Tavaszi belső nagytakarítás – a homokkólika ellen

Legeléssel, földön etetett széna és abrak elfogyasztásával a lovakat a homokkólika veszélye fenyegetheti, ami a bélrendszerükben felgyülemlett homok miatt alakul ki.  Most megtudhatod, hogyan ismerheted fel a homok okozta károsodás jeleit, és hogyan kerülheted el, hogy túl sok homok rakódjon le lovad szervezetében.

A lovak emésztőrendszerébe a legeléssel, a földön etetett széna és abrak elfogyasztásával kerülhet homok vagy föld. Ez jellemzően hosszú idő alatt halmozódik fel olyan mértékben, hogy problémát okozzon. Talán nem is gondolnád, de akár a bélben lerakódott homok is lehet az oka annak a jelenségnek, ha a lovad elkezd fogyni, vagy nem képes hízni, hiszen a sérült bélszakasz és a táplálék útjának zavarai miatt a bél egyéb szegmenseiben is romlik a tápanyag-felszívódás mértéke.

A homok gyorsan túlhalad a gyomron és a vékonybélen. Amikor eléri a vakbelet és a vastagbelet, akkor a haladása lelassul és lerakódása jellemzően a vastagbélben történik, ahol irritációval gyulladást okoz. A gyulladás miatt csökken a tápanyag-felszívó és a folyadék-visszaszívó képessége, sőt még akár további folyadékot is választhat ki a bél, ami hasmenéshez vezethet. A homok tömege miatt gátolhatja a béltartalom továbbítását, ami miatt bélsárrekedés fordulhat elő.

Mi az a homokkólika és mik a tünetei?

A homokkólika egy kólikafajta, ami a lovak bélrendszerében felgyülemlő homok miatt alakulhat ki. A homok komolyabb mértékű lerakódása hasmenéshez, súlyvesztéshez, kólikához és életveszélyes mértékű bélelzáródáshoz is vezethet. Súlyosabb állapot alakulhat ki, amikor a homok a takarmánnyal együtt akadályt képez a bélrendszerben: megakadályozza a béltartalom haladását, gázfelhalmozódást eredményez, a méreganyagok felszaporodnak, ami kólikán kívül akár patairha-gyulladást is okozhat. Ha a bél megcsavarodik vagy elzáródik, akkor csak a gyors műtéti beavatkozás mentheti meg a ló életét. A legrosszabb esetben a bélfal megrepedhet, a bélsár a hasüregbe távozva azonnali halált is előidézhet.

A homok lerakódásának leggyakoribb jele a kólika illetve a hasmenés, emellett a csökkent étvágy és kedvetlenség, hiszen a lovadnak már lehetnek fájdalmai a kólikás tünetek megjelenése előtt is.

A lehetséges vizsgálatok közül az egyik egyszerű mód a ló hasának alsó oldalán történő sztetoszkópos vizsgálat. Ezt bízd az állatorvosodra, de ha Te is belehallgatsz a vizsgálat során a sztetoszkópba, akkor, ha homok rakódott le lovad vastagbelében, olyan hangokat fogsz hallani, mint amikor a tenger hullámzása megtörik a parton.
A legegyszerűbb vizsgálati módszer a homok kimutatására, ha friss bélsarat (5-6 bogyót) tiszta műanyag vödörbe, vagy hosszú gumikesztyűbe teszel, vizet öntesz rá, alaposan összekevered, majd hagyod pár percig ülepedni. Mivel a homok nehezebb, ezért ha kesztyűt használsz, a homok az ujjakhoz fog összegyűlni, míg a vödörben lerakódik alulra. A fél evőkanálnyi homok jelenléte ilyen teszt mennyiségű bélsárnál már jelentősnek számít. Mivel a bél perisztaltikus mozgása során különböző mennyiségű homokot továbbít, ezt a vizsgálatot is többször el kell végezni. Amennyiben homokot találsz a vizsgálat során, érdemes a homok kiürülését támogató kiegészítőkkel megkönnyíteni a bélrendszerből a homok távozását. A bélrendszer “homoktalanítása” több héten át tartó folyamat. Sajnos a nagyon súlyos kólikás esetekben már műtétre is szükség lehet és jóval nagyobb a homok lerakódás okozta következmények kockázata. 

Hogyan előzheted meg a bajt?

A legtöbb ló kis mennyiségű homokkal a bélrendszerében hosszú és egészséges életet tud élni.  A lovak legeléskor természetesen kis mennyiségű homokot és földet is fogyasztanak, ez jellemzően végighalad a bélrendszeren és problémamentesen távozik. Ha a lovad laza talajú, homokos környezetben él vagy dolgozik, érdemes odafigyelni, megelőzni vagy támogatni a homok bélrendszerből történő kiürülését, még a súlyosabb problémák megjelenése előtt.  

Ha nem közvetlenül a földről eteted a lovad, hanem etetőt és szénahálót használsz, akkor egyrészt támogatod lovad emésztőrendszerét a takarmány lassabb elfogyasztásával, másrészt csökkented az emésztőrendszerbe a legeléssel, a földön etetett széna és abrak elfogyasztásával is bekerülő homok vagy föld mennyiségét.

Az Equimins kínálatában megtalálható a Sand-Ex nevű 1,5 kg kiszerelésű csupa természetes anyagból álló pelletizált rostos termék, amely nagyon hatékonyan segíti a takarmány természetes áramlását és támogatja a bélrendszerbe ülepedett homok kiürülését. Ennek a készítménynek az alapja az egyiptomi útifű (psyllium) amely oldható rostforrás, ezt probiotikummal és prebiotikummal is kombinálta a gyártó mivel a legújabb kutatások szerint így még hatékonyabbá teszi a homok kiürülését. Ezen kívül hasznos a bélrendszer bélflórájának támogatására is, hiszen bármilyen bélprobléma és kólika esetén a bélflóra baktériumok egyensúlya felborul, amelyet pre-és probiotikumok etetésével állíthatsz helyre.

A készítmény pellet formájának előnye, hogy csak a bélben zselésedik, ahol magához vonzza a homokszemcséket és a bélsárban távozik. A hagyományos, régebben használt egyéb készítmények gyorsan kocsonyásodnak, sokszor már a lovak szájában is, ezért egyrészt nem szívesen fogyasztják ezeket a készítményeket, másrészt nem tudják hatékonyan kifejteni hatásukat. Az Equimins Sand-Ex termék csak természetes összetevőkből áll, nem tartalmaz a FEI által tiltott anyagokat sem.

A készítmény alkalmazását akkor javasoljuk lovad számára, amikor a fenti tüneteket észleled és/vagy állatorvosi vizsgálat megerősítette, hogy homok ülepedett a bélcsatornába. Akkor is célszerű évente egyszer egy Sand-Ex kúrát csinálni a lovadnál, ha homokos, laza talajon él vagy dolgozik.

2018.03.17. Fotók: Flickr.com