A lóerő valódi forrása: a kalóriák szerepe lovad takarmányozásában

A ló egészségi állapotának felmérésekor testsúly és kondíció egyaránt fontos szempontok. Vannak olyan lovak, amelyek szinte a levegőn is elélnek, nagyon jó takarmányhasznosítók. Nekik alacsony kalóriatartalmú takarmányozásra van szükségük az egészséges testsúly és kondíció megtartásához, míg másokat csak nehezen lehet hízásra bírni, ők több kalóriát igényelnek egészséges kondíció és energiaszint eléréséhez.

A jól hasznosító lovak számára sem ajánlott azonban a takarmány jelentős mértékű korlátozása, vagy az abraktakarmány teljes megvonása, mivel ezzel nem csak az energia, hanem a tápanyagok és vitaminok bevitelét is csökkentve nagy esély van arra, hogy nem kerül lovad szervezetébe a szükséges minimum mennyiség sem. Ez hosszú távon hiánybetegségek vagy leromlott állapot kialakulásához vezethet, továbbá rontja lovad teljesítményét is.

A jól hasznosító lovak számára célszerűbb alacsonyabb kalóriatartalmú takarmányt keresni, ahelyett, hogy magasabb kalóriatartalmú takarmányból kapjon keveset – különösen igaz ez az abraktakarmányokra. Az ilyen típusú lovak számára ideális választás a kiegészítő, vagy úgynevezett balancer takarmány, ami a zab és a széna, vagy akár csak a szálas takarmány mellé adva fedezi a ló vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ilyen termék az Equimins Advance Complete vitaminja por vagy pellet formájában, amelyet napi 50 gramm adagolással ajánlott etetni. Ezt a kiegészítőt Angliában már sok éve számos ló fogyasztja úgy, hogy mellé csak jó minőségű szálas takarmányt kap.

Advance Complete koncentrált táplálékkiegészítő vitamin
Advance Complete koncentrált táplálékkiegészítő vitamin

A rossz takarmányhasznosító lovak számára célszerűbb a magasabb zsír- és kalóriatartalmú takarmányt választani (például lótápot, vagy abrak és olaj kombinációját), amelyek kisebb mennyiségben etetve is beviszik a szervezetbe a ló számára szükséges kalóriamennyiséget. Ez azért is fontos szempont, mivel a túladagolásnak is lehetnek komoly hátrányai, főképp az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

Lótartóként számos lehetőség közül választhatsz a szükséges többlet energia lovad étrendjébe való be…, legyen bár az adott ló alultáplált, fejlődésben lévő csikó, vagy keményen teljesítő sportló. Néhány egyszerű lehetőség:

Etetési gyakoriság

Az etetések gyakoriságának növelése az egyik legbiztonságosabb módszer a kalóriabevitel növelésére anélkül, hogy veszélyeztetnéd az emésztőrendszer egészségét és növelnéd a kólika kockázatát. Lovad napi takarmányadagját – legyen az abrak, vagy szálas takarmány, – érdemes több etetésre elosztva, kisebb adagokban megetetni, ami előnyös az emésztőrendszer számára, és lovadat is lefoglalja.

Energia egyensúly

A takarmány tartalmazzon szénhidrátokat is, melyeket lovad a munka során az izomenergiává alakít. Mindig a lehető legjobb minőségű szálas takarmányt etesd lovaddal.

Ne félj olajat etetni – csak nem mindegy milyen olajat (de erről egy későbbi cikkben írunk)

Az olajok nagyon magas energiatartalmúak és jól emészthetők, energiatartalmuk pedig 2,5-szerese a gabonafélék energiatartalmának. Ha olajat etetsz, kevesebb mennyiségű abraktakarmány etetése szükséges, így kisebb a kólika kockázata. Mint minden új takarmány bevezetése, vagy takarmányváltás esetén, így az olajok etetése kapcsán is fontos a fokozatos bevezetés és hozzászoktatás.

