha a lovad nagyrészt dús füvű legelőn van, akkor nem szükséges, mivel ezt a fűből legeléssel be tudja vinni szervezetébe. Ha a lovad étrendjében a széna és a szemes takarmány dominál, akkor szükséges az Omega-3 kiegészítés, mivel a széna nem tartalmaz eleget belőle.

Az inzulinrezisztens lovak esetében néhány tanulmány kimutatta, hogy az étrend Omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése fokozza az inzulin-érzékenységet, tehát számukra ezért is különösen hasznos.

Diamond Omega – Őrölt porlasztott vitaminos lenmag
Diamond Omega – Őrölt porlasztott vitaminos lenmag

A legegyszerűbb és legjobb Omega-3 kiegészítés a lenmag

A lenmag olajtartalma magas (kb. 41%), és magas Omega-3 zsírsav tartalma miatt hasznos a lovak számára. Költséghatékony és gazdaságos megoldás lovad takarmányának Omega-3 zsírsav kiegészítésére. A lenmag azért is különösen jó választás, mivel benne az Omega-3: 6 aránya nagyon hasonlít a fű, a ló természetes étrendjének az arányához és magas rosttartalma miatt is kiváló hasznos kiegészítése lovad étrendjének.

Főzött, őrölt lenmag
Főzött, őrölt lenmag