Praktikus tanácsok a kondíció megőrzéséhez télen is

A tél kihívással teli időszak a lótartásban hiszen sok gondot okozhat lónak és lovasnak a vitaminszegény táplálék és a fagyos környezet. De egy jól átgondolt, megtervezett táplálkozási programmal Te és a lovad nemcsak hogy átvészelitek a telet, de még fejlődni is tudtok.

A téli hónapok során a lovak megfelelő táplálásához szem előtt kell tartani a megfelelő víz, rost és ásványi anyag bevitelt.

Általános elvárás, hogy a téli hónapokban a lovak jussanak hozzá naponta testsúlyuk 2-3%-hoz szálas takarmány formájában, – ez egy átlagos méretű ló esetében 9-15 kg szálas takarmányt jelent naponta – legyen korlátlan hozzáférésük nyalósóhoz és megfelelő hőmérsékletű ivóvízhez. A lovak nem isszák meg a jéghideg vizet még akkor sem, ha az itató esetleg nincs befagyva.

A széna és a friss fű tápanyagtartalma összehasonlíthatatlan. A széna vitamin tartalma, különösen a C, D, és E vitamin, Béta karotin, valamint Omega 3 zsírsav tartalma elenyésző a friss fűéhez képest és akkor még a tárolás miatti esetleges minőségromlást, port nem is említettük.  Ezért a tél folyamán különösen fontos, hogy odafigyelj lovad táplálkozására, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére.

Még a nálunk mostanában jellemző viszonylag enyhe telek is hatással vannak a lovak egészégére, erőnlétére és munkakedvére is. Az optimálisan megtervezett táplálkozás és kiegészítő takarmányok használata segít abban, hogy lovad jó kondícióban élvezhesse ezt az évszakot is.

Fontos hogy szem előtt tartsuk, hogy bármilyen takarmányváltás mindig fokozatosan történjen. Célszerű ősz végén a fogak állapotának ellenőrzése, mivel a széna rágása nehéz és az idősebb, vagy nem megfelelő fogazatú lovak számára már akár fájdalmat is okozhat.

Fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen takarmányváltás mindig fokozatosan történjen. Célszerű ősz végén a fogak állapotának ellenőrzése, mivel a széna rágása nehéz és az idősebb, vagy nem megfelelő fogazatú lovak számára már akár fájdalmat is okozhat.

Kellemes ízű, vízben oldható kiegészítő számos fontos baktériummal a bélflóra támogatására és a kórokozók megtelepedésének meggátolására.
Probiotikum por

Az időjárás hidegebbre fordulásával a lovak emésztése felgyorsul, ami azt jelenti, hogy több kalóriára van szükségük a megfelelő testhőmérséklet és a meglévő testsúly fenntartásához. A megfelelő minőségű réti széna tetszőleges mennyiségben történő fogyasztása ezt lehetővé teszi és ezen kívül sok viselkedési és emésztési problémát is segít elkerülni. Ha a ló folyamatosan hozzáférhet a szénához, elfoglalja magát, nem éhezik az etetések között, ezért nem habzsolja fel az elé kerülő táplálékot, ön-szabályozóan, mértékletesen fogyaszt, és ezzel csökken a kólika kialakulásának kockázata is.

Az emésztőrendszer támogatására szolgáló pre-, probiotikumok és vitaminok kombinációja. Növeli az ellenálló képességet és elősegíti a jó anyagcserét.
Pro-bio vitamin kiegészítő

Az emésztőrendszer támogatására használj probiotikus készítményeket. Ezek segítenek a bélflóra baktériumok mikrobás populációjának egészségének fenntartásában, a megfelelő működésében. Ehhez jó választás a Probiotic Traveller (régi nevén Micro Flora balance) pasztánk, vagy a Pro-Bio vitaminos probiotikum por, vagy a Probiotics tiszta probiotikum.

A nappalok rövidülésével a lovak D vitamin szintetizálása is csökken, ezért a csontok, ízületek és izmok megérezhetik a D-vitamin hiányát.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma. A D3-vitamin (kolekalciferol) szintetizálás bonyolult és fontos folyamat mivel kritikus fontosságú a vér kalcium szint fenntartásában, amely segít a lovak izmainak, csontjainak, ízületeinek optimális működésében.

