Vemhes kanca takarmányozása a vemhesség utolsó harmadában

A kiegyensúlyozott takarmányozás akkor is szem előtt tartandó, amikor a kancád vemhes és „kettő helyett eszik”. A megfelelő takarmányozás a vemhesség egész időtartama alatt fontos, de különös figyelmet érdemel a vemhesség első és harmadik harmadában. A cél: egészséges kanca a vemhesség időtartama alatt és utána is, valamint életképes, egészséges és erőteljes csikó születése.

A mennyiség megemelése nem célravezető

 

A kancának saját szükségletein kívül a csikó méhen belüli fejlődésének időszakában nagy energia, fehérje és ásványi anyag szükséglete van. Ezt a megnövekedett igényt nem lehet annyival megoldani, hogy megemeled számára a nem vemhesség idején adott takarmány mennyiségét. Ez semmiképpen sem célravezető a magzat gyors növekedésű időszakában, ami a vemhesség utolsó szakasza – a harmadik harmad, valamint a születést követő első három hónapban, amikor a kanca szoptat.

A csikó magzati növekedésének 80%-a a vemhesség utolsó harmadában történik. Ezt azt jelenti, hogy születési súlyának 80 százalékát ebben az időszakban építi fel. El lehet képzelni, hogy ez micsoda tápanyagigényt jelent a kanca szempontjából. Innentől kezdve a laktációs időszak első három hónapjáig igen jelentős mértékben megnő a csikó tápanyag igénye is. Ebben az időszakban a kanca energia-, kalóriaigénye közel 30%-kal, a fehérje kb. 40%-kal és a kalcium / foszfor igénye 80%-kal magasabb.

 

Vemhes kanca takarmányozása a vemhesség utolsó harmadában
Vemhesség hónapja Emészthető energia igény (Mcal/nap) Fehérje (gramm/nap) Kálcium / foszfor (gramm/nap) Lizin (gramm/nap)
 -4  20  750 24/17 33 
20,5  822  24/17  35 
21  845  24/17  36 
21,5  874  32/24  38 
22,2  911  32/24   39 
23,1  956  43/32  41 
10  24,25  1009  43/32 43
11  25,67  1072  43/32 46 

(A kanca vemhesség előtti testsúlya kb. 600 kg. A táblázatban felsorolt adatok a minimum szükségletet (ami a létfenntartáshoz szükséges) mutatják. Szelén 100 mg / nap, cink 400 mg/ nap)

 

Többször keveset, koncentráltan

 

Nyilván nem cél a kanca túletetése, vagy elhízása sem, hiszen az ellés és a csikó szempontjából ez sem előnyös. Fontos a fokozatosság elve a takarmányozás során ebben az időszakban is. Inkább többször kevesebb mennyiséget etess abrakból és/vagy koncentrált kiegészítőkből vagy tápból, és ha nem legelőn van a kancád, akkor legyen előtte mindig jó minőségű réti széna.

Sajnos, épp amikor a legnagyobb a kanca tápanyag igénye, akkor a legkisebb az étvágya, mivel a magzat már a hasban jelentős teret foglal. Ilyenkor jellemzően még válogatósabbak lesznek, és sokuk kólikára is hajlamosabb ebben az időszakban. Természetükből eredően azonban a kancák hajlamosak lennének a zsírraktáraikat feltölteni és ilyenkor lesz a szálastakarmányhoz képest fontosabb szerepe a koncentrátumoknak. Ha azt veszed észre, hogy a kanca jóval kevesebb szálastakarmányt eszik, akkor próbáld meg ezt kompenzálni számára, akár szénapellet és koncentráltabb takarmányok formájában, hogy a napi tápanyagszükségletét a kevesebb mennyiséggel is fedezni tudd. Jól használható kiegészítők még a rizskorpa pellet és az omega olajok is energiatartalmuk és jó emészthetőségük miatt.

Ha a kanca megfelelő, jó kondícióban vemhesült, akkor ennek a jó kondíciónak a megtartása a cél a vemhessége során. A kanca testtömege a vemhesség során jellemzően kb. 10-15%-kal nő, és ennek kétharmadát az utolsó 3 hónap során veszi fel. Ebben az időszakban jelentősen megnő a kalcium-, foszfor- és fehérjeigénye, sokkal magasabb mértékben, mint az energiaszükséglete, (pl. a fehérjeigény a 8%-ról kb. 12%-ra emelkedik, ami 50% növekedést jelent), ezért ezek kiegészítése célszerű. Ezt valamilyen szinten a jó minőségű lucerna etetése tudja fedezni, de a lucerna lehetőleg ne legyen magasabb arányban, mint a napi szálastakarmány kb. 10%-a.

A kanca foszfor- és kalciumigényét a takarmány ebben az időszakban nem tudja biztosítani, ezért fontos számára a napi só-kalcium-foszfor kiegészítés, amelyet a takarmányához igazítva az egyedi szükséglete szerint adhatsz neki. Vemhes kancák számára készült tápok etetése esetén ez kevesebb, hiszen a jól összeállított tápok tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ha csak szemes- és szálastakarmányt kap a kanca, akkor ezekből jóval többet igényel.

