Melyek az ízületi kiegészítők legfontosabb anyagai

Melyek az ízületi kiegészítők legfontosabb anyagai

2018-09-29 / Equimins Hungary
Hajdu Kitti

Az élet során a mindennapos tevékenységek következtében is elkerülhetetlenül bekövetkezik az ízületek kopása is, így a lehetséges problémák korai felismerése nagyon fontos lovad egészsége szempontjából. A folyamatos ízületi támogatás segíthet a sérülések kockázatának csökkentésében, a teljesítmény javításában és az általános egészség-megőrzésben.

Az ízületek esetében is, csakúgy, mint a szervezet egészét tekintve, a megelőzés jobb, mint a sérülést követő gyógyítás, ezért fontos tudni mik lehetnek a probléma forrásai, és hogyan lehet azokat minimálisra csökkenteni.

Nyilvánvaló, hogy az edzések előtti megfelelő bemelegítés és a munkát követő levezetés elengedhetetlen, hiszen ez is segít az ízületek rugalmasságának fenntartásában és csökkenti a sérülések esélyét. A terhelést csak fokozatosan növeld, hogy a lovad fizikailag is képes legyen a feladathoz felnőni. Ha versenyzel lovaddal, mindig vedd figyelembe a talaj állapotát, hiszen a kemény talaj, vagy a durvább terepviszonyok jobban igénybe veszik az ízületeket is a lovaglás során. A megerőltető munka vagy versenyek után hagyj elég időt a pihenésre, hogy az esetleges mikro sérülések regenerálódhassanak, ne alakuljanak ki belőlük tartós problémák. Az ínvédők és bokavédők – minden mechanikai védelem – segít a lábak és az ízületek védelmében is, hiszen elnyeli az ütés és rázkódás egy részét, emellett extra támogatást is a lábaknak a súly hordozásában.

Manapság már az ízületi kiegészítők széles választéka elérhető a magyar piacon is. Ezeknek a készítményeknek többsége alkalmas az ízületek komplex támogatására és segítenek a felmerült problémák, sérülések utáni regenerálódásban is, az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelést is támogatva. Ne várj addig az ízületi kiegészítők etetésével, míg a lovad lesántul, hiszen addigra már elindulhattak visszafordíthatatlan folyamatok.

Lehetőség szerint olyan kiegészítőt keress, ahol a napi adag 6000-10000 mg glükozamint és 1500-5000 mg kondroitint tartalmaz. Az adagolási javaslatok jellemzően kevesebbet ajánlanak a szükséges adagnál, így a hatás is elmaradhat. Nemcsak a napi adag, hanem a készítményben található koncentráció is számít, a koncentráltabb készítmények (0,125-0,250 mg/ml) hatékonyabbak, de a túl magas (6,5 mg / ml felett) arány már hátrányos hatással van az ízületek anyagcseréjére.

A hialuronsav a leghasznosabb összetevő a fennálló gyulladást jelző meleg és duzzadt ízületek esetében. Az egészséges ízületek a lovak lengéscsillapító rendszerét alkotják, a porcok és a szinoviális folyadék a kenőanyag és védelem a csontok és az ízület egyéb szerkezeteinek védelmére. A szinoviális folyadék lehetővé teszi, hogy az alapvető tápanyagok bejussanak az ízületbe és segítsék a porc regenerálódását. Ennek egyik legfontosabb összetevője a nátrium-hialuronát, amely tulajdonképpen a hialuronsav só formája, amely hozzájárul a kötőszövet rugalmasságához és hajlékonyságához.

Egy tanulmány során, amely az ízületi elváltozásokat vizsgálta, ízületi sérülések miatti műtéten átesett fiatal lovaknak szájon át adtak hialuronsav gélt is a kezelés részeként. Esetükben jelentősen csökkent a posztoperatív fájdalom, duzzanat és az elváltozás mértéke a kezeletlen lovakhoz képest.

Kondroitin-szulfát

Flexijoint por

A kondroitin-szulfát a szervezetben természetesen előforduló proteoglikánok egy komponense. (A proteoglikánok, nagyon jó vízmegkötő képességgel rendelkező óriásmolekulák, biztosítják a nagy hidrált terek kialakulását a kötőszövetek sejten kívüli tereiben). A kondroitin-szulfát gyakori összetevője az ízületi kiegészítőknek és pontos szerkezete attól függ, hogy honnan származik, emlősök porcából vagy halból. A kondroitin-szulfátot a táplálék-kiegészítésbe való felvételhez leggyakrabban szarvasmarha-, vagy sertés forrásokból kell kivonni. Az ilyen forrásokból származó kondroitin-szulfát molekulatömege 50-100 KDa, de ez a nyersanyagforrás és – feldolgozás függvényében 10 -40 kDa-ra csökkenthető. Az igazán jó termékek 10 kDa alatti molekulát tartalmaznak, mert minél alacsonyabb a kDa értéke, annál jobb a felszívódása.

