Egészséges ló – egészséges pata

Sokak számára a ló patájáról az első gondolat, hogy az mennyire szilárd és kemény. Ez azonban nem így van. A pata rendkívül összetett anatómiai képlet, szerkezetének minden eleme meghatározott funkcióval rendelkezik.  Részei:

A szarutok nem más, mint vastag, elszarusodott hámréteg, ezen a szarufalat, talpat és a nyírt különböztetjük meg. A szarutok felső része a pártaszél, a szarufal földdel érintkező széle a hordozószél, amelyet hegy-, oldal- és sarokfalra osztunk. Ott, ahol a talp a szarufallal, a hordozószéllel érintkezik, mindig fehér színű a szaru, ez a fehérvonal.

nyír a talp középső síkjában hátul helyezkedik el, harántmetszetben W alakú, az oldalsó nyírbarázdák határolják. A nyír a talajfelszínnel érintkezve a ló mozgása közben segíti a láb vérkeringését.

A pata szaruja folyamatosan nő, lehet nagyon vékony, vagy nagyon vastag szerkezetű a ló típusától, takarmányozásától és környezetétől függően. A paták színét a felszínén lévő pigment határozza meg. Sokan úgy vélik, hogy a palaszürke paták erősebbek, mint a fehér falakkal rendelkező, úgynevezett viaszos paták, de ez nem igaz.

Az irha olyan rugalmas, rostos kötőszövet, amely a párta irhájának folytatása, gazdag kis artériás és vénás érhálózata van, amely sok idegvégződést tartalmaz. A fal és a talp tájékán a patacsont csonthártyájával olvad össze. A pata egyes részeinek megfelelően a szegély, a párta, a fal, a talp, a nyír és a sarokvánkos irhája különíthető el.

Kevesen gondolnak arra, hogy bizony a szőrzet és a pata szövetei nagyon is hasonlóak: keratinból épülnek fel, ami egy fibrilláris fehérje. A vérkeringés biztosítja a keratint termelő sejtek tápanyagellátását, hogy megfelelő mennyiségben termeljék a keratint, a külső védő szaru réteg kialakításához. A tápanyagok viszont elsőként az életfontosságú szervek ellátását szolgálják ki. Mivel a keratintermelés az életfenntartáshoz szükséges fontossági listán viszonylag hátul áll a lovaknál, így mire lovad pata- vagy szőrproblémáját észreveszed, már biztos lehetsz benne, hogy nem újkeletű a probléma.

Viszont pontosan ezért lehetsz biztos abban is, hogy ha a lovadnak csillogó fényes szőrzete és egészséges, erős patája van, akkor az általános egészsége is rendben van.

Mik is azok a tápanyagok, vitaminok, amelyek a szőrzet és pata egészségéhez hozzájárulhatnak:

 • Omega 3 zsírsavak – a friss fű jó forrása, de a széna már csak jóval kisebb mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavakat. Ilyen esetben hasznos a lenmagolaj vagy Omega olaj kiegészítés. Ezen kívül azt is jó ha tudod, hogy teljesen előnytelen az Omega 3 zsírsav egyensúly szempontjából olyan olaj etetése, amely magasabb arányban tartalmaz Omega 6 zsírsavat – pl. szója- vagy kukoricaolaj.
 • Lizin és metionin – limitáló aminosavak, amelyek a test összes fehérjéjének előállításához szükségesek, beleértve a keratint is. A metioninnak is jó forrása a friss fű, a szójapellet és a lucerna is.
 • Cink és réz – az egészséges szőrzet, csontok, porcok, paták és bőr támogatói ezek az ásványi anyagok. A cinket mindig a rézzel egyensúlyban kell etetni, max. 4:1 arányban.
 • Biotin – a biotin egy vízben oldódó vitamin, a B7, vagy H-vitamin ismertebb megnevezése. Javítja a pata és a szőrzet minőségét, megkönnyíti a szőrváltást a vedlési időszakban, emellett létfontosságú enzimrendszerek tagja, szerepe van a szervezet energiaellátásában is. Hiánya a fehérvonal felpuhulását eredményezheti, valamint a pata repedezését, morzsalékossá válását vagy akár darabos töredezését. Legalább 20 mg biotin napi adagban történő etetésével támogatni tudod lovad patájának egészségét. A pata szerkezetében történő jelentősebb változáshoz hosszú időre, 6-12 hónapra is szükség lehet. Mivel vízben oldódó vitaminról beszélünk, fontos tudni, hogy a szervezet ezt nem tárolja, tehát ideális esetben megfelelő mennyiségben kell jelen lennie a ló napi takarmányában. Nagyon kis napi mennyiség szükséges ugyan belőle, de a biológiailag rendelkezésre álló források (tehát lovad takarmánya) mégsem minden esetben biztosítanak elegendő biotinta lovak szükségletének kielégítésére.
 • Béta karotin és/vagy A-vitamin – A béta karotin az A-vitamin elő vitaminja, jelentős az antioxidáns képessége, immunrendszer erősítő hatása, és az embriófejlődésben betöltött szerepe. Megtalálható számos növényben, a fűben is, de a szénában már nem. Az A-vitamin is fontos a keratin termeléshez, ezért többnyire a kereskedelmi tápokban vitamin kiegészítésként megtalálható. Ha viszont kiegészítésben gondolkodsz, akkor azt béta karotin formájában tudod megtenni. Egy általános egészségű, normál munkában lévő 500 kg kanca A-vitamin szükséglete napi 15.000 NE, tehát a béta karotin szükséglete napi kb. 45 mg. (Az 1 kg sárgarépa béta-karotin tartalma 0,82 mg.)

