Téli vitaminpótlás az Equimins-szel

A téli sáros latyakos hónapok, a fagyott talaj… Minden gazda retteg tőle. És a lovak? A legtöbbjüket nemhogy nem zavarják ezek a körülmények, hanem energikusabbak, jókedvűek a friss téli időben. Az egészséges lovak szőrzete jól véd a téli viszontagságoktól, és szinte problémamentesen átvészelhetik ezt az időszakot, ha a gazda odafigyel néhány táplálási és lótartási aranyszabályra. A csikóknak, az öreg és beteg lovaknak azonban több odafigyelésre és esetleg bizonyos változtatásra lehet szükségük.

Víz

A víz nem csak nyáron, de télen is kulcsfontosságú, csak éppen másfajta problémákkal kell szembenéznie a lótartónak: elfagyhatnak az önitatók, befagyhatnak az itatók. Még ha a ló nem is dolgozik és ezért az izzadás révén nincs fokozott folyadékvesztés, az egészséges vízháztartás és a vízfogyasztás igen fontos, hogy megelőzzük a bélrendszerben lévő anyagok összetömörödését. A lovak hajlamosak arra, hogy a hőmérséklet csökkenésével kevesebbet igyanak, tehát oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű víz bevitelére.

Ezek a lépések segíthetnek:

  • Állandóan legyen elérhető friss, nem túl hideg (akár langyos) víz a lovak számára. A lovak a hideg vizet is megisszák, de a kutatások szerint akkor a legnagyobb a vízfelvétel, ha a víz hőmérséklete 7,2-10 Celsius fok közötti.
  • Figyeljünk oda, hogy a víz ne fagyjon be, használjunk szigetelt vödröt, vagy gyakran adjunk melegebb vizet. FIGYELEM: Ne használjunk elektromos vízmelegítőt, mert egy áramütés után – amely akár kóbor áram miatt is előfordulhat – a ló már akkor sem fog onnan inni, ha már rendkívül szomjas. Néhány ló az ember által nem is érzékelhető áram mennyiségre is érzékeny.
  • Adhatunk vizet a takarmányba keverve, ha alkalmanként nedves korpát vagy maccsot, áztatott széna– vagy lucernapelletet etetünk. Az abrakba keverhetünk csipetnyi sót, mely szintén ivásra készteti a lovat.
  • Egész télen fontos hogy a víz megfelelő mennyiségben és minőségben mindig elérhető legyen a lovak számára. Ne számítson arra, hogy a hóba beleharapdáló ló nem szomjas! A hó felolvasztása és a gyomorban történő felmelegítése olyan sok energiát követel, hogy amellett nehéz a lónak a saját egészséges testhőmérsékletét fenntartani, és emellett az emésztőszerveknek sem tesz jót, súlyos esetben akár kólikát is okozhat.

Széna

A rost emésztése a lovaknál az utóbélben (remese és vakbél) történik, és ebből származik a hőháztartás fenntartására fordított energia, ezért a hideg hónapok során különösen fontos a jó minőségű széna etetése. Az etetett szálas takarmány mennyisége függ a ló méretétől, anyagcseréjétől, és a munkavégzéstől. Általánosságban az etetett széna mennyisége a ló testsúlyának 1.5-2%-a de a hőmérséklet csökkenésével ezt a mennyiséget emelni kell.

Az istállózott lovaknak sok ideje van ’ropogtatni’ amely egyben időtöltés is számukra. A legelőn tartott lovak esetében azonban figyelni kell arra is, hogy a hierarchiában alacsonyabb rangsorban lévő lovaknak is jusson elegendő mennyiség, ezért jobb, ha több helyre tesszük ki a szálas takarmányt is, így a lovak több kisebb csoportban tudnak enni.

Kiegészítő takarmányok, táplálékkiegészítők

A téli étrendben két ok miatt is szükséges a táplálékkiegészítés: a lónak plusz vitaminokra és emellett plusz energiára van szüksége. A téli szálas takarmány nem rendelkezik olyan tápértékkel, vitamin- és nedvességtartalommal, mint a friss fű, ezért ezt a hiányt pótolni kell. A hideg miatt a testhőmérséklet fenntartása is sokkal több energiát emészt fel, mint az enyhébb hónapokban. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy-egy ló „rendesen” táplálkozik, mégis fogy. Ez biztos jele annak, hogy kiegészítésre szorul és a szükséges plusz kalóriákat nekünk kell biztosítani számára a hideg, szeles, nedves téli hónapokban. A kiegészítés mindig az adott egyed igényeihez kell, hogy alkalmazkodjon.

Széles választékot kínálunk a gondos gazdák és lótulajdonosok által a fiatal-, sport-, veterán-, idős-, tenyész- és hobbilovak számára is. Az Advance CompleteTip-top, Vitamin E és Szelén, a Pro-Bio kiegészítő, Codlivermins csukamájolajos vitamin, a Young stock csikóvitamin és Veteran idős lovaknak összeállított termékeink mind koncentált vitamin és ásványi anyag kiegészítők, a melasz és a Tip top equi red oldatos kiszerelésben, a Glow and Shine omega olajok, a csukamájolaj, lenmagolaj mind nagy energiát adó termékek, a Skandináv tengeri moszat pedig több mint 40 féle fontos vitamint tartalmaz. A túlsúlyos lovak vitamin-ellátottsága is fontos, nekik alacsony kalóriatartalmú kiegészítőket ajánlunk.

A legjobb, ha a kiegészítő takarmányokat a napi etetésekkor elosztva kapják a lovak, nem a napi ajánlott mennyiséget egy etetéskor. A lova igényeinek leginkább megfelelő táplálékkiegészítő kiválasztásához kérje állatorvosa segítségét, vagy forduljon bizalommal az Equimins csapatához!

A takarmányozáson túl…

Az alapvető takarmányozáson felül a lovak kényelméért és egészségéért az alábbi szempontok figyelembevételével is sokat tehetünk:

  • Még a ridegen tartott lovaknak is legyen menedéke, ahová az időjárás viszontagságai elől behúzódhatnak. Ez lehet csak egy szélfogó, fedett beálló. Itt is juthassanak szálas takarmányhoz, és mivel gondolnunk kell a csoport alacsonyabb hierarchiával rendelkező tagjaira is, jó, ha alternatív menedékhely is van számukra.
  • A tulajdonos figyeljen a lova fogazatának az állapotára is csakúgy, mint a rendszeres féreghajtásra, hogy a táplálék felvétele, emésztése és hasznosulása megfelelő legyen.
  • A lovak napi ellenőrzése, ellátása a téli hónapok során jó, ha tartalmaz napi egyszer egy sárkefés kifésülést, a sérülések és az esetlegesen fellépő bőrproblémák ellenőrzését.
  • A vízellátást és a lovak trágyázását is rendszeresen figyelemmel kell kísérni, a nagyon száraz trágya a lovak dehidráltságának egyik tünete.

A téli hónapokra is jó egészséget kíván az Equimins!