A kondroitin-szulfát funkciói

 • Gyulladáscsökkentő hatás: gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik a foszfolipáz A2 és a prosztaglandinok termelődésének gátlása révén.
 • Védelem: segít megóvni a porcokat a pusztító enzimek hatásától és csökkenti a kollagént bontó enzim aktivitását.
 • A porcmátrix víztartalmának szabályozása: a porcban fenntartja és szabályozza az ozmotikus nyomást, segítve a hidratáció szintjének szabályozását, biztosítva rugalmasságot és hajlékonyságot.
 • Súrlódás csökkentése: javítja a szinoviális folyadék viszkozitását a hialuronsav koncentráció növelésével.

A kondroitin-szulfát felszívódása

Időről időre vita tárgya a kondroitin-szulfát által kínált védelem (kondroprotekció) mértéke és biológiai hasznosulása. Ma már számos tudományos vizsgálat igazolja a kondroitin-szulfát hatásosságát az osteoarthritis esetén, ezért jótékony hatásait nem szabad alulbecsülni. A lovakon végzett legújabb kutatási eredmények szerint, a kondroitin és a glükózamin hatékonyan, egymás hátasához hozzáadódva működnek.

Glükozamin

Flexijoint bromelain

A glükozamin egy olyan kisméretű, vízben oldódó molekula, amely az ízületi porcokban gyorsan felszívódik és koncentrálódik, a biológiai hasznosulása minden vizsgált faj esetében egyszerű. A glükózamin limitáló tényező a glükozaminoglikánok szintéziséhez. A porcszövet képződésében és regenerálódásában van szerepe. A kiegészítőkben alkalmazott kivonatot jellemzően mészhéjú tengeri állatokból nyerik. Előnyös hatását a lovak, kutyák és emberek ízületi funkcióinak fenntartására évek óta számos tudományos folyóirat és szakirodalmi cikk is tárgyalja.

A glükozamin funkciói

 • elősegíti a kollagén termelését.
 • ösztönzi a porc kondrocitákat a glükozaminoglikánok előállításához.
 • Csökkenti a nitrogén-monoxid-termelést: a nitrogén-oxid az egyik tényező a porc lebomlásában.
 • A prosztaglandin E2 csökkent képződése, amely erős gyulladásos mediátor.
 • Megakadályozza a porc bontó anyagok, enzimek aktivitását.

A glükozamin és a kondroitin-szulfát együttes alkalmazása lassítja a porcszövet degenerációját, ezért célszerű a kettőt együttesen alkalmazni annak érdekében, hogy ki lehessen használni az additív hatásukat. Együttes alkalmazásuk azért fontos, mert az ízület egységéhez szükség esetén azonnal kötődni tudnak, hasznosulnak, hiszen folyamatosan adva mindig rendelkezésre állnak, könnyen hozzáférhetőek a regenerálódásra szükséges sejtek számára. Ezek mellett gyulladáscsökkentő funkciójuk ugyan gyengébb, mint egy nem szteroid gyulladáscsökkentőé, de jelen van és hatásos.

MSM

Az MSM, vagyis metil-szulfonil-metán egy a természetben előforduló szerves és biológiailag hozzáférhető kénvegyület.

A DMSO (dimetil-szulfoxid) és metabolitjai az MSM és a DMS (dimetil-szulfid) együtt a természetben megtalálható egyik legfontosabb kénforrások, az MSM több mint 150 vegyület alkotóeleme a testben, nagyon fontos tápanyag. A kén az aminosavak, fehérjék és a kötőszövet (főképp a proteoglikánok és a glükozaminoglikánok, mint például a korábban tárgyalt hialuronsav és a kondroitin-szulfát) ’alapanyaga’, ezáltal közvetetten részt vesz a sejt megújulásban is. Számtalan kémiai reakciót végző enzimet és természetes vegyületet támogat, ezzel véd a toxicitás és a káros szabad gyökök ellen. Létfontosságú a keratin (szőrzet, bőr, pata), a kollagén (a porc, izmok, ízületek, inak, szalagok, csontozat és a kötőszövetek elsőszámú alkotóeleme) és az elasztin (rostok, inak, szalagok) megalkotásában. A DMSO és az MSM gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása a legismertebb.