Rezet a magzatnak

 

Az utolsó harmadban nagyon fontos, hogy figyelj a vitamin, ásványi anyag és nyomelem kiegészítésre. A makro- és mikroelemek szintje is hatással van a magzati fejlődésre. A réz, cink, vas, szelén és E-vitamin valamint a béta karotinból szintetizálódó A-vitamin jelentős szerepet játszik a csikó méhen belüli megfelelő növekedésében. A réz-, cink-, mangán- és vastartalékok már a magzat májában elraktározódnak és erre szükség is van. A kancatej nem elegendő forrása ezeknek a mikroelemeknek és a születés utáni pótlás nem hozza ugyanazt az eredményt, mint amikor a csikó már magas rézszinttel jön a világra. Az E-vitamin kiegészítés a születés előtti utolsó hónapban szintén növeli az antitestek csikóba történő passzív átvitelét.

 

Minden kanca egyéniség. Ez nem csak jellemükre, de takarmány hasznosításra is értendő. Ezért fontos, hogy hetente figyeld a testének, kondíciójának alakulását, és ennek megfelelően igazítsd hozzá a takarmányozást. Ha nem sikerül azt a tápanyag mennyiségt bevinni, ami megfelel a kanca és a csikó együttes szükségletének, akkor a kalóriát, fehérjét és ásványi anyagokat a kanca a saját szervezetéből – szöveteiből, zsírraktáraiból és csontjaiból fogja fedezni. Ezt a helyzetet azért sem szabadna elérni, mert ha a kanca tartalékai kimerülnek, akkor nem lesz képes a csikó magzati szükségleteit sem fedezni, ráadásul a csikó születése után még tovább ugrik a tápanyag igénye a laktációs időszak elején és akkor azt már képtelen lesz saját szervezetének egészségügyi kockázata nélkül fedezni. A magzat nem megfelelő tápanyag ellátottsága annak felnőtt ló korában is eredményezhet rendellenességeket. Ez nem csak az alultáplálásra, de a túletetésre is érvényes. A takarmány által a kancába jutó tápanyagbevitel befolyásolja a magzati fejlődést, a placenta működését és a csikóba történő tápanyag átvitelt.

 

Ne etesd a vemhes kancát kettő helyett

 

Jól akarod tartani a kancád? Érthető, de ne etesd a vemhes kancát kettő helyett. A túletetés ugyanolyan veszélyes, mint az alultápláltság. Mivel a vemhes állatok hajlamosabbak az inzulinrezisztenciára, ez metabolikus zavarokra vezethet és aztán a csikó méretében és metabolikus folyamataiban még akár fél éves korában is kimutatható és hajlamosíthat további fejlődési problémákra.
Sajnos manapság még a takarmányozásban általános igazság, hogy az energia és talán már a fehérje kérdésköre ismertebb és elfogadottabb, de az aminosavak, nyomelemek és vitaminok szerepét nem tekintik fontosnak. Pedig fontos lenne különösen a vemhesség első és utolsó harmadában olyan tápot vagy kiegészítőt adni, amely minőségi fehérjét tartalmaz, ami biztosítja a megfelelő aminosav szükségletet a csikó optimális fejlődéséhez. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A lizin az egyik olyan limitáló aminosav, amelyeknek jelenléte meghatározza a többi aminosav felszívódásának mértékét. A lizin jelenléte tehát a megfelelő mértékben szükséges, mert ha az nincs meg, akkor az a fehérjeszintézisre is negatív hatással van. A kulcsszó itt az arányosság. Ha megvan a kívánatos fehérje mennyiség, de nincsenek meg a limitáló aminosavak, akkor az a fehérje nem hasznosul, hanem kiürül a vizelettel, a vesét terhelve. Ez a nitrogén, ami ammónia formájában szennyezi az istálló levegőjét is. Ha az istálló pedig rosszul szellőző, akkor annak felhalmozódása az istállóban akár a lovak légúti problémáit is eredményezheti.

 

A fenti igények kielégítésére nem kell drága takarmányokra gondolnod. A megfelelő emésztőrendszeri működést szem előtt tartva törekedj a kancád esetében is a napi többszöri kis adagokban etetett abraktakarmányra és a jó minőségű szálastakarmány legyen folyamatosan elérhető számára. Ha ismered az általad etetett takarmány összetételét, akkor könnyebb a piacon megtalálható, kiegyensúlyozott összetételű kiegészítők közül választanod. Ezek a kiegészítők segítenek a vemhesség adott szakaszának vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem igényeit fedezni. Általánosságban olyat keress , ahol a kalcium legalább 4% a foszfor 3%, a réz 125 mg / nap és a cink a réznek közel háromszorosa kb. 400 mg / nap, vas 400-500 mg / nap, E-vitamin 500 NE/nap.
A fehérjét tekintve sokan összezavarodnak, mivel sokszor nem számolnak kalóriát. Vemhes kancának jellemzően 14% fehérje tartalmú tápot keresnek. Az átlag réti széna 7% fehérje tartalmú. A szemes takarmányok kalória értéke háromszor annyi, mint a szénáé. Ha tehát a mennyiség alapján döntesz, akkor lehet, hogy kevés kalóriát fogsz bevinni. De ha a kalóriát számolod, mert nem akarod, hogy a kancád túltápláld, akkor lehet, hogy a bevitt fehérje mennyisége nem lesz elegendő. A fehérjehiány alacsony születési súlyt és a csikó normálisnál lassabb fejlődését eredményezi. Ha viszont túl magas a fehérjebevitel, akkor a csikóban számos ortopédiai fejlődési rendellenesség alakulhat ki, pld. OCD, DOD.
Ezért, ha nem szeretnél a számokkal foglalkozni, akkor kérd állatorvosod vagy takarmányozási szakember segítségét.

2018.02.01.