E-vitamin: fontos antioxidáns lovad etetőjében

E-vitamin: fontos antioxidáns lovad etetőjében

2019-10-20 / Magyar Dorottya

Az E-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. Kizárólag növények által előállított fontos antioxidáns. A ló étrendjében fontos a zsírral egyidejűleg való biztosítása a megfelelő felszívódás érdekében.

Miért fontos lovad számára az E-vitamin?

  • – Stabilizálja a szabadgyököket, ezáltal véd az szervezetben esetlegesen létrejövő szövetkárosodásoktól
  • – Támogatja az immunrendszert
  • – Támogatja az izmok és idegek megfelelő működését
  • – Neurológiai problémák esetén is segíthet
  • – Növeli a lóinfluenzával és a tetanusszal szembeni ellenállóképességet

 

Miben található meg?

  • – Szójababolajban
  • – Feldolgozatlan gabonafélékben
  • – Tavaszi legelőben
  • – Korai kaszálású szénában

 

Nyáron, legelőn tartott lovak esetében nincs szükség E-vitamin pótlásra. Téli időszakban azonban, mivel a lekaszált fű, széna formájában 30-85%-kal kevesebb E-vitamint tartalmaz, ami tovább csökken a tárolás ideje alatt, indokolt lehet az E-vitamin pótlása. Az intenzív tréning alatt álló, nagy terhelésnek kitett lovak esetében, valamint legelő hiánya esetén szintén szükséges lehet a ló étrendjének E-vitaminnal való kiegészítése.

Hiánytünetek:

  • – Izomsorvadás, főleg csikóknál
  • – Muszkuloszkeletális problémák
  • – Túladagolás tünetei:
  • – Csontsűrűség problémák
  • – A-vitamin hiány
  • – Tápanyagok felszívódásának akadályozottsága

 

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>

Forrás: