A téli kólikáról

Kólika sajnos évszaktól függetlenül bármikor kialakulhat a lovaknál, de vannak a télre jellemzőbb előfordulások.

A hidegben sokszor nem isznak eleget a lovak – ennek lehet az oka az, hogy a karámban lévő önitatók télen el vannak zárva és az állandó vízhez való hozzáférésük ezáltal az itatások idejére korlátozott. A hideg vízből a lovak is kevesebbet isznak, nekik sem esik olyan jól hideg időben a jéghideg víz. Ha tudod, hogy napközben megfagy a reggel kirakott víz, akkor a reggeli után ne csak este itass újra. Tegyél melegebb vizet az itató edényekbe már reggel. Egyrészt a lovak is szívesebben isszák azt, másrészt kicsit később is fagy meg. Ma már egyszerűbb és megfizethető műszaki megoldások is vannak az önitatók fagymentesítésére.

A friss zöld fű helyett csak széna elérhető ebben az időben. A széna víztartalma kevesebb, mint a fűé, de testhőmérsékletének fenntartásához és a téli súlyvesztés elkerüléséhez a széna az alapvető fontosságú takarmány minden ló számára. A széna és rost etetése fontos. Hasznos magas rosttartalmú kiegészítők ebben az időszakban a porlasztott főtt lenmag és a cukorrépa pellet is, mivel mozgásban tartják lovad emésztőrendszerét. Ha van lehetőséged a széna gőzölésére, akkor tedd meg, mivel a gőzölt széna nedvességtartalma háromszorosa a nem gőzölt szénáénak.

Ne emeld meg a szemes takarmány vagy táp mennyiségét ebben az időszakban. A lovak hőháztartásának ellátása a vastagbélben élő bélflóra populáció segítségével történik, rostemésztéssel. A szemes takarmányokkal extra kalóriát tudsz bevinni, de az nem fordítódik a testhőmérséklet fenntartására. 

Ebben az időszakban a lovak kevesebbet mozognak. Sokszor a legelőre vagy karámba sem jutnak ki a rossz időjárási körülmények miatt. Ilyenkor, ha teheted, legalább vezetőszáron sétáltasd meg naponta, ha nincs jártatógép vagy fedeles lovarda, ahová be tudnál menni átmozgatni a lovad.

Ellenőrizd lovad bélsár ürítését is. Ha megnézed a trágyagombócokat és látod, hogy szárazak, szétesnek, akkor tudod, hogy lovad keveset iszik, és több figyelmet kell fordítanod az itatására.

Az olaj kiegészítés kifejezetten hasznos ebben az időszakban. A paraffin olaj nem szívódik fel, az csak „mechanikai” segítség. A lenolaj, omega– és egyéb olajak felszívódnak, emésztőrendszeri támogatásuk mellett a szőrre, bőrre, szív- és érrendszerre és ízületekre is kedvező hatással vannak.

Ebben a téli időszakban a kevesebb folyadék, a kevesebb mozgás együttesen a takarmány nem megfelelő emésztését, bélrendszerben történő továbbhaladásának lassulását, a bélben való összetömörödését (impaktálódását) eredményezi. A bélben kialakuló „dugulás” mögött további takarmány és gázok halmozódnak fel, ami kellemetlen érzést, fájdalmat okoz. Könnyebb kólikás esetben állatorvosod a rektális vizsgálatot követően a hidratálás, paraffinolaj és fájdalomcsillapító kombinációjával sikeresen meg tudja szüntetni a kólikát, de súlyosabb esetekben infúzió, orrszonda, esetleg kórházi beavatkozás is szükséges lehet lovad életben maradása érdekében.

Mit tegyél, hogy lovadat elkerülje a téli kólika?

  • Mindig legyen lovad számára elérhető friss, megfelelő hőmérsékletű víz.
  • Télen, főleg a hideg időben nedvesítsd meg jobban az etetett takarmányt, áztasd be a tápot, hígabb mash-t etess, adj alaposan beáztatott cukorrépa pelletet is.
  • Etess olajat.
  • Etess több szénát a tél folyamán. Nedvesítsd meg, adj szénapelletet hígabbra áztatva. Tartsd mozgásban lovad emésztőrendszerét.
  • Télen is fontos a mozgás. A zordabb körülmények ellenére is dolgozz lovaddal, tedd ki karámba, engedd be a fedelesbe, sétáltasd meg vezetőszáron.
  • Ellenőrizd lovad trágyáját, és ha látod, hogy száraz, akkor tégy változtatásokat azért, hogy lovad többet igyon.
  • Ha lovad frontkólikára hajlamos, akkor készülj fel rá már előre. Vidd be bokszba, tegyél elé szénát és vizet, hadd foglalja el magát és legyen a szomszédos bokszban is egy ló a társaság kedvéért.