Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 1.

Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 1.

2022-05-08 / Magyar Dorottya

A takarmányozás az alapja, hogy lovad egészséges, boldog legyen és képességei szerint teljesítsen. Ebben a cikksorozatban  olyan információkat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével jobban megértheted a takarmányozás fontosságát és hasznosíthatod a benne rejlő erőt. Garantáltan találsz benne olyan információt, ami alapján lovad takarmányozását tudatosabban tudod megtervezni. Olyan alapvető információkkal indulunk, mint a takarmány fontossága, és egészen az olyan komplexebb témákig jutunk, mint az emészthetőség és a biológiai hozzáférhetőség közötti különbség.

 A szálastakarmány a ló étrendjének alapja

A ló takarmányozásának alapja a szálastakarmány. Ideális esetben ez friss fű formájában állna a ló előtt, de mivel éghajlatunkon ez nem valósítható meg az egész év során, a lovadnak a fűszéna (réti széna) a legjobb választás. Ha a széna mindig elérhető lovad számára, az van a lehető legközelebb a természetes legeléshez. Ha ez nem lehetséges, akkor lovadnak a testtömege legalább 1,5-2%-ának megfelelő súlyú szálas takarmányt kell kapnia minden nap a lehető legtöbb étkezésre osztva. Egy 600 kilós ló esetében ez körülbelül 10-12 kg széna naponta.

Ha lovad metabolikus szindrómában (EMS), Cushing-kórban (PPID), vagy egyéb egészségügyi problémában szenved, szükség lehet a legelési idő korlátozására, hogy szabályozd a felvett cukor és a keményítő mennyiségét a takarmányozásában. Előfordulhat, hogy a legelő nem megfelelő a patairha-gyulladásra (laminitiszre) hajlamos lovak számára, különösen akkor, ha a fű cukor- és fruktántartalma magas, például a tavaszi és őszi időszakban.