  • A D3-vitamin serkenti a bélben a kalcium felszívódást
  • Ha nincs elegendő kalcium az étrendben, akkor a D3-vitamin kiváltja a kalcium felszabadulását a csontszövetből, hogy a vérbe kerüljön
  • D3-vitamin csökkenti a veséken át történő kalcium kiválasztódást

A téli szőrzet vagy a takaró is hátráltatja a D-vitamin szintetizálás lehetőségét, ez étvágytalansághoz, nem megfelelő ütemben történő növekedéshez, csont ásványi anyag tartalom csökkenéséhez, és izom összehúzódások gyengüléséhez vezethet. A D-vitamin pótláshoz ajánlott az Cod Liver oil csukamájolaj vagy a Codlivermins csukamájolajos vitamin por, melyek mindegyike magas A-, D3-, és E-vitamin tartalmú.

Természetes forrása az emészthető A-, D3- és E-vitaminoknak. Segít az egészség megőrzésében, fényes szemek, erősebb fogak, csontok és paták kialakulásában. Támogatja az emésztőrendszert és kiváló energiaforrás.
Csukamájolaj

Természetesen a munkában lévő lovak számára biztosítani kell a megfelelő energiájú takarmányt is, amely fedezi a fehérje, ásványi anyag és nyomelem szükségleteket is. Ezek általános forrásai a megfelelő takarmányok, tápok, koncentrált kiegészítők. Fontos, hogy a ló számára ajánlott mennyiséget etesd, hiszen így tudod a megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat – sem többet, sem kevesebbet – bevinni a lovad szervezetébe. Az Equusline tápok és az Equimins koncentrált vitamin kiegészítőinek széles választékában találsz a lovad igényeinek megfelelőt.

Fordíts figyelmet az ízületek állapotára és védelmére is, hiszen a hidegebb időben a keményebb talajon még nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. Keress olyan kiegészítőket, amelyet MSM-t, glükózamint, hilauronsavat, kondroitin szulfátot tartalmaznak.

Jóízű, folyamatosan etethető koncentrált vitamin kiegészítő por lovak számára nagy mennyiségű csukamájolajjal, hogy több könnyen felszívódó A-, D3- és E-vitamint juttassunk a szervezetükbe. Idősebb lovak számára az izületekre is kedvező hatással van.
Codlivermins

Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok szinergiában működnek, tehát egymás hatását felerősítik, ezért fontos hogy olyan terméket válassz, amely mindezeket tartalmazza – mint a Flexijoint kiegészítőink. Nagyon sok ízületi kiegészítőt találhatsz, de fontos hogy nézd meg az összetételt. Ha a töltelék anyagok – pl. dextróz (cukor) nagy mennyiségben találhatóak meg bennük, akkor azok választása csak kidobott pénz. Az Equimins MSM por egész évben kiváló választás, és a Flexijoint ízületi kiegészítők por és oldat formájában is tartalmaznak minden, az ízületek számára fontos anyagot.

Nagyon hatásos kiegészítő a porcok egészségének, az erős izületi szerkezet és az ízületi folyadék minőségének a támogatására. Nagyszerű összetételű, tartalmaz hialuron savat, kondroitin szulfátot, glükózamint, MSM-et és aszkorbinsavat. Használhatod izületi gondok kezelésére és megelőzésére.
Flexijoint por

Érdemes immunerősítő készítményeket is adni az általános egészség fenntartásához. Ehhez célszerű E-vitamin (kb. 1000 IU/nap) és C-vitamin (0.015 mg/testtömeg kg/ nap) tartalmú kiegészítőt választani. Ha gyógynövényi kiegészítőt keresel, akkor az Echinacea, keskenylevelű kasvirág oldat az egyik legerősebb ismert immunrendszer erősítő.  Egészséges, erős immunrendszerrel a fertőzések gyorsabb lefolyásúak, és a betegségek utáni felépülés is gyorsabb.

Az istállóban töltött több idő, a fedeles lovardai talaj, az alom, a szálas takarmány, mind hatással van a lovak légzőrendszerére. Fontos az istállók megfelelő szellőzése, fontosabb, mint a meleg istálló. Etesd a szálas takarmányt a földről, ami természetes és a tüdő számára sem megterhelő, és ha szükséges válassz a rendelkezésre álló alompor , illetve légúti gyógynövényes kiegészítők közül, amelyek segítenek az allergiás reakciókat és a légúti problémákat csökkenteni.

100 % tiszta MSM, Kanadai fenyő eredetű. Biológiailag rendelkezésre álló kén-forrás, különösen fontos a rugalmas izületek érdekében. Az MSM megtalálható a test minden kötőszövetében, olyan egyedi anyag, amely a testben több, mint 150 életfontosságú anyag építőköve
MSM por

Ha segítségre van szükséged lovad táplálásával kapcsolatosan, fordulj hozzánk bizalommal táplálkozási tanácsokért. Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal hozzánk,  és a lovad életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó takarmányozási tanácsokkal is tudunk segíteni.

 

Möhöly Christa
Termékfelelős
Telefon: +36 30 9796 578