Elég karotint kap lovad, ha sárgarépát adsz neki?

És további hat kérdés, amit lótartóként mindig is tudni akartál a sárgarépa és a béta-karotin etetéséről.

Tényleg elég katrotint kap lovad, ha rendszeresen sárgarépát etetsz vele? Olvasd tovább és megtudod!
Tényleg elég karotint kap lovad, ha rendszeresen sárgarépát etetsz vele? Olvasd tovább és megtudod!

 

1. Mire jó a Béta karotin?

A sárgarépában is megtalálható béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Fontos szerepe van a szaporodásbiológiai folyamatokban, és jelentős antioxidáns képessége, immunrendszer erősítő hatása is van valamint fontos szerepet tölt be az embriófejlődésben is.

A béta-karotin etetésének az az előnye, hogy azt a szervezet a szükséges mennyiségben alakítja át A-vitaminná a májban, tehát a túladagolás veszélyétől nem kell tartani, majd a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül. Ez számokban azt jelenti, hogy lovak esetében az 1 mg béta-karotin 333 NE (0,1 mg) A-vitaminná alakul át (Fonnesbeck és Symons, 1967).

A sárgarápa is tartalmaz béta-karotint
A sárgarápa is tartalmaz béta-karotint, amit lovad mája átalakít A-vitaminná

 

2. És mi történik, ha nincs elég belőle?

Béta-karotin hiányában romlik a kancák fogamzási aránya, megnő a vetélés esélye, de gyengül a mének spermájának minősége is. A vemhesség utolsó harmadában a béta-karotin hiánya a kolosztrum minőségének romlását eredményezi, ami károsan hat az újszülött csikó ellenállóképességére is. A kolosztrum megnövelt béta-karotin tartalma viszont kedvezően növeli az újszülött csikó immunképességét, ezzel csökkentve a csikókori hasmenéses megbetegedések számát.

 

3. Milyen szerepe van béta-karotinnak a kancáknál?

A kancáknál a béta-karotin etetése segít megelőzni a vetélést és javítja a kolosztrum minőségét. A kolosztrumban és a tejben lévő nagy mennyiségű béta-karotin és A-vitamin segíti a csikót a fertőzésektől megvédeni, ellenállóképességét javítani. Az A- és E-vitamin együtt jó hatást gyakorol a progeszteron hormon szintjére is.

A kanca tejében lévő nagy mennyiségű béta-karotin és A-vitamin javítja a csikó ellenállóképességét
A kanca tejében lévő nagy mennyiségű béta-karotin és A-vitamin javítja a csikó ellenállóképességét

 

4. Mennyi béta-karotinra van szüksége egy kancának?

Egy általános egészségű, normál munkában lévő 500 kilogrammos kanca A-vitamin szükséglete napi 15.000 NE, tehát az ennek megfelelő béta karotin szükséglete napi kb. 45 mg. Egy vemhes illetve szoptató kanca esetében viszont már 30.000 NE A-vitaminra van szükség, amely kb. 90 mg/nap béta-karotin bevitelét jelenti. Egy 600 kilogrammos tenyészménnek pedig 27.000 NE A-vitamin kell, amit a ló mája kb. napi 80 mg béta-karotinból tud előállítani (NRC, 1989).

 

5. Akkor most mi is a helyzet a sárgarépával?

Végül nézzük a matekot. Jó ha tudod, hogy 1 kilogramm sárgarépa béta-karotin tartalma mindössze 0,82 mg. Tehát nem tudsz elegendő sárgarépát etetni ahhoz, hogy a tenyészkancák (90 mg) és a mének (80 mg) számára szükséges béta karotin mennyiségét bevidd lovad szervezetébe – hiszen ehhez napi 100 kiló répát kellene elfogyasztania a lovadnak…

Csak közel egy mázsa sárgarépa fedezné tenyészkancád béta-karotin szükségletét
Több mint egy mázsa sárgarépa elfogyasztása fedezné tenyészkancád napi béta-karotin szükségletét

 

6. És mikor etess béta-karotin kiegészítőt?

Tenyészménekkel a fedezetetési időszak előtt és alatt. A kancákkal fedeztetés előtt 6 héten át, majd újabb 6 héten át ellés előtt.

 

Nézd meg a béta-karotin pótló terméket az Equimins kínálatában

Béta-karotin kiegészítő termék az Equimins webáruházában
Béta-karotin kiegészítő termék az Equimins webáruházában

 

Béta-karotin mének és vemhes kancák számára

Ezt a takarmánykiegészítőt kifejezetten a tenyészkancák és tenyészmének számára fejlesztettük ki. A kancáknál segít megelőzni a vetélést és védi a kolosztrumot, a tenyészméneknél pedig javítja a fedezőképességet és a sperma minőségét. A készítmény csak a Jockey Club és FEI által jóváhagyott anyagokat tartalmaz.

Tovább az Equimins béta-karotin termékhez »

 

Segítünk, ha nem tudod, hogy lovad számára melyik termék lenne az ideális: hívj minket bizalommal
Segítünk, ha nem tudod, hogy lovad számára melyik termék lenne az ideális: hívj minket bizalommal

 

Amennyiben tanácsra van szükséged vemhes kancád, csikód vagy fedezőméned béta-karotin igényével vagy bármely más kiegészítő takarmánnyal kapcsolatban, hívj minket és örömmel segítünk:

  • Möhöly Christa, Equimins termékfelelős
  • +36 30 979 6578
  • +36 20 212 9457
  • info@lovitamin.hu

 

2018.06.02. Illusztrációk fotói: Pixabay.com