Lenmag: mire jó, hogyan és mennyit etessek lovammal?

A lenmag etetése régóta népszerű a lótartók körében. A lovak szőre, dús és fényes lesz tőle, javítja a bőr állapotát és támogatja az emésztést. Ez az, amit a legtöbb lótartó megemlít, ha szóba kerül, pedig a lenmag ennél jóval többet tud!

A lenmag közel 40% olajtartalma mellett 30% jól emészthető rostot és 20% fehérjét tartalmaz, ez segít abban, hogy a takarmány könnyen áthaladhasson az emésztőrendszeren. Alacsony a keményítő- és a cukortartalma az inzulin rezisztens és Cushing kóros lovak étrendjében is jól használhatóvá teszi.

Leginkább azonban a magas Omega-3 zsírsav tartalma az, ami fontossá teszi. A lenmag Omega-3 és Omega-6 zsírsav aránya hasonló a fűéhez. Ezért célszerű lenne télen szinte minden lóval etetni lenmagot, illetve azokkal a lovakkal, akik csak korlátozottan jutnak legelőhöz, az év többi részében is. A fű ugyanis még gazdag Omega-3 zsírsavban, de ez a „törékeny” vegyület a széna készítése során elpusztul, és nincs jelen a téli fűben sem. Már kis mennyiségű Omega-3 zsírsav jelenléte az étrendben gyulladásgátló hatású.

A napi javasolt adagolás egy ló számára kb. 200-450 gramm nyers lenmag. De inkább ne a nyers lenmagot etesd. A lenmag ugyanis nyers állapotában egy lináz nevű enzimet tartalmaz, emiatt a nyers vagy főzés nélküli lenmag a lovak számára mérgező. Az enzim és a benne lévő cianidtartalmú vegyületek nedves körülmények között a hidrogén-cianid felszabadulását idézheti elő. Az áztatás sem jó, mert pont a vízzel való érintkezés az, ami összekapcsolja a két komponenst és cianidképződést okoz. A forralás pedig azért nem jó ötlet, mert miközben a cianidot gáz halmazállapotúra cserélve eltávolítja a lenmagból, a főzés során elpusztítja a zsírsavakat is!

És még egy ok, hogy miért ne főzőcskézd a lenmagot otthon: a főzéshez használt lenmagot először hideg vízben le kell öblíteni. Ezután be kell áztatni, majd elkezdeni forralni. A lenmagot legalább 15 percen át kell nagy lángon forralni a mérgek eltávolításához. Ha közben elforr róla a víz, azt pótolni kell. A megfőzött lenmagot még aznap meg kell etetni, mivel gyorsan megerjed. Ha ez esetleg előfordul, ne etesd meg a lovaddal, és nem szabad olyan helyre kidobni ahol más állatok, pl. kutyák, macskák esetleg hozzáférnek és meg tudják enni, mert számukra sem egészséges.

Diamond Omega – őrölt, porlasztott vitaminos lenmag
Diamond Omega – őrölt, porlasztott vitaminos lenmag

 

Ha Equimins vagy más kereskedelmi forgalomban lévő lenmagot vásárolsz, porlasztott (mikronizált) terméket kapsz. Ez egyrészt növeli a lenmag takarmányértékét, megtartja jó illatát, és a gyártási folyamat során elpusztítja az enzimet és a cianidtartalmú vegyületeket, így ezzel a gyártási eljárással készült lenmag termékek biztonságosan etethetők a lovakkal.

A lenmagban lévő tápanyagok gyorsan elbomlanak, ha hőnek, fénynek vagy oxigénnek vannak kitéve. Az Equimins lenmagkészítményei, nem csak főzve és porlasztva, de stabilizálva is vannak. Ez is egy fontos szempont: ha te főzöd, őrlöd a lovadnak, akkor minden étkezéshez frisset kell készítened és a használt edényt, darálót is minden alkalommal alaposan el kell mosni. Az edényen lévő maradványok is szennyezhetik az új adagot készítéskor. Az Equimins termékei azonban fogyasztásra készek és minőségüket hosszú ideig megőrzik.

Linseed & Fenugreek – lenmag és görögszéna
Linseed & Fenugreek – lenmag és görögszéna

 

A lenmagnak magasabb a foszfor-, mint a kalciumtartalma, ami lovak számára nem ideális, ezért fontos megfelelő kalcium-foszfor egyensúly megteremtése – Az Equimins termékekben ez hozzáadott kalciummal megvalósul.
Mint minden új takarmányt, a lenmagot is célszerű folyamatosan bevezetni lovad takarmányozásába, 3-5 nap alatt fokozatosan emelve a napi mennyiséget. Az Equimins főtt, porlasztott lenmagjából naponta 100-150 gramm mennyiséget ajánlunk egy átlagos ló számára, de már napi 50 gramm hosszú ideig tartó etetése is látványos.

Cooked Linseed – Főzött, őrölt lenmag
Cooked Linseed – Főzött, őrölt lenmag