Az olajok etetése esetén ne lépd túl a 100 kg testsúlyra jutó 100 ml mennyiséget még nagy energiaszükséglet esetén sem. Az olajok etetése mellett javasolt E-vitamin tartalmú kiegészítő etetése is. (100 ml olaj mellé 100-150 NE E-vitamin etetése javasolt, antioxidáns hatása miatt.)

Lenmagolaj
Lenmagolaj

Minőségi takarmányok etetése és a fehérjék

Minden lovat, de kifejezetten a fejlődésben lévő, a sportlovaknak és a súlygyarapodást igénylő lovaknak jó minőségű fehérjékre és megfelelő aminosav-összetételű takarmányokra van szüksége, mert azok támogatják az izmok fejlődését a zsírlerakódás helyett.

Ha lovad takarmányában jó minőségű fehérjét etetsz olyan mennyiségben, amely meghaladja az alapvető szükségletét, akkor a felesleget energiaforrásként tudja felhasználni, vagy elraktározni, illetve a további felesleg a vizelettel kiürül. Ha a takarmányban a fehérje rossz minőségű, akkor azt lovad nem tudja hasznosítani, ez egyrészt aminosavhiányt eredményezhet, másrészt megnövekedett ammónia terhelést, mivel a fölösleges nitrogén kiválasztódik a vizeletbe. A takarmányozás során a megfelelő mennyiségű és kombinációjú aminosav bevitel a lovak számára kulcsfontosságú az optimális anyagcsere folyamatokhoz és növekedés támogatásához.

Az Equimins izomtömeg növelő termékei segítenek abban, hogy lovad jól izmolt legyen
Az Equimins izomtömeg növelő termékei segítenek abban, hogy lovad jól izmolt legyen

Kiegészítő takarmányok

A kiegészítő (balancer) takarmányok tartalmazzák mindazt, amire lovadnak szüksége van, de a szénával/legelővel és abraktakarmány etetésével nem kap meg. A kiegészítők etetése az egyik legjobb módja annak, hogy biztosítsd, lovad nem csak a szükséges kalóriákat, de a létfontosságú fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is megkapja.

Ezek a kiegészítő takarmányok jellemzően magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmúak, de nagyon alacsony kalóriájúak. A nyersfehérje érték ezeknél a készítményeknél sokszor akár 30% is lehet, de mivel ezek koncentrált termékek, nem úgy működnek, mint az abraktakarmányok, ráadásul sokkal kisebb mennyiségben etetjük őket. Összetételük gondos kutatások alapján készült, azzal a céllal, hogy biztosítsák a kiegyensúlyozott tápanyag bevitelt olyan mennyiségben, amelyet a lovak kis gyomra is képes kezelni és hasznosítani az adott helyzetben szükségtelen, felesleges energiabevitel nélkül.

Fontos, hogy ne térj el a gyártó adagolási javaslatában megadottaktól, mert csak így biztosítható, hogy a kiválaszott termék a lehető leghatékonyabban támogatja lovad fejlődését, szellemi és fizikai állapotát és maximalizálja teljesítményét.

Advance Complete koncentrált táplálékkiegészítő vitamin
Advance Complete koncentrált táplálékkiegészítő vitamin

Változtass odafigyelve

Bármilyen változtatást lovad takarmányozásában fokozatosan kell bevezetni. Az átállás ideje ne legyen rövidebb 6-10 napnál. Ez alatt fokozatosan növeld az új és csökkentsd a régi takarmány mennyiségét. A lovak emésztőrendszerének, a benne élő baktériumflórának alkalmazkodnia kell az új típusú és mennyiségű takarmányokhoz.

Az állatorvosoddal, illetve lótakarmányozási szakemberekkel való együttműködés segíthet, hogy megtaláld lovad számára a legideálisabb takarmányozási megoldást.

Amennyiben kérdéseid vannak lovad egészségével, illetve takarmányozásával kapcsolatban, kérd ki állatorvosod véleményét, vagy kérj személyre szabott tanácsadást Möhöly Christától, az Equimins termékfelelősétől.