Jóízű segítség az őszi szőrváltáshoz

Ahogy az ősz beköszönt, lovad téli szőre már rég alakulóban van. 5-8 héttel az után, hogy a nappalok júniusban rövidülni kezdenek, lovad szervezete is alkalmazkodik a változáshoz és augusztus közepére megkezdődik a felkészülés a téli szőrzet növesztésére. Ilyenkor érdemes lehet megemelned lovad napi kalóriabevitelét, hiszen a szőrváltás sok energiával jár. Összegyűjtöttünk néhány takarmányozási tippet, hogy hatékonyan támogathasd lovad őszi szőrváltását.

A fényes, puha szőr az egészség jele, míg a durva, fénytelen szőrzet betegségre vagy tápanyaghiányra utal. Utóbbi esetben állatorvosi diagnózist követően az általa által javasolt kezelés takarmányozással támogatható, a tápanyaghiányt pedig kellő szakértelemmel helyre lehet hozni. A szőrváltási folyamat rendszeres ápolással és kiegyensúlyozott, célzott takarmányozással felgyorsítható, így lovad időben felkészülhet a fagypont alatti hőmérsékletekre.

Mindenekelőtt ügyelj a vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott mértékére lovad takarmányozásában. A biotin, más néven H-vitamin segít a szőrváltás beindításában, továbbá jótékonyan támogatja a szaruképződést, így a szőr és a pata növekedését is.

Az E-vitamin egy fontos sejtvédő antioxidáns, ami nem csupán az egyik leghatékonyabb támogatás lehet lovad izomzata számára, de bőrének és szőrzetének állapotát is javítja, amibe a sörény és a farok is egyaránt beletartozik.

Hasonló hatású a lenmagolaj is, ami nem csak a sörény és a farok fényességéhez és selymességéhez járul hozzá, de jótékony hatást gyakorol az emésztésre, valamint a szív- és érrendszerre is.

A fehérjék fontos szerepet játszanak a sejtekben zajló folyamatokban, így többek között a bőr, a szőrzet és az izmok egészséges működését is befolyásolják. Fontos, hogy jó minőségű fehérjét etess lovaddal, ennek forrása például a lucerna, a szójababliszt vagy a lenmagliszt. A hangsúly mindig a fehérje minőségén, nem pedig a mennyiségén van.

Fontos még továbbá a helyes kalcium-foszfor, valamint az optimális réz-cink arány a ló étrendjében.

És természetesen ne feledkezz meg a napi szintű, rendszeres, alapos ápolásról sem!