A halolaj is hasznos kiegészítője lovad étrendjének

Az olajak etetése számos okból előnyös lovad számára: támogatod vele lovad immunrendszerét, állóképességét, a bőr, a szőrzet és a paták állapotát, az izmok, az ízületek és a légzőrendszer működését. Az olajok minden formája kiváló kiegészítő kalóriaforrás a kemény munkában lévő lovak számára, mivel jól emészthetők és energiatartalmuk két és félszerese a szemes takarmányok energiatartalmának, de nem okoznak viselkedésbeli problémákat, mint ami pl. a túlzott mértékű szénhidrátfogyasztáskor tapasztalható.

Omega-3 és Omega-6: egy kis tudomány

Az omega-3 zsírsavaknak három fő típusa létezik: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). A növényi alapú omega-6 zsírsavat linolsavnak nevezik. Ezek esszenciális zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani, de szüksége van rá, tehát a bevitt takarmányokból kell lovadnak ezeket felvennie.

A növények gazdag ALA-források, de nem tartalmaznak kész EPA-t vagy DHA-t. Mivel a ló természetes étrendje növényi, ezért amikor omega olaj kiegészítést adsz lovadnak, a cél, hogy a fűhöz hasonló hányadot érj el, ez 1:3 és 1:6 közötti omega-6 : omega-3 arány. A szemes takarmányokban az omega-6: omega-3 aránya körülbelül 16:1. A lenmagolaj kivételével az összes többi növényi olaj szintén omega-6 zsírsavból tartalmaz többet. Ha összehasonlítjuk az istállózott lovak takarmányát a legelőn tartott lovakéval, akkor egyértelmű, hogy a nem friss, füves legelőn élő lovak takarmányából hiányzik a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav.

Milyen takarmányban van Omega-3?

A növényi omega-3 zsírsavforrások mindig hidegen sajtolt olajak legyenek, mert hőkezelés hatására az omega-3 zsírsavak tönkremennek. A leggyakoribb omega-3 zsírsavforrás kiegészítés lovak számára a lenmagolaj.

Lenmagolaj
Lenmagolaj

Halolajat lónak?

Lehet, hogy szokatlannak tűnik, de a halolaj is hatékony kiegészítő lehet lovad számára magas EPA és DHA tartalma miatt. A halolaj kedvező hatással van az ízületekre, gyulladáscsökkentő tulajdonságával támogatja az ízületek egészségét, növeli az ízületek mobilitását. Ezzel szemben a gyakran etetett kukorica- vagy napraforgóolaj felerősítheti az ízületek gyulladásos folyamatait.

Cod Liver Oil – Csukamájolaj
Cod Liver Oil – Csukamájolaj

Hogyan etesd?

A halolaj és a lenmagolaj etetése is már néhány hét után látványosan javítja a szőrzet minőségét. A minimális hatékony etetési adag erre a célra 30 ml olaj/ nap. Az olajok energiatöbblet céljából történő etetése esetén a maximum a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiség legyen.

Az olajok hosszú időn át tartó etetése mellett javasolt az E-vitamin tartalmú kiegészítő adagolása is por vagy olaj formájában antioxidáns hatása miatt. A 100 ml olaj mennyiséghez napi 100-150 NE E-vitamin adagolása javasolt.

Természetesen lovad takarmányozásában a cél a kiegyensúlyozott omega-3 és 6 zsírsav arány, mivel az omega-6 zsírsavak is fontosak lovad számára. Az optimális arány fenntartásának a legjobb módja az, ha már alapvetően megfelelő takarmányokat etetsz és elkerülöd az olyan magvak, vagy olajok etetését (pl. a napraforgómag, napraforgó- szója- és kukoricaolaj), amelyek lovad számára nagyon kedvezőtlen omega zsírsav aránnyal rendelkeznek.

Arthritis & Rheumatism csukamájolaj ízületi gyulladásra és reumára, a fényes szőrzetért, erős csontozatért és az egészséges ízületekért
Arthritis & Rheumatism csukamájolaj ízületi gyulladásra és reumára, a fényes szőrzetért, erős csontozatért és az egészséges ízületekért

Érdekes tények az olajok etetéséről

A halolaj kiegészítést kapó mének magasabb spermiumszámmal és jobb minőségű fagyasztott spermával rendelkeznek, a tenyészkancáknál pedig magasabb az omega-3 mennyisége a tejben, és magasabb IgG (Immunoglobulin G) mennyiége a kolosztrumban.
Egy tanulmány szerint azok a lovak, akik halolaj omega-3 kiegészítést kaptak, alacsonyabb koleszterinszintet mutatnak, mint a kukoricaolaj kiegészítést kapó lovak.

A lenmagolaj és a halolaj etetése is növeli a bőr ellenállóképességét, de csak a lenmagolaj kiegészítés csökkentheti az allergiás reakciókat.

Csukamájolajos vitamin
Csukamájolajos vitamin