Ősszel is fitten

Ősszel is fitten

2018-09-30 / Equimins Hungary

Az ősz érkezésének első jele a nappalok rövidülése, az éjszakai hőmérséklet csökkenése és ezzel együtt nem csak a szarvasbőgés, hanem a lovaknál az őszi szőrváltás megkezdődése is. Ideje, hogy elgondolkodj azon, hogyan tarthatod meg lovadat jó kondícióban, egészségesen és teljesítményre képesen az őszi-téli időszak során is úgy, hogy takarmányozását is optimálisan, a tápanyagigénye szerint tervezed meg. Célszerű elkezdeni a lovad takarmányozásán fokozatosan már az ősszel elkezdődően változtatni, ezzel is elősegítve, hogy szervezete felkészülhessen a téli hideg időszakra és megelőzhesd a légző- és emésztőszervi problémákat, illetve az immunrendszer gyengülését.

Ne feledkezz el az őszi féreghajtásról sem és az sem árt, ha a lovad fogait is ellenőrizteted, hiszen a megfelelő rostemésztés előfeltétele a rágás. A fogazat épsége az egyik mérföldkő lehet, hogy a lovad kondíciójának csökkenését elkerülhesd.

 

Bármilyen évszak is van, a lovad takarmányozásának alapja a szálas takarmány. Ha a lovad legelőn volt eddig, akkor ajánlatos az étrendjébe fokozatosan bevezetni a szénát vagy széna-, lucerna pelletet. A fű intenzív növekedése során vitaminokban gazdag, pl. a talajból veszi fel a kalciumot is. Mivel nagyjából augusztustól kezdődően a fű növekedése csökken, a tápértéke, ezzel együtt pl. a kalcium-foszfor aránya is változik. A széna nem olyan magas vitamintartalmú, mint a friss fű, jelentősen lecsökken a C-vitamin, E-vitamin és béta karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) tartalma. A legelőn tartott lovak jellemzően a nyári hónapok során tudnak annyi A és D-vitamint tartalékolni, amely kitart számukra a téli hónapok során is. Ha azonban nem volt a lovadnak lehetősége jó minőségű legelőn legalább napi 10-12 órát legeléssel tölteni, akkor célszerű lehet számára a vitaminkiegészítés. Az A és D-vitaminok jó forrása lehet az olaj pl. csukamájolaj. Az olajok nem csak nagyon jól emészthetők, hanem energiatartalmuk is hasznos, mert az kb. két és félszerese a gabonafélék energiaértékének.

 

Csukamájolaj

Az ősz folyamán is, amikor még a nappalok és éjszakák is melegek, a legelői növények termelnek szénhidrátokat, fruktánt és cukrokat, amelyeket az éjszaka folyamán saját maguk felhasználnak. Később, amikor az éjszakai hőmérséklet már lecsökken, akkor ezeket már nem használják fel, hanem eltárolják, és ez a megnövekedett cukor (fruktán) koncentráció az arra hajlamos lovakban emésztési problémákat és patairha-gyulladást is okozhat. Legnagyobb kockázatnak azok a lovak vannak kitéve, amelyek idősek, túlsúlyosak, inzulin problémásak (pl. inzulin rezisztens, Cushing kóros lovak). Ha lovad hajlamos a patairha-gyulladásra, akkor célszerű, ha ebben az időszakban is korlátozod a legelését.

Szénapellet

A télbe haladva a szálas takarmányok, a széna etetése egyre jobban előtérbe kerül. A lovak emésztőrendszere a szálas takarmány alapú étrend feldolgozására és hasznosítására alakult ki az evolúciós fejlődés során. A takarmány rosttartalmát a vékonybélben élő energiává alakítják. Ebből származik a hőháztartás fenntartására fordított energia is, ezért télen különösen fontos a jó minőségű széna etetése. Az egészséges emésztőrendszer fenntartásához a lovaknak testtömegük legalább 1% -ának megfelelő mennyiséget célszerű szálas takarmányban elfogyasztaniuk, de a hideg téli hónapok során jobb, ha az eléri a 2%-t vagy annál akár magasabbat is, különösen, ha a ló idősebb, vagy ridegtartásban él. Ha a jó minőségű szálas takarmány ’ad libitum’ folyamatosan elérhető, akkor a bélrendszer emésztésért felelős baktériumai, ezáltal pedig lovad emésztőrendszere is egészséges marad. Ezzel a legtöbb esetben megelőzheted, hogy lovad kondíciójából jelentősen veszítsen. Idősebb vagy beteg lovak esetén, ha a bevitt rost mennyiségét növelni szeretnéd, hasznos a pelletált széna ill. lucerna etetése is.  Ezeket mash-ként vagy csak langyos vízben áztatva több rostot tudsz az emésztőrendszerükbe juttatni, hiszen ezt könnyebben tudják áztatás után az öreg lovak is elfogyasztani, míg a szálas széna rágása sok esetben már problémás lehet idős és fogproblémás lovak esetében.

 

A szemes takarmányoknak is fontos szerepe van a kalóriabevitel szempontjából. A hidegebb hónapok során több kalóriára van szüksége lovadnak ugyanazon tevékenységek és munka elvégzéséhez és a testsúlyának fenntartásához.

