A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból

2017-02-23 / Equimins Hungary

A patairhagyulladás, vagy Laminitis korai felismerése és az idejében történő beavatkozás kulcsfontosságú, hogy a betegség káros hatásait minimalizálhassuk, hiszen a betegség sejt- illetve molekuláris szinten már rég jelen van, mielőtt a tünetek láthatóvá válnak.

Minél több tulajdonos képes felismerni a patairhagyulladás figyelmeztető jeleit – például, hogy a ló állandóan áthelyezi a súlypontját egyik lábáról a másikra, vagy hátát meggörbítve, fejét előrenyújtva próbálja tehermentesíteni a mellső lábakat, a paták érezhetően forrók, a ló pulzusa és légzésszáma megnő, esetleg izomremegés is észlelhető a nagy fájdalom miatt, – és minél előbb képesek a tüneteket felismerni, annál nagyobb eséllyel kezelhető és minimalizálható az irha-, a szarutok- és a patacsontban okozott károsodás.

A patairhagyulladás rendkívül erős fájdalommal jár, erre vezethető vissza a tünetek többsége: izomremegés, magas pulzus- és légzésszám, gyakori a testhőmérséklet emelkedés. A sántaság a legtipikusabb fájdalomreakció. A súlyos állapotban lévő lovak tartózkodnak mindennemű mozgástól, hogy elkerüljék a fájdalmat, a sarokvánkosra (és a hordozószélre) lépnek, csak ezután érintik le a pata elülső részét, így a lépések röviddé és lapossá válnak. A ló a hátsó lábakra helyezi a testsúlyát, amiket mélyen a súlypontja alá állít, az elülső lábakat pedig a lehető legmesszebbre előrenyújtja vagy állandóan egyik lábáról a másikra helyezkedik, vagy hosszabb ideig felemelt lábbal áll.
Noha a patairhagyulladás az év bármely időszakában kialakulhat, leggyakoribb mégis tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedésével a friss tavaszi
fű fruktán- és energiatartalma magas.

Nagyon fontos a tulajdonos, a kovács és az állatorvos megfelelő együttműködése, hiszen a legtöbb esetben mire a tulajdonos észleli, a tüneteket a patacsont károsodása már megkezdődött. Amit a tulajdonos tehet: azonnal állítsa nagyon vastag szalma vagy fűrészpor rétegre a lovát, legyen számára víz és széna könnyen elérhető – ne mozgassa, ne sétáltassa, ne késztesse semmiféle mozgásra – mivel az a patacsont süllyedését okozhatja. Hideg, esetleg jeges borogatást tegyen a patára, és ezt cserélgesse az orvos megérkezéséig, mivel ez gyulladáscsökkentő hatású és lassítja a szövetekben az enzim reakciókat.

A betegség bonyolult biológiai mechanizmusa még ma is több kutató számára ad feladatot, de van számos olyan faktor, amely bizonyítottan előidézheti:

  • amennyiben a ló amúgy is túlsúlyos, inzulin rezisztenciában, Cushing kórban vagy metabolikus szindrómában (EMS) szenved, akkor nagyobb hajlama van a patairhagyulladásra.
  • kólika, szelén mérgezés, túlzott vas jelenléte, amely inzulin rezisztenciát okoz, stressz, ami folyamatos magas kortizol hormonszinthez vezet, kevés szálastakarmány, a „tying-up” szindróma (Rhabdomyolysis), pajzsmirigy problémák, mérgező növények (bükköny, fehér akác)
  • a kutatások szerint a patairhagyulladás eseteinek 50 százaléka a túlzott szénhidrát bevitel miatt következik be. Ez lehetséges a túlzott mennyiségű abrak etetése vagy a dús füvű friss legelő miatt, ahol a füvekben, elsősorban a tavaszi, de az őszi időszak alatt is előfordulhat, hogy a szénhidrátok (hexózok – glükóz, fruktóz, szacharóz), fruktánok és a keményítő mennyisége megnő és túllépi a lovak számára ideális szintet.

