Elektrolitpótlás? Sportlovaknak évszaktól függetlenül kötelező!

Az elektrolitkiegészítést a lovasok szinte mindegyike csak a meleg időjárással társítja. Pedig az elektrolitvesztés nem annyira az időjárásától, hanem a munka mennyiségétől és a verejtékezés mennyiségétől függ. A lovak verejtékezéssel vesztik az elektrolitokat, így bármikor, amikor egy ló elég keményen dolgozik ahhoz, hogy izzadjon, célszerű elektrolitot adni neki. Nincs benne szezonalitás – minden évszakban fontos a az elektrolit támogatás.

Mi minősül hatékony elektrolit kiegészítésnek? Az ásványi anyagok. A leghatékonyabb elektrolitpótló termékek nátriumot, kloridot, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak. Vásárláskor nézd meg alaposan az összetevőket. A cukrot tartalmazó elektrolit kiegészítők – általában szacharóz vagy dextróz áll a címkén –jellemzően nem tartalmaznak elegendő ásványi anyagot a veszteségek pótlására, ezért célszerű nem ezeket választani.

A lovak számára készült elektrolit pótlás technológiája is fejlődött az évek során. A legújabb termékek már lassan felszabaduló nátriumsókat tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a nátrium oldódik a gyomor-bélrendszerben a hosszan tartó felszívódás érdekében. A koncentrált elektrolit adagolása a vér elektrolitszintjének emelkedését okozza és az gyorsan ki is ürül. Ha a nátrium lassan kerül be a véráramba, akkor a szervezet valameddig tárolja és jobban hasznosítja.

Az elektrolit sókat ugyanúgy, mint minden kiegészítő takarmányt fokozatosan kell bevezetni a lovad étrendjébe. A napi javasolt adagot először oszd el akár 2-3 etetésre, majd fokozatosan növeld a mennyiséget. Ha egyszerűbbnek tartod a paszta etetését, válaszd azt. A legtöbb paszta összetétele kompatibilis a porral – jó az összetételük és egyszerűen etethetők. Az elektrolitpaszták néha puffer anyagokat is tartalmaznak, hogy csökkentsék a gyomorsav irritációt, ami a pasztában lévő sók okozhatnak.

Nagyon fontos, hogy olyan lónak, aki elektrolitpótlást kap, bármikor tudjon inni. Ha vízben oldva kapja az elektrolitpótlást, akkor miután azt megitta, továbbra is legyen előtte tiszta ivóvíz.

Electrolyte Paste – Elektrolit paszta >>

“Booster 3” energia paszta csomag: Energy B, L-Carnitin és Elektrolit paszta >>

Revitalyte Electro Salts – Revitalizáló elektrolit sók >>