Így áztasd lovad takarmányát

Azért érdemes áztatni azokat a takarmányokat, amelyek magas százalékban tartalmaznak jó minőségű rostot, mert pektintartalmuk magas. Vízzel való érintkezéskor a rostszálaknak ez a komponense jelentősen megdagad, áztatás nélkül nyelőcső-elzáródást, illetve át okozhatnak.

Fűszéna, illetve lucerna pellet

100%-ban réti széna, illetve 100%-ban lucerna pelletálásával készül. Utóbbi gazdag kalciumban, természetesen alacsony cukortartalma van (5%), ezért ideális laminitiszre hajlamos, illetve hormonális problémában (EMS, PPID) szenvedő lovak számára is. Ha lovad allergiás a porra, és nincs lehetőséged a széna gőzölésére, akkor is hasznos lehet a szálas takarmány áztatása (15 percig alámerítve), illetve pormentes széna- és lucernapellet etetése.

A széna és a lucerna pellet kevesebb mint egy óra áztatást igényel.

Rizskorpa pellet

Nagyon magas, 48% teljes rosttartalma van, térfogata vízzel érintkezve megnő. Magas teljes rost tartalmánál fogva kevés cukrot tartalmaz, emiatt a rizskorpa pellet kiváló takarmány a Cushing-kóros, laminitiszes, egyéb metabolikus betegségekben szenvedő lovaknak.

Rizskorpa táp pellet
Rizskorpa táp pellet

Senior tápok

Több takarmánygyártó kínálatában, így az Equusline tápok között is megtalálható az idős lovaknak készült pelletált alaptakarmány, ami már néhány perces áztatás után fellazul.

A Senior pellet 150 ml víz hozzáadásával 10 perc után
A Senior pellet 150 ml víz hozzáadásával 10 perc után

Cukorrépa pellet

Kiválóan emészthető rostforrás, gyakran szuperrostnak is nevezik. Alacsony keményítő- és cukortartalma van, energiatartalma elég magas (bár alacsonyabb, mint a legtöbb gabonaféléé). Akár a ló napi ajánlott takarmánymennyiségének a fele lehet a cukorrépa pellet, de az abrak egy része is kiváltható vele.

Magas pektintartalma miatt vízzel való érintkezéskor a saját térfogata négy-ötszörösére duzzad. A cukorrépa pellet áztatásához az egy etetésre való mennyiséget helyezd egy vödörbe, és adj legalább ötször annyi vizet hozzá, mint a pellet térfogata, és hagyd ázni néhány órán keresztül.

Áztatni – de mennyit?

Fontos, hogy ha lovad egészségi állapota megengedi, akkor rágjon. Az, hogy öntesz egy kevés vizet a szemes takarmányra, hasznos lehet, de egy egészséges fogazattal rendelkező felnőtt ló esetén ne áztasd mindenképpen szét a takarmányt, mert a rágás a lovad számára nagyon fontos fiziológiai és pszichikai szükséglet.

Ne áztass sok idővel előre lovadnak semmiféle takarmányt, mivel rendkívül hamar megerjedhet. Ez különösen nyáron gyakori probléma. Ha az áztatott takarmány akár csak enyhén is, de savanyú, vagy alkoholos illatú, akkor ne etesd meg, mert valószínűleg erjedésnek indult.

 

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább az Equusline lótápokhoz >>