A DMSOt jótékony hatásai miatt már sok-sok év óta használják (emberek számára az USA-ban engedélyezett gyógyszerként belsőleg is, az EU-ban lovaknál külsőleg használható). A DMSO a szervezetben MSM-é és DMS-sé bomlik és valószínűleg minden jó tulajdonságát az MSM metabolitjának köszönheti. A másik metabolitja, a DMS pedig a kevésbe jókért – a kellemetlen szagért és a bőrirritációért a felelős.
Tehát, ha MSM kiegészítést adsz lovad számára, az nagyszerű pótlás, mert a szervezetben amúgy is létező kénforrás, az MSM molekula jól felszívódik, jól megoszlik a szervezetben, más szóval kiválóan hasznosul. Eddigi vizsgálatok alátámasztják az alábbiakban felsorolt néhány jótékony hatását:

 • Kénforrás: létfontosságú a kötőszövetek kialakulásához, támogatja a sérült kéntartalmú kötések kijavítását, például a kollagénben. Az MSM természetesen megtalálható a szervezetben is, de mennyisége a korral csökken. Az arthritises ízületek porcainak kéntartalma csak kb. 30 %-a a normál egészséges porcban találhatónak.
  MSM por
 • Gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatás: mind az ember, mind a lovak és kutyák esetében is bizonyított fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van. Számos emberen elvégzett vizsgálat is alátámasztja az MSM gyulladáscsökkentő hatását, és egy néhány évvel ezelőtt versenylovakon elvégzett vizsgálat is hasonló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokról számolt be.
 • Vitaminokkal és aminosavakkal együttműködve szerepet játszik az új, egészséges sejtek létrejöttében. Mivel a szervezetben folyamatosan jönnek létre új sejtek, ezért a kénellátásnak sem szabadna akadozni, sőt az életkor előrehaladtával vagy egészségi problémák esetén egyre nagyobb mennyiségre lenne szükség.
 • Ellenjavallatok nincsenek – Az MSM teljesen biztonságos, nem lehet túladagolni. A szervezet a számára szükséges mennyiséget hasznosítja, a felesleg 12 órán belül kiürül a szervezetből. Fontos, hogy csak megbízható forrásból származó MSM-et vásárolj, mert sajnos sok olcsó termék kevés hatóanyagot tartalmaz.

Omega-3 zsírsavak

A zsírsavak nagy koncentrációban találhatók meg az olajokban, amelyek közül a lovak étrendjében a leggyakoribb például a lenmagolaj, csukamájolaj, kukoricaolaj és szójaolaj.

A takarmány összetevőkben a fő omega-3 zsírsav az alfa-linolénsav, ez a lenolajban és a csukamájolajban található nagy koncentrációban. A fő omega-6 zsírsav a linolsav, ami a kukorica és a szójaolajban van nagy koncentrációban; és a fő omega-9 zsírsav az olajsav, amely nagy koncentrációban az olíva- és más növényi olajokban van jelen.

A lovak, csakúgy, mint az emberek, nem képesek szintetizálni az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Ezért az omega-3 és omega-6 zsírsavakat esszenciális zsírsavaknak (EFA) nevezzük, és ezeket az étrendnek kell biztosítania.

Omega-3 és Omega-6 zsírsavak

A szervezet számos funkciójában pl. a létfontosságú szervek alkotóelemeinek működésében, a véralvadásban, az immunrendszer működésében és az összes sejtmembrán integrálódásában részt vesznek.

Az omega -3 és az omega-6 zsírsavak különböző biokémiai utakat követnek, különféle típusú, nagyon eltérő hatást fejtenek ki a szervezetben. Néhány közülük az életfontosságú testfunkciók, például a vérnyomás, a véralvadás, az immunválasz hatásos szabályozói. Végtelenül leegyszerűsítve ezeknek a bonyolult mechanizmusoknak a működését, általánosságban elmondható az omega-6 zsírsavakról, hogy túlzott bevitelük esetén felerősítik a gyulladásos folyamatokat és a véralvadást.

Glow and Shine Omega olaj

Az omega-3 zsírsavak (az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentoénsav (EPA) és dokozahexoénsav (DHA)), gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek és csökkentik azoknak az enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek a porc lebomlásában.

A takarmányozás során fontos tehát szem előtt tartani, hogy

 • Az omega 3- és 6 zsírsavak lényeges (esszenciális) zsírsavak, ezt a takarmánynak kell biztosítania.
 • Vásárláskor a készítményekben mindig figyelj az omega olajok arányára. A ló étrendje hagyományosan MAGAS az omega 6- és ALACSONY az omega -3 zsírsavakban. Ha tehát olajkiegészítést keresel lovad számára a terhelés során kialakuló mikrosérülések miatti gyulladáscsökkentő hatással, akkor keresd a magas omega-3 tartalmú olajokat lovad számára. Ezért jó a lenmagolaj, mert abban magas az omega -3 zsírsav tartalom. A kukorica- és a szójaolaj magas omega -6 tartalmú, tehát, ha ízületi gyulladása van a lovadnak, ne adj neki kukoricaolajat.

