Áztatott takarmányok: régi-új trend a lótakarmányozásban

A lótakarmányozást sem kerülik el a trendek. Ilyen az áztatott takarmányok etetése is, ami valójában nem újdonság. Segítünk mérlegelni, hogy lovad számára előnyös-e az áztatott takarmányok etetése, vagy sem, áttekintjük a legfontosabb áztatott takarmányféleségeket és az is kiderül, hogyan etetheted ezeket biztonságosan.

Az áztatott takarmányok etetésekor a rost és a víz kedvező hatásai kapnak még nagyobb jelentőséget.

A rost elengedhetetlen lovak emésztőrendszerének egészséges működéséhez, és kielégíti a lovak rágásigényét.

A víz nélkülözhetetlen az élethez, szállítja a tápanyagokat és más anyagokat a szervezetben, elősegíti a tápanyagok mozgását az emésztőrendszerben. Mint a metabolikus folyamatok fő közege, a víz fontos szerepet játszik a ló hőmérsékletének szabályozásában is. A ló testének körülbelül 65-75% -át víz teszi ki.

Lovad a számára szükséges vizet nem csak ivás közben veheti fel, hanem a takarmánnyal is. A ló természetes étrendje főleg fűfélékből áll, ami nagy mennyiségű vizet tartalmaz (a friss fű 75-85%-a víz). A szemes takarmány és széna alapú takarmányozás ettől nagyon eltér, és sokkal kevesebb nedvességet tartalmaz. A takarmányozás egyik alapszabálya lenne, hogy lehető legnagyobb mértékben utánozza a ló természetes étrendjét.

A vízhiány számos okból előfordulhat akár a nyári, akár a téli hónapokban. Azoknál a lovaknál, amelyek nem fogyasztanak elegendő vizet, nagy valószínűséggel alakulnak ki emésztési zavarok.

Ha lovad legelőn volt, akkor a legelőről istállóba bekerülve a sokkal alacsonyabb víztartalmú szénára való átállással együtt jelentősen megnő a kiszáradás kockázata. Télen további kockázati tényező, hogy a lovak nem szívesen isznak jeges, hideg vizet. Kutatások kimutatták, hogy a lovak 6-14% -kal kevesebb vizet fogyasztanak hidegebb időjárás esetén. Különösen a téli hónapokban csökkenhet tehát a lovad által elfogyasztott víz mennyisége.

Az utazás és a versenyzés is megnövelheti a vízigényt. Bármely ló kiszáradása súlyos probléma, de különösen a versenylovak esetében gyakori ez, ahol komoly teljesítményvesztéshez vezet a dehidratáltság. Emellett vannak olyan lovak, akik nem szívesen isznak idegen helyen. Érdemes nekik vinni az otthoni vízből.

Mindezekben a helyzetekben hasznos az áztatott takarmányok etetése, mert ezekkel megnöveled lovad vízfogyasztását.

Kis takarmánytörténelem

Az első áztatott takarmányokat a múlt század elején alkalmazták, és nagyrészt gabonamagvakból, pl. zabból, búzából és árpából álltak, amelyeket néha a lenmag mellett megfőztek. Ezeket az összetevőket különféle okokból áztatták, némelyek valósak, mások csak szokásból eredőek (pl. az emésztés támogatása, vagy a lenmag esetében a toxinok eltávolítása).

A cukorrépa pelletet, ami a cukoripar mellékterméke kb. 50 éve használják az állatok takarmányozására.
Később búzakorpát etettek a lovakkal intenzív testmozgás után, kancákkal ellés után, lovakkal hidegebb időben, idős lovakkal és pónikkal. A búzakorpából készülő mash, vagy maccs elkészítése nagyon egyszerű: forró vízhez kellett adni, majd ha kellemesen melegre hűlt, készen állt az etetésre. A búzakorpa azonban alacsony rosttartalma (csupán 10–12% nyersrost), valamint magas foszfortartalma miatt a lótakarmányozásban betöltött szerepe mára jelentősen csökkent. Hosszú ideig tartó etetése elvonja a kalciumot a csontokból.

Egy ideje a takarmánygyártók megkezdték rostkeverékek (mash) gyártását. Ezek rövid áztatási idővel és magas rosttartalommal rendelkeznek, ideálisak minden típusú ló számára.

A lótartók régi berögződése, hogy a hidegebb hónapokban lovaikat a meleg maccs egy kicsit „átmelegíti”. Különösen rossz gyakorlat az, amikor a lótartók nem rendszeresen, hanem csak heti néhány alkalommal etetnek maccsot, mert ez minden egyes alkalommal megzavarja a ló emésztőrendszeri egyensúlyát, növelve a kólika kialakulásának veszélyét. Hideg időben inkább emeld meg a szálas takarmány mennyiségét, aminek az emésztése a bélrendszerben melléktermékként hőt termel, tehát a lovad melegítésére hasznosabb.

Milyen esetekben hasznos az áztatott takarmány?

  • Nagyobb vízbevitel az áztatással felvett víz miatt
  • Vitaminok, elektrolit, vagy gyógyszerek könnyen beadhatók a takarmányba keverve
  • Az idősebb, fogproblémákkal küzdő lovak könnyebben fogyasztják. Számukra müzli helyett válassz inkább pelletált takarmányt

Fogászati problémák

A szájüregi egészség fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni a jó emésztés szempontjából. Fogproblémák kortól függetlenül bármikor kialakulhatnak, épp ezért rendkívül fontos lovad szájüregének rendszeres állatorvosi ellenőrzése.

A mozgó, törött, éles szélekkel rendelkező, vagy épp túlzottan elkopott fogak, foghiányok, a fogak között kialakuló rések különösen az idősebb lovakra jellemzőek és súlycsökkenéshez, emésztési zavarokhoz vezethetnek, egyszerűen azért, mert az állat nem képes hatékonyan megrágni a takarmányt. Ezeknek a lovaknak az áztatás biztosítja, hogy továbbra is minden tápanyagot fel tudjanak venni, számukra könnyen emészthető formában.

A legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatóak az idős lovak számára készült alaptakarmányok, ezek közül a müzlik helyett érdemes inkább pelletált termékeket választani, mivel ezek szárazon is könnyen morzsolódó, rágást kevésbé igénylő termékek, áztatás hatására pedig gyorsan felpuhulnak. Az Equusline kínálatában a Senior pellet teljes mértékben megfelel ezeknek a kívánalmaknak.

150 ml víz hozzáadásával 10 perc után

A szálas takarmányok aprítás és pelletálás révén nyerik el azt a formát, ami különösen előnyös az idős lovak számára, mert a pelletek áztatva rágás nélkül is fogyaszthatók. Az áztatott pellet típusú takarmányokban lévő rostrészecskék olyan apróra vannak őrölve, hogy az nem csak a rágást könnyíti meg, de javítja az emészthetőséget is. A szénapellet, illetve a lucernapellet tehát szintén az idős, illetve fogproblémás lovak nélkülözhetetlen takarmánya.

A folytatásban áttekintjük, pontosan hogyan is kell elkészíteni az áztatott takarmányokat, mennyi víz és milyen hosszú áztatási idő szükséges a megfelelő eredményhez.

Addig is: amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>