Miért ne etesd túl a pónid szeretetből?

shetland-ponies-A lovakat, a pónikat és a minilovakat a legtöbben egy kalap alá veszik, ami annyiban igaz is, hogy ugyanazon fajhoz tartoznak. A pónik azonban sokkal kedvezőtlenebb körülmények között éltek, mint a lovak, adaptálódtak ehhez a keményebb környezethez, hogy elviseljék és túléljék a nehézségeket. Ez az oka annak, hogy a póniknak és mini lovaknak a tartása jóval egyszerűbb, mint a lovaké.

Mivel manapság a legtöbben leginkább családi kedvencként tartják, természetesen a mai póni és miniló tulajdonosok nem teszik ki őket viszontagságos tartási körülményeknek. Sőt! Hajlamosak vagyunk kis kedvencünket túletetni és kövér pónivá változtatni, amellyel növeljük a betegségek, pld. a kólika és a patairha gyulladás kockázatát.

A lovak édesszájúak. Mi emberek pedig túl sok édességet, lócsemegét adunk nekik, hiszen „olyan aranyosak” és „úgy kérik”.

Gyakran ugyanazzal a lótáppal etetjük a pónikat is, mint a lovakat. Ez nem megfelelő, hiszen a lovak számára összeállított táplálék vitamin és ásványi anyag tartalma eltér a pónik szükségletétől.
Ne feledjük, az átlagosan aktív a pónik és minilovak étrendje széna és legelő kell, hogy legyen a megfelelő ásványi anyag és vitamin kiegészítéssel. Természetesen nekik is szükségük van minden, a szervezet által a működéshez, fenntartáshoz, növekedéshez, szaporodáshoz, munkához felhasznált építőelemre (fehérje, vitaminok, szénhidrátok, stb.).

Mindenképpen szükségük van jó minőségű réti szénára, az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartása érdekében. A kevés szálas takarmány nem csak emésztési problémákat eredményez, hanem viselkedésbeli gondokat is, hiszen pónid unatkozni fog, karórágó lesz, rágcsál, esetleg elkezd játékosan harapdálni, amelyről gyorsan le kell szoktatni.

Ha a pónid jól hasznosítja a takarmányt és hízásra hajlamos, akkor kifejezetten javasoljuk a koncentrált táplálékkiegészítők és vitaminok etetését, hisz kis mennyiséggel be tudjuk vinni a szükséges ásványi anyag és vitamin mennyiséget.

A pónik viszonylag hamar, már 3 éves korukra érik el kifejlett méretüket. Az alábbiakban néhány gondolat arról, hogy mit vegyünk figyelembe a megfelelő táplálék és annak mennyiségének összeállításakor:

  • A pónid mérete, felépítése, fajtája,
  • A testtömege – alultáplált / megfelelő / túlsúlyos,
  • Életkora – teljesen eltérő igénye van egy csikónak, egy munkában lévő kifejlett korú vagy egy idős póninak,
  • Általános egészsége – egy beteg, vagy betegségből felépülő póni szükséglete is teljesen eltér az egészséges állat szükségletétől. Ha a póni például patairha gyulladásban szenvedett, akkor speciális táplálási szükséglete van.
  • Munka (terhelés) mennyisége – lovagolnak-e rajta, húz-e kocsit, ha igen, milyen gyakran, mennyi ideig, milyen terheléssel, stb.
  • Legelőn van-e, füves vagy homokos karámban, hány órát tud legelni,

Ez csak néhány alapvető kérdés ahhoz, hogy meghatározhassuk mennyi és milyen táplálékra van szüksége a pónidnak. Ha bizonytalan vagy, kérd szakember segítségét.

Fontos azt is tudni, hogy a pónik és minilovak jobban hasznosítják a zsírokat mint a lovak, ezért is hajlamosabbak az elhízásra és az ezekből eredő betegségekre. Ilyen például az inzulin rezisztencia, májproblémák, stb.

Az almaecet etetése kifejezetten előnyös a pónik számára, mivel támogatja az emésztést, természetes antibiotikumként viselkedik és méregtelenít, támogatja a máj működését.

Megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel, állatorvosi segítséggel kedvenc pónid vagy minilovad sok éven át lehet barátod, taníthat meg a lovaglás és gondozás alapjaira és maradhat egészséges családi kedvenc.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalál, amely segít lova egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseivel forduljon bizalommal termékfelelősünkhöz, aki (a lova életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó) táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni.

#equimins #lovak #lovaglás #takarmány #táplálékkiegészítő #vitamin #lóvitamin #póni #kiegészítő takarmány

Email: info@equimins.hu Telefon: 30/9796 578.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon talál: www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Möhöly Christa
Termékfelelős