Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre takarmányozási szempontból

Mivel a lovak a legjobb körülmények között sem a legtermékenyebb állatok, ezért a jó egészségi állapot nélkülözhetetlen a maximális reproduktivitáshoz.  A vemhesítésre történő felkészülés alapvető feltétele a megfelelő általános egészség – mind a kondíció, mind szaporodásbiológiai szempontokból, valamint a vakcinázás és a féreghajtás.

Fontos, hogy a kanca és a mén is a megfelelő kondícióban legyen, ne legyenek sem túlsúlyosak, sem alultápláltak. A kancák esetében szükséges az is, hogy legyen megfelelő tartalékuk a laktációs (szoptatás) időszakra, hiszen a vemhesség alatt nehéz a kanca súlygyarapodását elérni, főleg annak utolsó harmadában, amikor jelentősen megnő az energiaszükséglete – illetve szinte lehetetlen, amíg a csikó szopik és elválasztásra nem kerül.

Ugyanakkor, ha a kanca túlsúlyos, akkor is segíteni kell a megfelelő kondíció, a megfelelő testsúly elérésében és az izomzat felépítésében – természetesen fokozatos terheléssel. A túlsúlyos kanca esetében lehet csökkenteni a szemestakarmány mennyiségét, de soha nem szabad a szálas takarmány bevitelét korlátozni!

Ha a kanca általános egészsége nem volt a legjobb az elmúlt időszakban, célszerű egy általános vérkép készítése, fogainak ellenőrzése, probiotikum etetése az emésztés támogatására, és figyelj arra, hogy a szükséges vitaminokat a megfelelő mennyiségben megkapja. Általános koncentrált vitaminkészítmények a takarmány mellett megfelelően adagolva kiválóan alkalmasak erre a célra (például: Equimins Tip-Top, Advance por és pellet, E-vitamin szelén és lizin por vagy oldat, Szuper vitamin E por, Probiotikum).

A mének esetében is ugyanolyan fontos a jó kondíció és a megfelelő takarmányozásbeli támogatás, hogy csúcskondícióban legyenek az optimális spermatermeléshez (és a megtermékenyítéshez). A mének esetében is fontos a fedeztetést megelőző időszakban is a megfelelő mennyiségű vitaminpótlás, az E vitamin és szelénigényük különösen jelentős (3-5 mg/nap szelén és 800 IU (540 mg)/nap E-vitamin szükséges egy 500 kg fedezőmén számára).

A sperma minőségében meghatározó szerepe van az Omega-3 (DHA) és (DPA), valamint az Omega-6 zsírsavak megfelelő arányának. A túl sok Omega-6 zsírsav negatív hatással van a mén termékenyítőképességére. A megfelelő DHA/DPA és Omega-6 zsírsav arányt elérheted, ha a növényi olajokat halolajjal váltod fel, mivel minél magasabb a DHA mennyisége, annál nagyobb a DHA/DPA aránya, ami javítja a sperma minőségét. A lenolaj is gazdag Omaga-3 zsírsavban, ezt továbbra is etetheted az általános immunrendszer, az ízületek támogatására, de egészítsd ki halolajjal is (pld. csukamájolaj).

A béta-karotin is fontos szerepet kap a szaporodásbiológiai folyamatokban. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, jelentős az antioxidáns képessége, immunrendszer erősítő hatása, és az embriófejlődésben betöltött szerepe.

A béta-karotin előnye, hogy azt a szervezet alakítja át a szükséges mennyiségben A-vitaminná a májban, tehát a túladagolás veszélyétől nem kell tartani, és a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül.  Lovak esetében 1 mg béta-karotin 333 IU (0,1 mg) A-vitaminná alakul (Fonnesbeck és Symons, 1967).

A béta-karotin hiányában romlik a kancák fogamzási aránya, megnő a vetélés esélye, gyengül a mének spermájának minősége. A vemhesség utolsó harmadában a béta-karotin hiánya a kolosztrum minőségének romlását eredményezi, ami károsan hat az újszülött csikó ellenállóképességére is. A kolosztrum megnövelt béta-karotin tartalma kedvezően növeli az újszülött csikó immunképességét, ezzel csökkentve a csikókori hasmenéses megbetegedések számát.

Egy általános egészségű, normál munkában lévő 500 kilogrammos kanca A-vitamin szükséglete napi 15.000 IU, tehát a béta-karotin szükséglete napi kb. 45 mg. Egy vemhes illetve szoptató kanca esetében ez 30.000 IU A-vitamin, amely kb. 90 mg / nap béta-karotin és egy 600 kilogrammos tenyészmén esetében 27.000 IU A-vitamin, tehát kb. napi 80 mg béta-karotin (NRC, 1989). (Egy kilogramm sárgarépa béta-karotin tartalma 0,82 mg.)

Termékkínálatunkban minden olyan kiegészítő takarmányt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal hozzánk telefonon, vagy emailben is.