D-vitamin: a napfény ajándéka lovadnak

A D-vitamint a lovak szervezete a közvetlen napfényből állítja elő. Az, hogy mennyi D- vitamint állít elő a ló szervezete, függ a napsütés hosszától és intenzitásától, ebből kifolyólag pedig a földrajzi elhelyezkedéstől, az adott évszaktól és a ló tartási körülményeitől is.

Miért fontos a ló szervezetének a D-vitamin?

  • Elősegíti a kalcium felszívódását a belekben
  • Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódást a vesében
  • Megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a bélből
  • Növeli a csontsűrűséget és támogatja a csontátépülést

Hiánytünetek:

  • Csontok ásványianyag tartalmának csökkenése
  • Csökkent étvágy
  • Izomgyengeség
  • Neurológiai rendellenességek
  • Növekedési rendellenességek

 

Jogos lehet a kérdés, hogy szükséges-e télen extra D-vitamint bevinni a ló szervezetébe. Ez nagyban függ a ló étrendjétől. Mivel télen kevesebb a napos órák száma és a napfény intenzitása is alacsonyabb, a ló bőre nem tud annyi D-vitamint szintetizálni, mint például nyáron.

A természetes körülmények között napon szárított széna D-vitamin tartalma magasabb lehet, mint a legelőé. Ezért téli időszakban a szálastakarmány révén elegendő D-vitamin jut a ló szervezetébe. A széna összetétele szintén fontos tényező lehet. Egy vegyes, leveles növényeket is tartalmazó széna a levelek nagyobb felületének köszönhetően magasabb D-vitamin tartalommal rendelkezhet.

Mikor lehet szükség D-vitamin pótlásra:

  • Bokszban tartott lovak esetében
  • Takarózott lovak esetében
  • Bokszban tartott vemhes és szoptató kancák esetében
  • Bokszban tartott csikók esetében 6 hónapos korig
  • Fiatalon kezdett tréning (pl. versenylovak) esetében

 

A D-vitamon túladagolás tünetei:

  • Csökkent étvágy
  • Növekedési rendellenességek

 

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>

Forrás: Equine Applied and Clinical Nutrition Raymond J. Geor, Patricia A. Harris, Manfred Coenen

Kapcsolódó cikkek: