Nyári szőrápolási tippek

Minden lótartó álma a csillogó szőr. Nem véletlenül, hiszen ez csupán egészséges lovak jellemzője, míg a fénytelen, durva szőrzet a szervezetben lévő tápanyaghiányt illetve betegséget jelezhet.

A fénylő szőrzet nem azért van, hogy csodálhassuk a lovakat szépségét, sokkal inkább azt jelenti, hogy a szőr kellően vízlepergető, így viszontagságos időjárás esetén védi a testet kihűlésétől. Talán te is megfigyelted már, hogy esőben (vagy fürdetéskor) a ló hátáról a vizet a szőrszálak úgy vezetik le, hogy az a ló oldalán lecsöpög és a has környéke teljesen érintetlen marad. A faron lévő szőrszálak a comb külső részén is olyan módon irányulnak, hogy a comb belső, szinte szőrtelen része száraz marad.

Lovad szakszerű táplálása és rendszeres ápolása hozzájárul a szőrzet egészségéhez, így edzés, vagy verseny előtt már csak a végső simításokat kell elvégezned.

 

Maga az ápolás és a simogatás jótékony hatású, hozzájárul a lovaddal való jó kapcsolathoz és bizonyos helyeken (ilyen például a mar és a nyak) nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Talán nem is gondolnád, de létezik speciálisan lovakra fejlesztett izomlazító masszázs technika is. Így tehát nem kizárt, hogy a rendszeres simogatással és pucolással hozzájárulsz lovad izomzatának általános egészségéhez is.

Fürdessek vagy pucoljak?

Nyári melegben, munka után lovadnak akár jól is eshet, ha slaggal, vagy egy vödör vízzel és egy szivaccsal lemosod róla a port és az izzadságot. Samponnal való fürdetés estén ajánlott az emberi samponok és különféle megoldások helyett inkább kifejezetten erre a célra fejlesztett lósampont használni, ezek ugyanis lovad szőrének természetes fényességét megtartva tisztítják le róla a sarat, port és izzadtságot. Gyakori alkalmazásuk azonban a ló bőre természetes egyensúlyának felborulásához, például korpásodáshoz is vezethet. Érdemes ezért megfontolni, hogy milyen időközönként fürdeted samponnal a lovadat, időnként elég lehet, ha csupán tiszta vízzel mosod le, vagy ha egy kiadós, precíz pucolás mellett döntesz.

Ha versenyre vagy bemutatóra készülsz, érdemes az esemény előtt néhány nappal fürdetni, hogy lovad szőrzete addigra visszanyerje természetes csillogását.

Tovább a samponokhoz, lemosókhoz >>

Csak türelemmel és szakértelemmel!

A hosszúszőrök ápolása külön odafigyelést igényel. A farokban és a sörényben lévő esetleges csomók kíméletes kibogozásához használd az Equimins Szőrbontó Ápoló Sprayt, ami nem csak a fájdalommentes kifésüléshez, de lovad sörényének és farkának ragyogásához is hozzájárul. Makacs csomók esetén próbáld először alulról kifésülni a csomókat, majd amikor már ezeket kibontottad, egyre feljebbről folytasd a fésülést.

A farok hosszúsága egyéni ízlés kérdése. Általában azonban a szarugesztenye aljánál rövidebbre nem szokás vágni. A faroktő oldalirányba növő, rövid szőrszálainak nyírása azonban egyáltalán nem ajánlott, ezek ugyanis teljes védelmet biztosítanak a farokrépa alatti területek számára a rovarok, a por és az esetleges szennyeződések ellen.

Tovább a szőrbontókhoz, kifésülőkhöz, sörényfényekhez >>

A nyálkahártyák (például orr, szem) tisztításakor bizonyosodj meg arról, hogy a szivacs vagy anyagdarab és a folyadék, amivel a tisztítást végzed nem juttat baktériumokat a nyálkahártyára.

Figyelj a felszereléseid higiéniájára is, ne hagyd, hogy az idővel felgyülemlett kosz esetleg feltörje lovad érzékeny bőrét!

Összefoglalva: a szőr állapota tükörként mutatja meg lovad egészségi állapotát. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres ápolás és a kellő odafigyelés jótékony hatást gyakorolnak lovad egészségére, ami nélkülözhetetlen a kívánt teljesítmény eléréséhez.

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.

Tovább a vitaminokhoz és táplálékkiegészítőkhöz >>