A patairhagyulladás, vagy Laminitis korai felismerése és az idejében történő beavatkozás kulcsfontosságú, hogy a betegség káros hatásait minimalizálhassuk, hiszen a betegség sejt- illetve molekuláris szinten már rég jelen van, mielőtt a tünetek láthatóvá válnak.
Minél több tulajdonos képes felismerni a patairhagyulladás figyelmeztető jeleit – például, hogy a ló állandóan áthelyezi a súlypontját egyik lábáról a másikra, vagy hátát meggörbítve, fejét előrenyújtva próbálja tehermentesíteni a mellső lábakat, a paták érezhetően forrók, a ló pulzusa és légzésszáma megnő, esetleg izomremegés is észlelhető a nagy fájdalom miatt, – és minél előbb képesek a tüneteket felismerni, annál nagyobb eséllyel kezelhető és minimalizálható az irha-, a szarutok- és a patacsontban okozott károsodás.
A patairhagyulladás rendkívül erős fájdalommal jár, erre vezethető vissza a tünetek többsége: izomremegés, magas pulzus- és légzésszám, gyakori a testhőmérséklet emelkedés. A sántaság a legtipikusabb fájdalomreakció. A súlyos állapotban lévő lovak tartózkodnak mindennemű mozgástól, hogy elkerüljék a fájdalmat, a sarokvánkosra (és a hordozószélre) lépnek, csak ezután érintik le a pata elülső részét, így a lépések röviddé és lapossá válnak. A ló a hátsó lábakra helyezi a testsúlyát, amiket mélyen a súlypontja alá állít, az elülső lábakat pedig a lehető legmesszebbre előrenyújtja vagy állandóan egyik lábáról a másikra helyezkedik, vagy hosszabb ideig felemelt lábbal áll.
Noha a patairhagyulladás az év bármely időszakában kialakulhat, leggyakoribb mégis tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedésével a friss tavaszi
fű fruktán- és energiatartalma magas.
Nagyon fontos a tulajdonos, a kovács és az állatorvos megfelelő együttműködése, hiszen a legtöbb esetben mire a tulajdonos észleli, a tüneteket a patacsont károsodása már megkezdődött. Amit a tulajdonos tehet: azonnal állítsa nagyon vastag szalma vagy fűrészpor rétegre a lovát, legyen számára víz és széna könnyen elérhető – ne mozgassa, ne sétáltassa, ne késztesse semmiféle mozgásra – mivel az a patacsont süllyedését okozhatja. Hideg, esetleg jeges borogatást tegyen a patára, és ezt cserélgesse az orvos megérkezéséig, mivel ez gyulladáscsökkentő hatású és lassítja a szövetekben az enzim reakciókat.
A betegség bonyolult biológiai mechanizmusa még ma is több kutató számára ad feladatot, de van számos olyan faktor, amely bizonyítottan előidézheti:
- amennyiben a ló amúgy is túlsúlyos, inzulin rezisztenciában, Cushing kórban vagy metabolikus szindrómában (EMS) szenved, akkor nagyobb hajlama van a patairhagyulladásra.
- kólika, szelén mérgezés, túlzott vas jelenléte, amely inzulin rezisztenciát okoz, stressz, ami folyamatos magas kortizol hormonszinthez vezet, kevés szálastakarmány, a „tying-up” szindróma (Rhabdomyolysis), pajzsmirigy problémák, mérgező növények (bükköny, fehér akác)
- a kutatások szerint a patairhagyulladás eseteinek 50 százaléka a túlzott szénhidrát bevitel miatt következik be. Ez lehetséges a túlzott mennyiségű abrak etetése vagy a dús füvű friss legelő miatt, ahol a füvekben, elsősorban a tavaszi, de az őszi időszak alatt is előfordulhat, hogy a szénhidrátok (hexózok – glükóz, fruktóz, szacharóz), fruktánok és a keményítő mennyisége megnő és túllépi a lovak számára ideális szintet.