Mangán, réz, cink és C-vitamin

A mangán gyakran szerepel az ízületi kiegészítőkben, és fontos a porc kialakulásában, de ez az egyik olyan ásványi anyag, amiből lovaink ritkán szenvednek hiányt. A rézzel és cinkkel együtt a glükozaminoglikán és a kollagén szintéziséhez is szükséges anyagok. A réz, a cink és a C-vitamin együtt szintén fontos az ízületi egészség szempontjából, de ha a ló alap takarmányozása megfelelő, és a szálas takarmány is jó minőségű, akkor ezekből nincs szükség kifejezett pótlásra. Sőt a fiatal lovakban a viszonylag magas cink és réz arány feltételezhetően elősegíti az DOD kialakulását.

Ha mégis sánta a lovad

Hívd az állatorvosod bármikor, ha a lónak olyan ízületi problémája, gyulladása van, amely három napon belül (házi praktikák alkalmazásával, pl. hűsítő gél, agyagpakolás, jegelés hatására) nem múlik el. Hirtelen fellépő vagy súlyos sántaság esetén mindig hívd az állatorvosod.

Az állatorvosod elvégzi a sántaságvizsgálatot, amely egy vagy több jármódban, lovassal vagy lovas nélkül az ízületek tapintását, valamint hajlítási próbákat jelent. Ha az állatorvos problémát észlel, valószínűleg röntgen- illetve ultrahang felvételt fog készíteni. Ezen túl más diagnosztikai módszerek alkalmazására is szükség lehet pl. MRI. Ezt követően az állatorvos megbeszéli veled a kezelési lehetőségeket. Ha ló ízülete aktív gyulladásban van, az állatorvosod valószínűleg szájon át alkalmazandó, rövid ideig tartó nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelést fog javasolni.

Az állatorvos ezen túl javasolhat ízületi injekciókat is, akár a véráramba vagy izomba beinjekciózva, akár közvetlenül az ízületbe injektálva. Ezek között vannak kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő gyógyszerek) és az injektálható hialuronsav. Ezek az injekciók néha antibiotikumot is tartalmaznak a fertőzés elleni védelem miatt.

Viszonylag új kezelések és még kevesen hallottak róla, pedig már Magyarországon is kiváló szakemberek alkalmazzák jó eredményekkel a lökéshullám terápiát (shock wave therapy) és az IRAP kezelést is.

Ha a lovadnak esetleg már előrehaladott degeneratív ízületi elváltozásai vannak, ne várj addig, amíg észreveszed a fájdalom jeleit nála. Állandóan törekedj a fájdalom csökkentésére, lehetőség szerint annak megszüntetésére állatorvosod javaslatai szerint.

A lovad számára megfelelő kiegészítő kiválasztása

Hatékony készítményekkel támogathatod lovad ízületeit és megelőzheted, késleltetheted a problémák megjelenését.

A nagyon sok piacon lévő kiegészítő közül a lovad számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztása nem egyszerű feladat. Ha nem kéred szakember segítségét, akkor kezdd azzal, hogy megnézed az összetevők listáját. Ha a lovad nem mutat különösebb tüneteket, a glükózamin-, kondroitin kombináció jó választás.

Ha a lovad ízületei gyulladásban vannak, akkor valószínűleg a leggyorsabb eredményeket érheted el egy olyan készítménnyel amely hialouronsavat is tartalmaz. A krónikus ízületi problémákkal rendelkező, mozgásukban merevebb lovak számára, amelyek esetében már a fenti ’szokásos kombinációk’ kevésnek bizonyulnak, előnyös az olyan termék, ami fájdalom- és gyulladáscsökkentő anyagot (pld. bromelain, ördögcsáklya, stb.) is tartalmaz. Lehet, hogy több terméket is ki kell próbálnod, mire rátalálsz a lovad számára a legjobb termékre.

Amikor ízületi kiegészítőket kezdesz el használni, az első jel, amit észrevehetsz, hogy a lovad szabadabban mozog. Ezt jellemzően néhány nap vagy hét után észlelheted. Ha azonban a lovad lábai fájnak és duzzadtak, akkor akár 1-2 nap után is észlelheted már a javulást a hialuronsav és ördögcsáklya együttes alkalmazása esetén.

Ami minden lóban közös, az az, hogy egy jól megválasztott, jó minőségű ízületi kiegészítő mindegyik számára előnyös.

Ha szeretnél a termékeink közül választani, de nem tudod melyik lenne lovad számára a legmegfelelőbb, kérlek keress minket bármikor emailben (info@lovitamin.hu) , telefonon is (Christa 06 30 979 6578)