Szüksége van lovadnak vitaminkiegészítésre?

A vitaminokról

A vitaminoknak kulcsfontosságú szerepük van lovad étrendjében. Fontos szerepet játszanak a ló testének növekedésben, szövetei karbantartásában, valamint egyéb testi funkciók mellett az optimális teljesítmény nyújtásában. Lovad étrendjének vitamintartalmát pontosan kiszámítani szinte lehetetlen, az étrend szálastakarmányának egyenetlen értékei miatt. A legelők tápanyagtartalma ugyanis a környezeti tényezők hatására folyamatosan változik, illetve elhelyezkedésétől függően eltérhet más legelőkétől.

A lovak pontos vitaminszükségleteit egyelőre még kutatják, az optimális biztosítandó mennyiség addigra is egy viszonylag tág sugarú kör marad. A vitaminkiegészítés célja a szervezet vitaminhiányának megelőzése a maximális értékek túllépése nélkül.

A vitaminhiány gyakori tünete a ló teljesítményének csökkenése, de attól függően, hogy melyik vitaminból van hiány a ló szervezetében, a tünetek eltérőek lehetnek. Azonban túladagolni sem érdemes a vitaminokat, mert hosszú távon ez is egészségügyi problémákhoz vezethet.

A lovak vitaminszükséglete egyedenként változó és függ:

 • a ló korától
 • fajtájától
 • nemétől
 • méretétől
 • klinikai állapotától
 • munkaterhelésétől

 

A vitaminokat alapvetően két csoportra osztjuk:

A vízben oldódó vitaminok biztonságban etethetők akár folyamatosan is, mert a felesleges mennyiség vizelet formájában távozik a ló szervezetéből.

 • Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E és K-vitamin

A zsírban oldódó vitaminokkal ajánlott elővigyázatosnak lenni, mert ezeket a ló szervezete a májban raktározza, ami az A és D-vitamin túletetése esetében akár toxikus állapotot is eredményezhet.

Lovad vitaminszükségletének biztosítása

A különböző állatfajoknak más és más a tápanyag- és vitaminszükséglete. Ezért fontos tudnod, hogy a más állatfajoknak szánt eledelek nem feltétlenül elégítik ki lovad vitaminszükségletét.

A vitaminpótlás fő célja az anyagcsere folyamatok támogatása. Ez különösen indokolt, ha a ló:

 • idős
 • beteg vagy épp gyógyulóban van
 • versenyez
 • fejlődésben lévő csikó
 • tenyésztésbe vont mén vagy kanca

Tehát minden olyan esetben, amikor szervezetük nagyobb követelményeknek van kitéve. A lovak ritkán mutatnak vitaminhiányra utaló tüneteket, a kisebb egyenetlenségeket ugyanis szervezetük jól tolerálja.

Előfordul azonban, hogy lovad szervezetének egy-egy vitaminra szüksége lenne. A legtöbb ló például elegendő C-vitamint állít elő magának, idős vagy beteg lovak esetében azonban javasolt a C-vitamin pótlása.

A B-vitamin-hiány is viszonylag gyakori lehet, főleg a versenylovak esetében. A B-vitamint a ló szervezete a bevitt szálas takarmány segítségével állítja elő. Nem elegendő szálas takarmány biztosítása esetén azonban (például galopp lovak esetében) a B-vitamin részben hiányozni fog a szervezetből. Emiatt a ló veszíthet étvágyából és ettől fogva még inkább kevésbé fog a szálas takarmányra fanyalodni. Ez egy ördögi kör és ilyenkor feltétlenül szükséges a B-vitamin pótlása, továbbá javasolt szénapelletet biztosítani a lónak, amíg étvágya ismét a régi nem lesz.

Vitaminkiegészítéskor mindig vedd figyelembe a teljes étrendet, azaz a szemes és a szálas takarmányt egyaránt. Ha lótápot vásárolsz, annak átlagértékei általában a csomagoláson lesznek feltüntetve. Ha magad kevered a szemes takarmányt, akkor az általános értékeknek ajánlott utánanézni, a szálas takarmányt pedig érdemes bevizsgáltatni.

Mi a helyzet ha lovad legelőn van?

Legelés során a lovak természetes módon juthatnak hozzá az összes, számukra szükséges vitaminhoz. Tanácsos ezért minden lónak a folyamatos legelést, illetve széna etetése esetében lehetőleg viszonylag friss, pár hónapos szénát biztosítani.

Előfordulhat azonban, hogy a legelő nem tartalmazza az összes szükséges vitamint lovad számára. Ilyenkor ajánlott olyan vitaminos lótápokat etetni a lovaddal, melyeket speciálisan lótakarmányozási szakértők állítottak össze. Ezek megfelelő mennyiségben tartalmaznak minden szükséges tápanyagot és vitamint, ezzel biztosítva a teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendet lovad számára. Az efféle tápok bizonyítottan csökkentették a vitaminhiány okozta betegségek számát az elmúlt években. Fontos azonban a csomagoláson feltüntetett adagolás szigorú betartása, hiszen a szokásos tápokkal ellentétben, ha az ajánlottnál többet adsz belőle lovadnak, azzal túladagolhatod a napi vitaminszükségletét, ami hossz útávon problémákhoz vezethet.

Hízásra hajlamos vagy túlsúlyos lovak esetében tápok helyett érdemes a balancer pelletek közül válogatni, melyek alacsony kalória- és keményítőtartalmuknak köszönhetően segítenek a megfelelő kondíció elérésében és megtartásában.

Új étrend bevezetése során mindig gondolj lovad esetlegesen megváltozott vitaminszükségletére és szükség esetén egészítsd ki étrendjét értékes vitaminokkal.

Hogyan tovább?

Mielőtt vitaminpótlásba kezdenél a vitaminok túladagolásának elkerülése végett mindig kérd ki egy lótakarmányozási szakértő véleményét.

Webshopunkban sokféle vitaminos kiegészítőt megtalálsz és ingyenes, személyre szóló szaktanácsadást biztosítunk. Fordulj hozzánk bizalommal!

Tovább a táplálékkiegészítőkhöz, vitaminokhoz >>

Tovább a lótápokhoz >>

Forrás:

 • https://ker.com/equinews/vitamins-horses/
 • https://thehorse.com/132628/the-abcs-of-vitamin-nutrition/
 • The Horse Nutrition Bible –Ruth Bishop