Három alapkövetelmény lovad izomépítéséhez

Energia, edzés, esszenciális aminosavak – jegyezd meg ezt a három “e” betűvel kezdődő szót. De miért van egyáltalán szüksége a lónak aminosav kiegészítésre az izomépítéshez? Cikkünkből most erre is megtudhatod a választ.

Az Equimins izomtömeg növelő termékei segítenek abban, hogy lovad jól izmolt legyen
Az Equimins izomtömeg növelő termékei segítenek abban, hogy lovad jól izmolt legyen

 

Lovad izomzatának építéséhez először is azt kell megértened, miből áll az izom. Az izom nagy mennyiségű fehérjéből áll, amit aminosavak építenek fel. Amikor a lovad fehérjetartalmú takarmányt eszik, a fehérjék lebomlanak aminosavakra. A fehérje emésztése a gyomorban történik és az emésztéshez savas közeg szükséges. A vékonybél és hasnyálmirigy enzimek által megemésztett fehérje aminosav molekulái aztán felszívódnak a véráramba.

Sokan kérdezik, hogy miért van szüksége a lónak aminosav kiegészítésre? Mert a ló növényevő állat és a növényi takarmányok pedig sohasem tartalmazzák az anyagcseréhez szükséges összes, 21-féle aminosavat. Ebből 12 aminosavat elő tud állítani a ló szervezete, de a 9 másikat nem.

Létfontosságú, más néven esszenciális vagy limitáló aminosavak azok, amelyet a ló szervezete nem képes előállítani, ezért ezt a 9 limitáló aminosavat a takarmánynak kell tartalmaznia. A legfontosabb esszenciális aminosavak a ló számára: lizin, metionin, treonin.

 

Lovad számára az izomépítéshez három alapkövetelményt tarts szem előtt:

 

1. Lovadnak elegendő energiára van szüksége az elvárt terheléshez

Az energiát pedig a takarmányának kell tartalmaznia. Kiegyensúlyozott takarmányozásra van szükség, amely biztosítja a megfelelő energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat a ló egészsége és teljesítménye érdekében. Ha nem kapja meg lovad a megfelelő energiát, akkor a fehérjét energiaforrásként fogja felhasználni és nem tudja azt az izomépítésre fordítani.

Lovadnak elegendő energiára van szüksége az elvárt terheléshez
Lovadnak elegendő energiára van szüksége az elvárt terheléshez

 

2. Rendszeres, megfelelő intenzitású és gyakoriságú edzés

Az edzéstervet lehetőleg jól felépítve, az alapozási szakasztól kiindulva edzővel dolgozzatok ki, a bemelegítés, a nyújtások, a cavaletti, a síkmunka, a futószárazás és lehetőség szerint a tereplovaglás is kapjon szerepet. Különösen fontos a mélyre lovaglás, hogy a hát izmai szabadon mozoghassanak és erősödjenek. Figyelj arra is, hogy a hátsó lábak aktívan dolgozzanak a megfelelő tolóerő érdekében, hogy ezzel együtt a far izmai is erősödjenek. Az izomtónust fokozó gyakorlatokat lovad fejlődése és erőnléte szerint kell alakítani és módosítani. Soha ne terheld túl lovad, fokozatosan napról-napra növeld a terhelést, a megfelelő pihenőidőket beiktatva a programba. Azzal, hogy változatos gyakorlatokat alkalmazol, könnyebben sikerülhet lovad kívánt erőnlétét és izomzatát elérned annak mentális és fizikai egészsége mellett.

Az izomépítés alapja a rendszeres, megfelelő intenzitású és gyakoriságú edzés
Az izomépítés alapja a rendszeres, megfelelő intenzitású és gyakoriságú edzés

 

3. Elegendő esszenciális aminosav-bevitel: a létfontosságú lizin

Miért pont a lizin? A fehérjék építőkövei az aminosavak. Az izom aminosav összetételét tekintve a leucin és a lizin az, amely fontos az izomépítéshez szükséges fehérjeszintézishez. Tehát ha a lovadon izmot szeretnél építeni, akkor az edzésprogram mellett a legfontosabb a megfelelő mennyiségű lizin bevitele. A lizin megfelelő mértékű jelenlétének hiányában nem csak hogy nem tud izomzat alakulni, de a fehérjeszintézisre is negatív hatással van. A lizin ugyanis az egyik olyan limitáló aminosav, amelyeknek jelenléte meghatározza a többi aminosav felszívódásának mértékét.

Lizin hiányában nem tud izomzat alakulni, és hiánya a fehérjeszintézisre is negatív hatással van
Lizin hiányában nem tud izomzat alakulni, és hiánya a fehérjeszintézisre is negatív hatással van

 

A kulcsszó az arányosság

Ha megvan a kívánatos fehérjemennyiség, de nincsenek meg a limitáló aminosavak, akkor az a fehérje nem hasznosul, hanem kiürül a vizelettel, a vesét terhelve, hiszen a vese felelős a felesleges, nem tárolható fehérjék kiürítéséért, amely vizelettel kiürülve ammónia formájában szennyezi az istálló levegőjét is. Ha az istálló pedig rosszul szellőző, akkor annak felhalmozódása az istállóban akár a lovak légúti problémáit is eredményezheti.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor annyira túlzásba viszed a fehérje bevitelét, hogy az a mennyiség már nem hasznosítható (sajnos ez gyakori hiba manapság). A napi javasolt fehérjebevitel a ló takarmányában kb. 700-900 gramm. Vannak helyzetek – pl. vemhesség, fokozott teljesítményelvárások, amikor a bevitt fehérje mennyiségét növelned kell. Ekkor azonban megint előtérbe kerül, hogy a minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség. A fokozott fehérjebevitelhez jó minőségű tápokat, koncentrált kiegészítőket érdemes választani, amelyek kis mennyiségben etetve is hatékonyak, és nem tartalmaznak túl sok kalóriát.

