Felkészülés a télre

Felkészülés a télre

2014-12-11 / Equimins Hungary

Lusitano - portraitLovainkkal együtt mi is kiélvezhettük a hosszú gyönyörű őszt, de most már csak napok kérdése és kopogtat a tél. Lovaink ezt nem bánják, hiszen élvezik a hűvösebb napokat is, ezt könnyen észrevehetjük mikor jókedvűen, nagyokat ugrálva vágtatnak a karámban.

Fontos hogy szem előtt tartsuk, hogy a hűvösebb időjárással együtt lovaink táplálkozási szükségletei is változnak. Miért is?

A hűvösebb időjárással lovunk emésztése felgyorsul, több kalóriát kell felhasználnia a normál testhőmérséklet fenntartásához. Ez az, amiért sok ló télen veszít a súlyából, látványosan lefogy. Tegyünk tehát néhány apróbb módosítást a takarmányozás során, amivel jelentősen segíteni tudunk lovunk kondíciójának és egészségének megőrzésében.

Télen eltűnnek a legelők, de ha nem is változnak sártengerré vagy kopár pusztasággá, a tél során akkor sem töltik be szerepüket, tehát fontos hogy a legelőre is tegyünk ki szénát a lovak elé. A széna már nem olyan magas vitamin tartalmú, mint a friss fű, jelentősen lecsökken a C-vitamin, E-vitamin és béta karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) tartalma. Ezen túl a kevés napsugárzás nem teszi lehetővé, hogy a lovak D vitamint állítsanak elő. Ezért fontos, hogy ezeket a táplálkozási hiányokat mi pótoljuk a megfelelő vitamin táplálékkiegészítőkkel, amelyek jó minőségű emészthető fehérjében és még Omega 3 zsírsavban is gazdagok. Ez fontos az immunrendszer fenntartása vagy erősítése érdekében, segít az izmokat, a szőrzetet, a bőrt és a patákat megfelelő állapotban tartani.

A hőmérséklet csökkenésével az emészthető energia mennyiségét növelni kell. Egyedi kérés esetén szívesen végzek konkrét számításokat, de általánosságban a mi éghajlatunkra igaz, hogy 10°C hőmérséklet csökkenés (0°C fok alatt) 0,42 Mkal energiatöbbletet kíván. Ez nagy általánosságban azt jelenti, hogy -10°C fokonként kell a széna mennyiségét 10%-kal emelni. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a nagy általánosság átlagos méretű (kb. 500 kg) felnőtt egészséges lóra vonatkozik. Ha a lovunk még csikó vagy növekedésben lévő ló, rossz kondíciójú, alultáplált, téli szőrzete nem megfelelő, komoly terhelés alatt áll, akkor más takarmányozási szempontokat is figyelembe kell vennünk.

A több kalória etetése nem a szemes takarmány mennyiségének növelését jelenti. Manapság már számtalan táp közül (táp alatt a vitaminokkal is dúsított, nem csupán különféle takarmánynövények keverékét értem) tud lovának választani annak kondíciója és terhelése figyelembe vételével. Minden ló számára tudunk megfelelőt javasolni az általunk forgalmazott Equusline prémium tápokból. A bevitt kalória mennyisége növelhető lenmag alapú koncentrált vitamin kiegészítőkkel is, mivel azok rost és omega olaj tartalma is energiát biztosít. Ilyenek az Equimins Diamond Omega és Glow and Shine lenmag alapú termékei. Az olajok etetésével is jelentős mennyiségű energiát tud bevinni lova étrendjébe. (pld. Lenmag olaj, Glow&Shine Omega olaj, Csukamájolaj, stb)

Még egy dolgot fontos szem előtt tartani. A lovak esetében a kalória és a hőháztartás ellátása mikrobás emésztéssel történik a vastagbélben. Ezért kívánatos, hogy a bélflóra baktérium populációja megfelelő mennyiségben és minőségben éljen a bélrendszerben. A prebiotikumok táplálják a bélflóra baktériumokat és segítenek a hatékony rost emésztésben, amely nem csak kalóriát ad, hanem a test melegét is. A probiotikumok segítenek abban is, hogy az emésztőrendszer mikrobiológiai rendszerét kiegyensúlyozzák és stabilizálják, valamint megelőzik, hogy a káros baktériumok elszaporodhassanak a bélrendszerben.  Az emésztőrendszer stabil  mikrobiológiája előnyös a lovak számára az emésztésen kívül is, mivel hatékonyabbá teszi a felszívódást, csökkenti a bélrendszeri problémák előfordulását.

A bélflóra egyensúly megteremtéséhez és annak támogatásához is több Equimins táplálékkiegészítőt ajánlunk. Csikók és lovak számára is egyszerűen alkalmazható a Micro-Flora paszta, a tiszta probiotikum por (Probiotics) vagy a probiotikumos vitaminunk a Pro-Bio kiegészítő is.

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalál, amely segít lova egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseivel forduljon bizalommal termékfelelősünkhöz, aki (a lova életkora, fajtája, terhelése, stb. szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó) táplálkozástani tanácsokkal is tud segíteni.

Email: info@equimins.hu Telefon: 30/9796 578.

Termékeinkről részletes leírást a honlapunkon talál: www.lovitamin.hu vagy www.equimins.hu

 

Möhöly Christa
Termékfelelős