Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 3.

Takarmányozás: a kulcs lovad egészségéhez 3.

2022-06-19 / Magyar Dorottya

A takarmányozás az alapja, hogy lovad egészséges, boldog legyen és képességei szerint teljesítsen. Ebben a cikksorozatban olyan információkat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével jobban megértheted a takarmányozás fontosságát és hasznosíthatod a benne rejlő erőt. Garantáltan találsz benne olyan információt, ami alapján lovad takarmányozását tudatosabban tudod megtervezni. 

Találd meg az arany középutat

A takarmányozás során nem csak az alultáplálás, hanem a túlzott takarmányozás is kerülendő. Mindkettő káros hatással van lovad egészségére, ezért célszerű az optimális középutat megtalálni a takarmányok és kiegészítők etetésében is.

Egy optimális testsúlyú aktív ló, aki a számára ajánlott mennyiségű takarmányt és vitamin kiegészítését megkapja, minden tápanyagszükségletét kielégítheti. Ez a helyzet azonban ritkán fordul elő. Lássunk két extrém példát:

1. forgatókönyv: 15 éves ló csak fűszénát kap

Ebben az esetben a tulajdonos nagymértékben korlátozta túlsúlyos lova étrendjét, beleértve az összes szemestakarmány elhagyását is, hogy mielőbb lefogyjon. Ez a ló számára biztosan nem kielégítő, mert a széna minőségétől függően lehet, hogy a fehérjeszükségletét fedezi, de biztosan hiányos és kiegyensúlyozatlan sok vitamin és ásványi anyag tekintetében, így a ló nem kapja meg a számára szükséges mennyiségű tápanyagokat.

2. forgatókönyv: 5 éves versenyló 50/50% arányú szálastakarmány és lótáp étrenden

Fiatal versenyló, amely rendszeresen intenzív edzésben és versenyben is van. Rendkívül magas energiaigényének kielégítése érdekében egyenlő mennyiségű fű/lucerna szénával és nagy energiatartalmú táppal, valószínűleg melasz alapú takarmánnyal eteti a tulajdonosa. Ez a ló nem csak azért vitaminokkal és ásványi anyagokkal van „túltolva”, mert az energiaforrásában bőven benne vannak, hanem mert az ilyen nagy mennyiségű abrak etetése hajlamossá teheti fekélyek, kólika, sőt még izomtrauma kialakulására is.

A lovak számára ajánlott minimális napi fehérje-, szénhidrát-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-mennyisége mind az életkor és az elvárt teljesítmény függvénye. Pl.: a fehérjeszükséglet csikók esetén kb. 18%, felnőtt, nem tenyésztésben lévő lovak számára 8,5%.