Érdekes információ, hogy ezek a szénhidrátok legnagyobb mennyiségben késő délután vannak jelen, amikorra a növény a napsütés hatására fotoszintézissel megtermeli őket. A napnyugtával a növény maga is „felhasználó”, ezért a kora reggeli és a késő esti órákban a füvek szénhidrát tartalma alacsonyabb.
Ezeknek a szénhidrátoknak a túlzott mennyisége bakteriális erjedéssel toxinokat és tejsavat termel, amely jelentősen csökkenti a bélrendszer pH értékét, megzavarja a vastagbél rendszer (vastagbél és vakbél) baktérium populációját (amelyben baktériumok, protozoák, élesztők és gombák is vannak) és olyan működéseket indít be, amelyek elindítják a laminitis kialakulását.
Fontos, hogy laminitis esetén ne adjon vas kiegészítőt, mivel a túlzott vas csökkenti a réz felszívódását és a fertőzések iránti ellenállóképességet.
A patairha gyulladás kezelése állatorvos feladata, de néhány fontos kiegészítőt javasolnék az Equimins termékpalettájáról:
- Az Omega 3 zsírsavak stabilizálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. Pld. Glow and Shine Omega olaj
- Pro – és prebiotikumok, amik tartalmazzanak oligoszacharidokat – ha lehet, mindkettőt adja a lónak a bélrendszer baktérium flórájának helyreállítása érdekében Pld. Probiotikum
- C-vitamin (10 mg / kg testsúlyra vetített) mennyiségben– antihisztamin, csökkenti a vérerek beszűkülését. Pld- Vita C
- E-vitamin – csökkenti a vérrögképződést és antioxidáns szerepe van.
- MSM – (metil szulfonil metán) gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatása miatt – (1000 mg / 50 kg testsúlyra vetített) mennyiségben
- Pata állapot javító termékek (Biotin Hoof Mender, Biotin Plusz, Laminator)
Az Equimins Laminator kiegészítőjét kifejezetten a patairhagyulladás kezelésére és megelőzésére fejlesztették ki, a pata lamelláris szerkezetének egységéhez ad táplálkozási segítséget. A Laminator nagy mennyiségű Hesperadinnal készül, amely természetes bioflavonoid és az aszkorbinsavval (C-vitamin) együtt segít fenntartani a véráramlást a patacsont és a szaru között. Nagy mennyiségben tartalmaz még cink-metionátot, amely nélkülözhetetlen az erős keratin (szaruanyag) növekedéshez. A Saccharomyces cerivisae élesztő adott fajtája is jelen van, hogy elősegítse a vastagbélben a rostok emésztését, valamint prebiotikumokat is tartalmaz a bélfal egészsége érdekében. Jelentős mennyiségű szerves kötésű magnézium, mangán, erős antioxidánsok és E-vitamin tartalma a nagy mennyiségű biotinnal (H-vitaminnal) együtt teszi ezt a terméket a leghatékonyabb elérhető segítséggé.
Összetétel:
Hesperadin | 110,000 mg/kg | Aszkorbin sav (Vitamin C) | 60,000 mg/kg |
Biotin | 1,200 mg/kg | Saccharomyces Cerivisae élesztő | 10,000 mg/kg |
Cink Metionát | 65,000 mg/kg | Kolin | 450 mg/kg |
Réz | 42 mg/kg | Cink | 150 mg/kg |
Metionin | 40,750 mg/kg | MSM | 16,300mg/kg |
Lizin | 32,600 mg/kg | Kobalt | 20 mg/kg |
Magnézium Fumerat | 63 mg/kg | Magnéziummal dúsított élesztő | 500 mg/kg |
Prebiotikum | 40,000 mg/kg | Jód | 17 mg/kg |
A-Vitamin | 500,000 mg/kg | E-Vitamin | 6500 mg/kg |
Szerves szelén | 15 mg/kg | Magnézium Oxid | 32,600 mg/kg |
Hesperadin | 110,000 mg/kg |