A túl sok fehérje vizelettel kiürülve ammónia formájában szennyezheti az istálló levegőjét
A túl sok fehérje vizelettel kiürülve ammónia formájában szennyezheti az istálló levegőjét

 

Lovad izomzatát támogathatod a megfelelő anyagok bevitelével is, ezek közül néhányról pár szóban:

 • L-karnitin: aminosav származék, amelynek főleg a sejt energiaforgalmában, a zsíranyagcserében és lebontásban van szerepe. Fontos a zsírsavak transzport-folyamataiban, valamint a sejtszintű energiatermelésben A testépítők is szívesen használják, mint “természetes zsírégető szert” Az L-karnitin hiánya a szív- és vázizmokra negatív hatással van.

 

 • Gamma oryzanol: növényi szterolok, és ferulasav észterek keveréke, melyet főként a rizsből vonnak ki. Erős antioxidáns hatású, emellett segít az izmok regenerációjában, és bizonyítottan közreműködik az izomtömeg növelésében, a testzsír csökkentésében, “természetes zsírégető szer”. A gamma oryzanol különösen ajánlott az aktív munkát végző sportlovak részére. Segít, hogy az intenzív munka során elvesztett izomtömeg újraépüljön.

 

 • Kreatin: természetes aminosav származék, amely a szervezetben az izmokban is megtalálható kreatin foszfát formájában. Segít az izommunkában elégetett energia pótlásában, elsősorban az ATP energiaszolgáltató vegyület újraszintetizálásában. Az izomösszehúzódás szereplője, növeli a fizikai teljesítményt a rövid gyors és magas intenzitású mozgások során. Gyorsítja a regenerációt, javítja az izommunka hatásfokát. Kemény edzésben lévő lovak számára rendszeresen adagolva hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez.

 

 • Omega olajok: etetésük kifejezetten hasznos, különösen az Omega 3 olajé, mivel gyulladáscsökkentő hatása támogatja az izmok regenerálódását is. Az olaj etetését még ki lehet egészíteni E vitaminnal vagy E vitamin tartalmú kiegészítőkkel, akár polifenolokkal és további antioxidánsokkal is.

 

Nézd meg az izomzatra ható fontosabb takarmánykiegészítőket az Equimins kínálatában!

Izomépító termékek az Equimins kínálatában
Izomtömeg növelő termékek az Equimins webáruházában

 

Tiszta E-vitamin olaj

 • Az E vitamin fontos szerepet játszik az izmok fejlődésében, a megfelelő izomerő fenntartásában
 • Az izomzat növekedéséhez és megfelelő kondicionálásához és kemény munka utáni regenerálásához javasolt kiegészítő
 • Tiszta E-vitamin olaj »

 

Muscle Toner izomfejlesztő

 • Természetes táplálékkiegészítő a lovak egészséges izomfejlesztéséhez
 • Fantasztikus termék, ha gyorsan szeretnél izomzatot építeni olyan lovon, amelyet eddig elhanyagoltak vagy egyszerűen csak nem néz ki jól
 • Segít gyorsan, megfelelő izomzatot felépíteni a megfelelő munka mellett és segít az állóképesség növelésében is
 • Muscle Toner izomfejlesztő »

 

DMG

 • 100% tiszta DMG, vagyis dimetil-glicin, más néven B15 vitamin avagy pangámsav
 • Segít megnövelni az oxigén felvételt, ezért a ló gyorsabban erőre kap egy megerőltető gyakorlat után
 • Hatalmas energialöketet ad glicin aminosav formájában
 • Segít csökkenteni a tejsav felhalmozódását
 • DMG »

 

Dee-Tye izomláz elleni oldat

 • Ez a termék a komoly megterhelés utáni teljesítőképesség mielőbbi helyreállítását célzó oldat
 • Támogatja a munka közben bekövetkezett folyadékveszteség és elektrolit háztartás helyreállítását
 • Azon lovak számára javasolt, amelyek erős igénybevételnek vannak kitéve és fennáll esetükben a kiszáradás (dehidráció), az izomláz,
 • “Tying-up” szindróma (Azoturia), vagy a bénulásos izomfestékvizelés (Rhabdomyolysis) veszélye
 • Dee-Tye izomláz elleni oldat »

 

Kreatin monohidrát

 • A kreatin természetes aminosav, amely segít a sovány izmok esetében az izomzat felépítésében és sok energiát biztosít
 • Hasznos a tejsav felhalmozódás (izomláz kialakulása) ellen is
 • A kreatin egyike azon táplálékkiegészítőknek, melyek igazán látványosan, gyorsan és biztonságosan fejtik ki hatásukat
 • Kreatin monohidrát »

 

Segítünk, ha bizonytalan vagy, hogy lovad számára melyik termék lenne az ideális, hívj minket bizalommal
Segítünk, ha nem tudod, hogy lovad számára melyik termék lenne az ideális: hívj minket bizalommal

 

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad izomzatát befolyásoló vagy bármely más kiegészítő takarmánnyal kapcsolatban, hívj minket és örömmel segítünk:

 • Möhöly Christa, Equimins termékfelelős
 • +36 30 979 6578
 • +36 20 212 9457
 • info@lovitamin.hu

 

2018.05.14. Illusztrációk fotói: Pixabay.com