Miért van hamu a lovam tápjában?

Azok a lótartók, akik gondosan átolvassák a lótáp címkéjén feltüntetett adatokat, de csak kevéssé járatosak a lótakarmányozás rejtelmeiben, gyakran megdöbbenve tapasztalják, hogy az adatok között a hamu is szerepel. Vajon miért van hamu a lótápban, tehetik fel a kérdést – teljesen jogosan. Járjunk utána!

Fontos már az elején tisztázni, hogy ez nem az a hamu, amire sokan elsőre gondolnak. Nem az történik, hogy a takarmánygyártó bármiféle okból hamut keverne a lótápba.

A táp címkéjén feltüntetett a hamu a takarmány ásványi anyag tartalmát jelenti.

A szerves anyagok alapvetően a széntartalmú vegyületek, magukban foglalják az összes biológiai molekulát, amelyekből minden élőlény épül. Az ásványi anyagok az anyagok, illetve jelen esetben a lótáp alkotóinak nem biológiai molekulái. Két kategóriájuk van: a makro- és a mikroelemek (nyomelemek). Makroelem a kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium és kén. A szelén, a kobalt, a jód, a cink, a réz és a vas mind ásványi anyagok, ezek sokkal kisebb mennyiségekben szükségesek, mint a makroelemek.

A hamu a takarmány összes ásványi anyag tartalma, ezt az adatot nem csak a lótápok és müzlik, de például a széna- és lucernapellet zsákján is megtalálod – utóbbi esetekben azonban a túl magas érték (szénapellet esetében pl. 6% felett) arra utalhat, hogy a feldolgozott szálastakarmány talajjal szennyeződött.

Bármilyen takarmány hamutartalma egyszerűen és gazdaságosan mérhető egy takarmányvizsgáló laboratóriumban. A hamu mennyiségét úgy határozzák meg, hogy a takarmányt 500°C-on két órán át égetik. Amikor minden, ami el tudott égni, elégett – a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok – csak az ásványi anyagok maradnak, vagyis a hamu. Ezt megmérik, és százalékban meghatározzák, hogy mennyi volt az a takarmány mennyiség, amit kezdtek elégetni és abból mennyi hamu maradt. Ez egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor pontos és precíz eljárás, aminek eredményeképp a takarmányban található összes ásványi anyag százalékban kifejezett mennyisége kerül a takarmány címkéjére. Ugyanakkor ez az érték nem ad információt arról, hogy melyik ásványi anyagból mennyi található a takarmányban.

Mivel az ásványi anyagok fontos részét képezik a takarmányoknak, a hamu kívánatos alkotórész. Egy magas ásványi anyag tartalmú készítmény hamutartalma értelemszerűen magasabb lesz. Az alacsony érték viszont adódhat a szükséges makro- és mikroelemek kis mennyiségéből is, ezért nem szabad általánosságban a jó minőség jellemzőjének tekinteni.

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább az Equusline lótápokhoz >>