Tavaszi szőrápolási tippek lótartóknak

A lovasok számára a tavasz első biztos jele lovak szőrváltása. Nem kell aggódnod, hiszen a következő praktikákkal te is könnyedén átvészeled majd ezt a sokszor bosszantó, hosszúnak tűnő időszakot.

Tény, hogy a rengeteg szőr levakarása, a ruhák letakarítása nem könnyű feladat. Vannak azonban praktikák, amikkel segítheted lovad szőrváltását.

Pucolás mindenek felett

A vedlési folyamat nem a hőmérséklettel, sokkal inkább a nappalok hosszabbodásával és a napfényes órák számával függ össze. Ezért akkor sem kell megijedni, ha a szőrváltás még a téli hőmérsékletben indul be. Ezért pucolásra fel!

A lovak hempergéssel próbálnak megszabadulni a feleslegessé vált szőrtől, de szükségük van a rendszeres, alapos ápolásra, ami meggyorsítja a folyamatot. A gyakori pucolás egyrészt fizikailag segít eltávolítani a felesleges szőrszálakat, másrészt serkenti a vérkeringést, így gyorsítja a vedlési folyamatot. Érdemes a vedlés gyorsításának céljából az olyan területeket is naponta legalább egyszer átpucolni, ahol még nem kezdődött meg a szőrhullás.

Válogasd meg úgy pucolóeszközeidet, hogy az ápolás lovadnak és Neked egyaránt élvezetes legyen. Fém vakarót kizárólag vastag rétegű, rászáradt sár esetén használj, mert a lovak bőre rendkívül rézékeny. A tökéletesen fénylő szőr elérése érdekében a körkefe és a puha kefe után használhatsz mikroszálas törlőkendőt is. Ez ugyanis még a puha kefénél is alaposabban távolítja el az apró porszemcséket lovad szőrzetéről.

Diamond Omega – Őrölt porlasztott vitaminos lenmag
Diamond Omega – Őrölt porlasztott vitaminos lenmag

Gyors megoldás: a nyírás

Hazánkban is egyre többen választják ezt az opciót, mert ez nem csak a napi pucolást, de a vedlés időszakát is leegyszerűsíti. Főleg télen szokás a lovakat nyírni, mindenesetre ajánlott az utolsó nyírást tavasz elejére időzíteni. Idős lovak esetében is érdemes megfontolni, mivel azámukra már megterhelő lehet a tavaszi szőrváltás.

A lenyírt ló azonban elveszíti szőrének természetes vízelvezető és hőszabályozó képességét, így a ló ki lesz téve az időjárás viszontagságainak, ezért legelőn tartott lovak esetében a nyírás azt is jelenti, hogy takarózásra lesz szükségük. Ha valamilyen eseményre készülsz lovaddal, érdemes a nyírást két héttel az esemény előtt elvégezni, a frissen nyírt ló szőrzete ugyanis nem fénylik. Továbbá ne felejtsd, hogy a lenyírt ló is vedleni fog, csupán a szőre lesz rövidebb.

Gyakori megoldás még a mesterséges fényprogram alkalmazása a vedlési folyamat meggyorsítása érdekében. Kancáknál azonban ügyelni kell arra, hogy ez korai sárláshoz vezethet.

Egészség és takarmányozás

A csillogó szőr egészséges szervezetre utal. Fontos a vitaminok és az ásványi anyagok egyensúlyának megőrzése a szervezetben, a táplálékhiány ugyanis előbb-utóbb hiánybetegségekhez, pataproblémákhoz, valamint fénytelen, durva szőrzethez vezethet.

Ha egy lónál csak késve indul meg a szőrváltás, vagy nagyon egyenetlenül, foltokban vedlik, esetleg krónikus vakarózás nyomait látod rajta, mindenképp egyeztess állatorvosoddal.

Lenmagolaj
Lenmagolaj

Sörény és farok: a frissítő vágás ideje

Lovad sörényének vágására több praktika is ismert. Személyes preferencia, hogy milyen formát választasz, mindenesetre ügyelj arra, hogy mi a szakágadban elvárt stílus, valamint hogy lovad farka a szarugesztenye aljánál rövidebb ne legyen.

Amint megérkezik a jó idő, jöhet a kiadós fürdetés is! Addig is kellemes és eredményes pucolást kívánunk!

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>