Gondolatok a csikók táplálásáról

Az optimális magzati fejlődés kulcsa a kanca megfelelő táplálása a vemhesség alatt.  Születéskor a csikó súlya körülbelül a kanca vemhesség előtti súlyának a 10 százaléka. Az egészséges csikó súlya gyorsan gyarapodik, fajtától függően a gyarapodás elérheti a napi 1,3 kg-t is. Kb. 8 hetes korára a csikó megduplázza születési súlyát és egyéves korára eléri a kifejlett ló súlyának 60-70%-át és magasságának 80-90%-t.

A csikó tápanyagszükségletét annak 2-3 hónapos koráig fedezi a kanca teje és a széna, amit elcsipeget mellé, illetve amibe belekóstol a legelőn. Már néhány hetes korában elkezd érdeklődést mutatni a szilárd táplálék után. Noha két hónapos kora után is még szopik a csikó, a kanca teje már nem biztosítja számára az összes szükséges tápanyagot, ezért célszerű a csikót bevezetni az önálló táplálkozás rejtelmeibe.

Először nem fog sokat elfogyasztani, csak kóstolgat, de fontos hogy ezt nyugodt körülmények között, a többi kifejlett ló táplálék iránti versengésétől távol tehesse meg. A csikó lassan eszik, eleinte csak csipeget ezért fontos, hogy ahonnan eszik, láthassa az anyját, még ha az nincs is ott a közvetlen közelében.

Jó, ha a csikó lehetőséget kap, hogy ide-oda futkározás közben kapjon be egy-egy ’falatot’, ez az emésztését is segíti. A táplálékot, amit a
csikó nem fogyasztott el, ne hagyd ott, hanem ürítsd ki és tisztítsd meg az etetőt a következő etetés előtt.

Fontos szempontok:

 • A csikó testsúlya 1%-nak megfelelő mennyiségű táplálékot fogyaszt el naponta 2-3 etetésre osztva. A fenntartáshoz szükséges takarmány szárazanyag mennyiség a csikó 3 hónapos korában 2,8-3 kg, 6 hónaposan 4,5 kg, 1 éves korára 6,5 kg és 2 éves korára 8-9 kg.

 • Réti széna korlátozás nélkül legyen elérhető a csikó számára. Amennyiben lucernát is etet, a lucerna és a széna aránya 1:2 legyen. A magas rosttartalmú táplálék nem emésztődik meg megfelelően, amíg a bélrendszer mikrobás emésztése ki nem alakul, ez kb. a csikó 3 hónapos korában történik meg. Ennek elősegítésére ajánljuk a Micro Flora Balance koncentrált probiotikum pasztát 20 ml / nap adagolással 3 egymást követő napon át.
 • Szénhidrátokra is szükség van a csikó étrendjében annak energiaszükséglete miatt, és ezt a szálas takarmány ebben a növekedési szakaszban önmagában nem tudja biztosítani, de a szénhidrátban (keményítőben) túlzottan gazdag táplálék csontfejlődési rendellenességeket okozhat. Lehetőség szerint etess zabot, lenmagot, és szárított répaszeletet is, de ne etess kukoricát vagy árpát, mert azok még rosszul emésztődnek.

 • A csikó növekedési üteme szükségessé teszi a fehérjében gazdag táplálékot. A táplálékának nyersfehérje tartalma legyen minimum 16% (kb. 680 gramm / nap egy 2-6 hónapos csikó esetében és 850 gramm / nap 1 éves korára).
 • A probiotikumok elősegítik a bélrendszer mikroflórájának kialakulását, az emésztőrendszer érettebbé válását, a jobb szálastakarmány hasznosulást, emésztést. Az Equimins Probiotikum készítménye kellemes ízű kiegészítő, amelyet ivóvízben, vagy a táplálékba keverve is adhatsz.
  Liza Photo – Góg Csaba

  A csikó 1-2 éves kora között a növekedés üteme lassul, de a megfelelő táplálás továbbra is szükséges.

  Ilyenkor is javasoljuk, hogy a réti széna korlátozás nélkül legyen elérhető a csikó számára, hogy a  jó minőségű szálastakarmány fedezze a csikó energia- és fehérjeszükségletét

  A csikók számára fontos vitaminok és ásványi anyagok szervezetbe juttatására, a kiegyensúlyozott fejlődés elősegítésére érdemes táplálékkiegészítőt etetni. Fontos a kalcium és a foszfor aránya, mely ideálisan 1,2:1.

  Az Equimins Dikalcium Foszfát terméke ideális táplálékkiegészítő magas biológiai értéke miatt, amelyben a kalcium / foszfor aránya 1,3:1. A kalcium foszfát szerepet játszik a csontok és a fogak, a vázrendszer, az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésében.

  A két évesnél idősebb csikók táplálkozási szükségletét már befolyásolja az is, hogy munkába lettek-e már fogva. Amennyiben még nem, akkor szükségletüket fedezni lehet szálastakarmány és táplálékkiegészítő együttes etetésével.

  Az Equimins Young Stock csikók számára készült kiegészítője nagyszerű kombinációja a fontos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz fontos probiotikumokat és az azokat tápláló prebiotikumokat, valamint Saccharomyces Cerivisae élesztőfajtát a hatékony rostemésztéshez. Ennek a kiegészítőnek az etetése minden fiatal ló számára a lehető legjobb az induláshoz és segít, hogy fejlett, jól izmolt lóvá fejlődjön.

  A még növekedésben lévő és már munkát végző lovak táplálékszükséglete jelentősen megnő. Ez alatt az élettani igényhez és fajtától függő munkát értjük. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a munkavégzéshez szükséges kalória- és tápanyagigény a megfelelő tápanyagbevitel nélkül a növekedésben és fejlődésben okoz problémákat. Fontos, hogy az étrendjük tartalmazzon elegendő mennyiségű jó minőségű szálastakarmányt. Ennek mennyisége legyen a bevitt táplálék minimum 50%-a, még a kemény munkában lévő lovaknál is. A megnövekedett energiaszükségletet biztosítani tudod megfelelő kiegészítőkkel, olajokkal, például lenolajjal vagy szójaolajjal. Ne feledd, hogy a megfelelő táplálás jelentősen befolyásolja az általános egészséget, megelőzhetők általa a fejlődési rendellenességek és számos betegség is.