Sok lótartó azt hiszi, hogy télen több szemes takarmányt kell etetni és sokan gondolják azt, hogy télen kukoricát kell adni a lónak, hiszen a kukorica finom, magas az energiatartalma is. Ez általános tévhit. Hogy miért? Mert a szemes kukoricában lévő keményítő nem emésztődik meg úgy a vékonybélben, mint más takarmányok, ezért (emésztetlenül) továbbjut a vastagbélbe, felborítja annak egyensúlyát, eltolva a savas irányba (PH csökkenést és a baktériumflóra pusztulását okozva) és jelentősen növeli a kólika kockázatát. A kukoricának alacsony a fehérjetartalma, nincs benne lizin, ami az egyik limitáló aminosav a lovak számára. Magasabb az Omega-6 tartalma, mint az Omega 3. A kukorica 71%-a keményítő, ami gyorsan cukorrá alakul, tehát a lovak is „hiperaktívvá” válhatnak olyan értelemben, hogy ezt az energiát túl gyorsan felhasználja a szervezet, majd utána hirtelen kimerül. Ezért emésztőrendszeri betegségben (pl. inzulin rezisztencia) vagy patairha gyulladásra hajlamos és a túlsúlyos lovak számára a kukorica etetése egyáltalán nem javasolt. Ami pedig a téli kondíció megőrzést illeti, a testhőmérséklet fenntartására a lovak rostemésztést „használnak” nem pedig keményítőt, tehát a kukorica etetése ebben nem segít (rosttartalma alacsonyabb, mint a zabé).

 

Nemes Nagy Renáta

A kukorica feldolgozott formában, tehát roppantva, pelyhesítve, hengerelve a szemes takarmányban megfelelő arányban etethető. Az egyetlen szemes takarmány, ami karotint tartalmaz, amelyből szintén a vékonybélben A-vitamin szintetizálódik. A kereskedelmi forgalomban lévő takarmányokban a kukorica biztos, hogy nem tartalmaz mikotoxinokat, és sok esetben a keményítőtartalma olyan mennyiségűre csökkentett, hogy teljes mértékben emészthető legyen a vékonybélben.

Ha a lovad megkapja mindazt a minőségű és mennyiségű takarmányt, amire szüksége van, és mégis veszít testsúlyából, kondíciójából, akkor magasabb kalóriájú koncentrált takarmányra és kiegészítőkre is szüksége lehet támogatásként. Ezek olyan por- vagy folyadék alapú készítmények, amelyeket kis mennyiségben etetve (kb. napi 50 gramm, vagy 30 ml) egyensúlyba hozzák lovad számára azt a vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav szükségletet, amely az általános egészséghez szükséges. A pre- és probiotikumot is tartalmazó vitamin kiegészítők támogatják vékonybél baktériumok rostemésztését, lehetővé téve lovad számára a takarmány maximális hasznosítását és kondíciójának megőrzését a téli hónapok során is.

 

Pro-bio vitamin

A szálas takarmányok ősztől tavaszig tartó időszakban megnövelt fogyasztása maga után vonja a megnövekedett ivóvíz szükségletet is, hiszen nyáron a fű nedvességtartalma ott van, de a széna száraz. Emellett a lovak hajlamosak arra is, hogy télen még kevesebbet mozogjanak önszántukból, pedig a mozgás az emésztést is segíti. Fontos tehát, hogy próbáld meg lovad vízfogyasztását a lehető legoptimálisabb szinten tartani télen is, hogy a kiszáradás és kólika esélyét csökkentsd ezzel. Erre a melegített itatóktól, a labdás fagymentes önitatókon át a teáztatásig számos Neked és lovadnak is tetsző praktika létezik.

 

Fontos, hogy felkészülten érkezz a télbe. Ha már időben elkezded lovad takarmányozásán keresztül történő támogatását, akkor könnyebben tartod meg a kondícióját. Leromlott állapotból sokkal nehezebb a visszatérés a zordabb időjárási körülmények között még az egészséges vagy fiatal lovak számára is. A fiatalabb lovak számára a jó minőségű fehérjére van megnövekedett igény a fejlődésük fenntartásához, míg az idősebb vagy kemény munkában lévő lovak számára a kondíciójuk fenntartásához.

 

Az ősz folyamán már jó, ha elkezded az ízületi kiegészítők alkalmazását is, hiszen a hideg hónapok merevebb és fájó ízületekkel járhatnak idősödő vagy ízületi problémás lovak esetében. A munkában lévő lovak számára pedig segít a problémák megelőzésében.

 

Flexijoint bromelain ízületi kiegészítő

Itt is választhatsz a komplex ízületi készítmények mellett az MSM por, és olajok közül is. Az ízületi kiegészítők alkalmazása nem ad 100% védelmet és nem tudja visszafordítani a már meglévő károkat, de segít a megelőzésben és lassíthatja a káros folyamatokat, csökkenti a fájdalmat és támogatja az ízületek egészségét.

 

MSM por

Készítményeinkkel kapcsolatosan bármilyen kérdésed van, vagy takarmányozási tanácsra van szükséged, kérlek keress bennünket emailben vagy telefonon (06 30 9796578).