Csak óvatosan a szelénnel!

Noha Magyarországon nem jellemző (mivel bizonyos területek jellemzően szelénhiányosak), de a szelén folyamatos, hosszú ideig tartó magas szintben történő bevitele mérgezést is okozhat, amelynek egyik tünete a sörény és a farok szőrzetének kihullása, illetve a pata pártaszélnél történő repedése.

A javasolt napi biztonságos mennyiségű szelén bevitel 0,006 mg / ttkg, tehát 1 mg/ 500 kg ló.

Általános pataegészség

Lovadnak napi pataápolásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Fontos, hogy piszkot és trágyát tisztítsd le a patákról, valamint minden olyan egyéb szennyeződést, amelyek kényelmetlen nyomást, vagy sérülést okozhatnak.

Ha a patán repedéseket veszel észre, konzultálj patkolókovácsoddal. A repedések helye, formája és mélysége számukra sok fontos dolgot elárul.

  • táplálkozási hiányosságok finom, többnyire vízszintes repedéseket okozhatnak mind a négy patán.
  • A rövid repedések a pata felső részén, a pártaszélen patatályogra is utalhatnak. A pata növekedésével ez a repedés együtt nő lefelé, és amint eléri a pata szélét, nagyobb darab kitöredezést is okozhat.
   A patatályog általában azért jön létre, mert valamilyen idegen anyaggal kórokozók jutnak a szarutokba a talpi-, illetve fali részek alá, egészen az irháig és ott gyulladás kialakulásához vezetnek. Előfordulhat az is, hogy nem a szarutokba kerülő idegen anyag miatt alakul ki tályog, hanem a talpat ért hirtelen, intenzív nyomás hatására. A legtöbb patatályogos ló azonnali (akut) sántaságot mutat. Ha nem kezeled, a tályog magától is feltörhet a pata talpi felületén vagy a pártaszélen, ez hosszadalmas és rendkívül fájdalmas folyamat, ezért mielőbb kérd állatorvosod és patkolókovácsod segítségét.
  • Ha csak egy lábat érint a repedés, akkor a táplálkozási hiányosságok kizárhatók. Ha csak az elülső patákon látszanak, akkor valószínűsíthető, hogy az a kemény felületen történő mozgás miatt alakult ki.
  • fentről lefelé induló sarokfali repedések patkolási problémákra is utalhatnak, erre fontos odafigyelni.
  • Ha a paták forgácsolódva kopnak, akkor ez azt jelezheti, hogy a ló gyakran közlekedik durva felületeken, pl. kavics, beton, fagyott sár.
  • A pártaszél sérülései is okozhatnak repedést akár közvetlen ütés miatt vagy a kemény felületen történő mozgás miatt.
  • A fehérvonal betegsége (a szarufal és a lenőtt irha – lemezes szaru, laminatok – és az alatta lévő pataszerkezet közötti fertőzés) is okozhatja a pata elváltozását, repedését vagy töredezését. A szokatlanul száraz, törékeny és morzsolódó paták esetén gondolni kell ennek a betegségnek a lehetőségére.

  Mivel a paták lassan nőnek, ezért a repedések eltűnése hosszú folyamat.

Óvd lovad patáját

A pata védelme a megfelelő, tiszta és száraz alommal kezdődik. A sár, az állandóan nedves alom számos bakteriális és gombás fertőzés melegágya, amely hamar nyírrothadást eredményez. Sáros időszakokban is célszerű úgy megoldani lovad elhelyezését, hogy legalább a nap egy részét száraz talajon tölthesse.

A túlzottan száraz pata sem ideális. A szarutok nedvességét alapvetően a keringés biztosítja. De hasznos praktika, ha olyan körülményeket teremtesz, hogy a lónak valami vizes részen kelljen áthaladnia. Erre a legegyszerűbb, ha az itató környéke maga is vizes és kénytelen vízben állni és patát áztatni, amíg iszik.

Ezen kívül számos pataolaj, -krém és -balzsam közül választhatsz. Ezeket célszerű nyáron és télen is használni, hiszen nyáron óvja a szarut a kiszáradástól, télen pedig a túlzott nedvességtől. A pataápoló készítményeket célszerű a nap során olyan időpontban alkalmazni, hogy legyen ideje megszáradni/beszívódni és ne törölje le egyből a patáról a legelői fű vagy az istállóban az alom.

A nem tökéletes patákkal rendelkező lovak esetében célszerű a pata állapotára ható kiegészítő takarmányok etetése. Biztos, hogy mindegyikben, ami elérhető manapság, van biotin. Azonban érdemes olyan kiegészítőt választani, amiben nem csak biotin van, hanem megfelelő összetételű vitamin- és ásványi anyag tartalom is, hiszen ezek az anyagok segítik a biotin felszívódását és hasznosulását.