Érdekes információ, hogy ezek a szénhidrátok legnagyobb mennyiségben késő délután vannak jelen, amikorra a növény a napsütés hatására fotoszintézissel megtermeli őket. A napnyugtával a növény maga is „felhasználó”, ezért a kora reggeli és a késő esti órákban a füvek szénhidrát tartalma alacsonyabb.

Ezeknek a szénhidrátoknak a túlzott mennyisége bakteriális erjedéssel toxinokat és tejsavat termel, amely jelentősen csökkenti a bélrendszer pH értékét, megzavarja a vastagbél rendszer (vastagbél és vakbél) baktérium populációját (amelyben baktériumok, protozoák, élesztők és gombák is vannak) és olyan működéseket indít be, amelyek elindítják a laminitis kialakulását.

Fontos, hogy laminitis esetén ne adjon vas kiegészítőt, mivel a túlzott vas csökkenti a réz felszívódását és a fertőzések iránti ellenállóképességet.

A patairha gyulladás kezelése állatorvos feladata, de néhány fontos kiegészítőt javasolnék az Equimins termékpalettájáról:

  • Az Omega 3 zsírsavak stabilizálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. Pld. Glow and Shine Omega olaj
  • Pro – és prebiotikumok, amik tartalmazzanak oligoszacharidokat – ha lehet, mindkettőt adja a lónak a bélrendszer baktérium flórájának helyreállítása érdekében Pld. Probiotikum
  • C-vitamin (10 mg / kg testsúlyra vetített) mennyiségben– antihisztamin, csökkenti a vérerek beszűkülését. Pld- Vita C
  • E-vitamin – csökkenti a vérrögképződést és antioxidáns szerepe van.
  • MSM – (metil szulfonil metán) gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatása miatt – (1000 mg / 50 kg testsúlyra vetített) mennyiségben
  • Pata állapot javító termékek (Biotin Hoof Mender, Biotin Plusz, Laminator)

Az Equimins Laminator kiegészítőjét kifejezetten a patairhagyulladás kezelésére és megelőzésére fejlesztették ki, a pata lamelláris szerkezetének egységéhez ad táplálkozási segítséget. A Laminator nagy mennyiségű Hesperadinnal készül, amely természetes bioflavonoid és az aszkorbinsavval (C-vitamin) együtt segít fenntartani a véráramlást a patacsont és a szaru között. Nagy mennyiségben tartalmaz még cink-metionátot, amely nélkülözhetetlen az erős keratin (szaruanyag) növekedéshez. A Saccharomyces cerivisae élesztő adott fajtája is jelen van, hogy elősegítse a vastagbélben a rostok emésztését, valamint prebiotikumokat is tartalmaz a bélfal egészsége érdekében. Jelentős mennyiségű szerves kötésű magnézium, mangán, erős antioxidánsok és E-vitamin tartalma a nagy mennyiségű biotinnal (H-vitaminnal) együtt teszi ezt a terméket a leghatékonyabb elérhető segítséggé.

Összetétel:

Hesperadin 110,000 mg/kg Aszkorbin sav (Vitamin C) 60,000 mg/kg
Biotin 1,200 mg/kg Saccharomyces Cerivisae élesztő 10,000 mg/kg
Cink Metionát 65,000 mg/kg Kolin 450 mg/kg
Réz 42 mg/kg Cink 150 mg/kg
Metionin 40,750 mg/kg MSM 16,300mg/kg
Lizin 32,600 mg/kg Kobalt 20 mg/kg
Magnézium Fumerat 63 mg/kg Magnéziummal dúsított élesztő 500 mg/kg
Prebiotikum 40,000 mg/kg Jód 17 mg/kg
A-Vitamin 500,000 mg/kg E-Vitamin 6500 mg/kg
Szerves szelén 15 mg/kg Magnézium Oxid 32,600 mg/kg
Hesperadin 110,000 mg/kg