Az izomépítéshez energia kell

Az alábbi sorokat nem én írtam, de teljes mértékben arról szól, amit én is mindig tanácsolok a lovasoknak:

Az izmok építése nem egy külön feladat. A ló által végzett munka részeként az izmai is épülnek, ha biztosítod számára a megfelelően kiegyensúlyozott étrendet, amely minőségi fehérjét tartalmaz és pozitív energiamérleget jelent számára. Tehát izmot csak akkor tud építeni a ló, ha több energia kerül a szervezetébe, mint amennyit felhasznál a mindennapi létezése és mozgása során. Az izomépítés mindig több energiát igényel, mint az izmok fenntartása.

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy elegendő kalória és / vagy a megfelelő típusú makrotápanyagok hiánya akadályozhatja az edzésmunkához való alkalmazkodást, míg azok a lovak, akiknél a megfelelően kiegyensúlyozott takarmányozás kielégíti az energiaigényeket, jobban tudnak alkalmazkodni a nagyobb fizikai igénybevételhez.

Az energiahiányos takarmányozás az edzések mellett, illetve az edzések ellenére is az izomtömeg, az izomerő és a csont ásványi sűrűségének a csökkenéséhez vezethet, emellett nő a betegségekre és sérülésekre, az immunrendszer védekezési képességének a gyengülésére való esély és hamarabb fellépnek a túlterhelés miatti egészségi problémák, sportsérülések.

A megfelelő takarmányozás tehát minden ló számára szükséges és minden típusú munkaterheléshez alapvetően szükséges.

Forás: Kerksick et al. (2018) ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations, J Int Soc Sports Nutr. 2018; 15: 38.

Jó egészséget kíván Möhöly Christa, az Equimins termékfelelőse

 

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>