Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 2.

Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 2.

2022-05-22 / Magyar Dorottya

A takarmányozás az alapja, hogy lovad egészséges, boldog legyen és képességei szerint teljesítsen. Ebben a cikksorozatban olyan információkat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével jobban megértheted a takarmányozás fontosságát és hasznosíthatod a benne rejlő erőt. Garantáltan találsz benne olyan információt, ami alapján lovad takarmányozását tudatosabban tudod megtervezni. Ezúttal arról lesz szó, hogy a szálastakarmány vajon fedezi-e lovad teljes táplálóanyag-szükségletét.

A szálastakarmány önmagában még hiányos étrend

Fontos, hogy lovad megkapja az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és energiát rostforrással együtt, életkora, egészsége és elvárt teljesítménye szerint.

A fű bizonyos ásványi anyagokból, a széna pedig bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem tartalmaz eleget, lovadnak nem csak szálastakarmányra van szüksége.

A jó minőségű tápok vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és energiát is biztosítanak lovadnak.

Ha azonban szemes takarmányt vagy tápot etetsz mellé, hogy megpróbáld kielégíteni vitamin- és ásványianyag-szükségletét, akkor plusz kalóriát is adsz lovad étrendjéhez, amire lehet, hogy nincs is szüksége. Ráadásul ezek a többletkalóriák nagyon gyakran cukrokból és keményítőből származnak, ami gondot jelenthet akár az egészséges lovak, akár az olyan egészségügyi problémákkal küzdő állatok számára, mint a lovak metabolikus szindrómája (EMS) és a poliszacharid tárolási myopathia (PSSM).

Szerencsére számos mód létezik lovad tápanyagszükségletének kielégítésére, amelyekkel a szükséges vitaminok és ásványi anyagok mellé nem viszel be felesleges kalóriákat. A legegyszerűbb megoldás, ha multivitamin / ásványianyag-kiegészítőt etetsz. Ezeket kis mennyiségben kell etetni, mivel koncentráltan tartalmazzák a lovad számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Sok ilyen komplex kiegészítő az ásványi anyagokat fehérjeforrással (aminosavakkal) együtt tartalmazza, elősegítve hasznosulásukat.

Fontos, hogy mindig olvasd el az egyes takarmánykiegészítő termékek címkéjét, és pontosan a lovad számára ajánlott megfelelő mennyiséget add. Ezek a mennyiségek jellemzően: