A tél nagy kérdése: szükséges-e a lótakaró?

Télen, az időjárás, lovad tartási körülményei, egészségi állapota és munkaterhelése függvényében megfordulhat fejedben, hogy esetleg érdemes lenne lenyírni, és/vagy takarózni. Segítünk alaposan átgondolni ezt a döntést.

Nyírni csupán azokat a bokszban tartott, közepes vagy nehéz munkában lévő sportlovakat érdemes, akik napi szinten megizzadnak. Praktikus megoldás lehet például versenylovak menedzselése szempontjából, tudnod kell azonban, hogy a nyírást követően lovad igényei megváltoznak majd.

Fotó: Five Furlings Photography, Flickr
Fotó: Five Furlings Photography, Flickr

 

Mivel egy lenyírt ló nem tudja kellően szabályozni a testhőmérsékletét, könnyen megfázhat, ezért ettől fogva takaróznod kell majd. Emellett érzékenyebb lesz a gumis körkefére és hasonló ápolóeszközökre is, javasolt ezért inkább az ápoláshoz a puha kefe vagy egy nedves szivacs használata. A takaró viseletét még csak annyi időre sem ajánlott elhanyagolni, amíg a lovat a bokszból a fedelesbe vezeted.

Takarózott lovaknál fontos odafigyelni a szükséges D-vitamin bevitelre, ugyanis egy bokszban tartott, legelőre kizárólag takaróban kiengedett ló számára szükséges D-vitamin csupán egy részét képes felvenni.

Érdemes a nap folyamán az esetleges hőingadozások függvényében a takarót időben átcserélni (pl. a vastag takarót egy vékonyabbra).

Gyakori a lótulajdonosok szubjektív hozzáállása a témához. Egy hidegben töltött nap után az ember, mivel fázik, hajlamos irracionálisan dönteni és lovára vastagabb takarót adni, holott lehet, hogy a lónak épp csak egy vékony takaróra lenne szüksége. Ebből pedig egyenes úton következik, hogy a lónak melege lesz, a verejtékezés, vakarózáshoz, a krónikus vakarózás pedig akár bőrproblémákhoz is vezethet.

Érdemes nagy odafigyeléssel lótakarót választani és a lótakarók állapotára is mindig odafigyelni: egy nem jól illeszkedő, vagy elhanyagolt, koszos takaró kidörzsölheti, vagy akár fel is törheti lovad bőrét.

Természetesen nem csupán a lenyírt lovakat szokás takarózni. Az öreg, illetve betegségben szenvedő lovaknak a takaró megfelelő étrend és tartási körülmények mellett nagy segítség lehet a hideg időben.

Egy egészséges, megfelelő kondícióban lévő, fiatal vagy középkorú lónak, hacsak nincs lenyírva a szőre, nem szükséges a takaró. A rideg, vagy félrideg tartásban tartott, illetve könnyű munkában lévő lovakat nem szükséges és nem is ajánlatos nyírni.

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>

Borítókép: Five Furlings Photography, Flickr