Miért etess lótápot lovaddal?

Ha lovad fejlődésben van, munkát végez, vemhes, csikója van, vemhesülni vagy fedezni készül, akkor szüksége van plusz energiára a legelői zöld fű és istállói szálas takarmány mellett.

A szemes takarmányok kora mára lejárt

Miért is? A világ fejlődésével a termőterületek maximális kihasználásával a gabonák vitamintartalma is csökkent. A zab energia- és vitamintartalma, valamint minősége többnyire már nem a régi. Törött zabszemek, belekeveredve más gabona magvak, poros, esetenként penészes portékát kap a lótartó. Ráadásul az sem mindegy, hogy aratáskor, tároláskor milyen időjárás volt, mekkora a szemek nedvességtartalma, amikor a lótartó megveszi és tovább tárolja. További lehetőségek a minőség romlására a nem megfelelő szellőzés, valamint a rágcsálók és azok ürüléke.

Ezzel szemben, ha tápot vásárolsz – figyelem, nem gabona keveréket! -, akkor megveszed, amennyire szükséged van szállítási, tárolási, anyagi lehetőségeidet figyelembe véve.

Mi a különbség a gabonakeverék és táp között?

A gabonakeverék többféle gabona keveréke, lehet, hogy még hozzáadott melaszt is tartalmaz. Ezekben a keverékekben mindig több a foszfor, mint a kalcium és nem tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat. A tápok viszont igen, megfelelő energia-, fehérje mennyiséggel és jellemzően megfelelő kalcium-foszfor aránnyal.

Az hogy a tápok formája milyen, azt nem csak a gyártási folyamatok, hanem az aktuális trendek is meghatározzák. A lótápban is van divat. Pellet, müzli, pelyhek, stb. A pelletált takarmányok manapság nem népszerűek, pedig többnyire még jobban emészthetők a gyártási folyamat során történt feldolgozásuk miatt. A müzli jól néz ki, látszanak a színes, gusztusos összetevők, kellemes az illata.

Minőség

Biztos lehetsz benne, ha jó minőségű tápot vásárolsz, annak a minősége mindig állandó. Az etetett takarmány tiszta, kellemes ízű, illatú, állagú. Ha nem így van, reklamálsz és visszaküldöd vagy kérsz újat. Míg ha megposhadt a zabod, legfeljebb a sóhivatalban reklamálhatsz.

Válaszd a lovadnak leginkább megfelelő tápot

Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy a kiválasztott táp a te lovadnak való. Olvasd el a címkét, nézd meg a felsorolt összetevőket, vitamintartalmakat. Azért is fontos ez, hogy ha lovadnak valamilyen allergiája van, akkor olyan tápot válassz, amiben az allergén anyag nem szerepel.

A tápok csomagolásán mindig találsz ajánlást az adagolásra vonatkozóan. Lovad általános kondíciója és terhelése figyelembe vételével add a javasolt mennyiséget. Ezzel biztosítod, hogy a megfelelő mennyiségben bekerül szervezetébe a kívánt emészthető energia, vitaminok és ásványi anyagok is. Az adagolás nem kőbe vésett, a gyártói ajánlást magad is módosíthatod lovad kondíciójának alakulása szerint.

Mennyi az annyi?

Használj mérleget, mérd le, mennyit etetsz. Nyilván ezt elég először megcsinálni és megjelölni vagy megjegyezni az adagoló edényen. Azt is érdemes tudnod, hogy a zab súlyra könnyebb, mint a tápok, sőt a különböző gyártók tápjainak adott térfogatra eső súlya is eltérő. Ezért fontos, hogy ne “szemre” etess, hanem mérd le az adagokat.

Ha kérdésed van lovad takarmányozási szükségleteit illetően, konzultálj állatorvosoddal, vagy keresd az Equimins termékfelelősét lótakarmányozási kérdéseiddel.

Összefoglalva:

  • egyszerűbb tárolás
  • egyenletes minőség
  • mérhető, hogy mennyit etetsz
  • jó összetétel, emészthető fehérjék, megfelelő vitamin és ásványi anyag tartalom
  • elkerülhető pl. a szelén- és lizinhiány

 

Ne feledd, ha átgondoltan takarmányozod lovadat, az egészségére is válik és egyúttal csökkentheted általános takarmányozási költségeidet is.

Próbáld ki kiváló minőségű lótápjainkat:

Megnézem a lótápokat >>