Miért kell, hogy a szálas takarmányhoz lovad folyamatosan hozzájuthasson?

Ahhoz, hogy megértsd, miért olyan érzékeny lovad emésztőrendszere, ismerned kell, mi zajlik szervezetében folyamatos szénázás, vagy épp hirtelen habzsolás közben. Tarts velünk a széna útján és tudd meg, mi az ideális lovad emésztésének.

A baktérium a kulcsa mindennek

A vékonybél a ló teljes bélrendszerének 28 százaléka, kb. 15-20 méter hosszú és 55-70 liter űrtartalmú. A vastagbél a teljes bélrendszer 62 százaléka, kb. 7 méter hosszú és 140-150 liter űrtartalmú. A fermentáció a ló bélrendszerében az, ami lehetővé teszi a lovak számára, hogy a rostot energiaforrásként hasznosítsák. A rostok bakteriális erjesztése illó zsírsavak és tejsav termelését eredményezi. Az illó zsírsavak könnyedén felszívódnak a véráramba, és közvetlen energiafelhasználásra kerülnek, vagy glükóz és zsír szintézisére és tárolására lesznek felhasználva. A „jó takarmányhasznosító” és munkát nem végző ló számára már ez képes fedezni a teljes energiaszükségletet. A kisebb mennyiségű, folyamatos magas rosttartalmú takarmányozás segít megelőzni a vércukor koncentrációjának nagy ingadozását, valamint az oldhatatlan rostok segíthetnek lassítani a gyorsan emésztett oldható szénhidrátok felszívódását is. A bakteriális erjedés melléktermékei között a lovak számára előnyös B-vitaminok is képződnek, például a riboflavin, niacin, biotin, folát, B12 és B6 vitaminok. A vastagbélben élő baktériumok helyes egyensúlya nélkül a ló nem képes a rostemésztés takarmányozási előnyeit hasznosítani. A baktérium populáció egyensúlya és stabilitása rendkívül fontos, mert az egyensúly felborulása emésztési zavarokat okozhat. Mivel több különböző baktériumfaj szükséges a különféle takarmányok erjesztéséhez, a takarmányozásban bekövetkező kis változás is fel tudja borítani ezt az egyensúlyt.

A rágás a lovak alapvető szükséglete

Még a túlsúlyos vagy emésztőrendszeri betegségekben szenvedő lovakat sem lehet radikális szénamegvonásos étrendre fogni. A széna megvonása olyan stresszhelyzet a ló számára, hogy amiatt sem lesz képes fogyni. A rágás a lovak alapvető szükséglete. Ezen túl pedig az elégtelen rostbevitel miatt egészségi problémák, pl. gyomorfekély, kólika, valamint viselkedés zavarok, rossz szokások is kialakulhatnak. Ilyenek az unalom miatti rágás – a kerítés, fa vagy boksz megrágása, rosszabb esetben a trágya evése. Ha viszont hirtelen nagy mennyiségű oldható szénhidrát ér a vastagbélbe (amit keményítő túlterhelésnek neveznek), túlzott tejsav és illó zsírsav termelés következik be. Ennek következtében a bél baktériumflórája megváltozik, ami a bél elsavasodását eredményezi. Ilyenkor is jelentősen megnő az emésztési zavarok (pl. kólika, laminitisz) kockázata. Ezért nagyon fontos, hogy a lovad számára a szálas takarmány folyamatosan elérhető és jó minőségű legyen.

Az ideális napi arány

A ló emésztőrendszerét gondolatban két részre kell osztani. Az első szakasz hasonlít a kutya, az ember vagy a sertés emésztőrendszeréhez, ahol az enzimatikus emésztés történik. A második rész inkább olyan, mint egy tehén bendője, ahol a bakteriális erjedéssel zajlik az emésztés. De a valóságban ez nem ilyen egyszerű, mert a ló emésztőrendszere sem ez, sem az, sem a kettő kombinációja, hanem sajátosan egyedülálló. Ezt a komplexitást mindig szem előtt kell tartani, ha a lovak takarmányozásáról gondolkodunk.

A hosszú szárú növényi rost források (min. kb. 2-3 cm) fontosak a megfelelő bélmozgékonysághoz és az emésztett takarmányok megfelelő mértékű áthaladásához a belekben. A hatékony és egészséges emésztés fenntartása érdekében a hosszú szárú növényi rostok adják a takarmány legalább 50%-át, lehetőleg a legelő területéről vagy a szénából és legyen ez naponta minimum a ló testtömegének legalább 1,5 százaléka (tehát 500 kg ló esetében napi minimum 7,5 kg, de inkább 10 kg). Az étrendi rostok rövidebb szárú, őrölt vagy pelletált növényi forrásai gyakran megtalálhatók a kereskedelmi forgalomban elérhető lótakarmányokban. Az ilyen forrásokban levő rost előnye a fermentálhatóság mértéke. Egy jól összeállított tápban van könnyen és kevésbe fermentálható rosttartalom is. A koncentrált takarmányok jól fermentálható rostjainak az előnye, hogy egészségesen tartják a bélrendszer baktériumflóráját (pre- és probiotikumok), és biztonságos, természetes energiát (kalóriát) biztosítanak a lovak számára.

A kevésbé fermentálható rostok ezekben a koncentrált takarmányokban biztosítják a lassú elfogyasztását (rágni kell), a vízfogyasztás ösztönzését és ezzel segítik az emésztési zavarok megelőzését. A magas rosttartalmú lótakarmányok akkor is hasznosak, ha a takarmány minősége rossz vagy mennyisége ingadozó. Ezek a termékek biztosíthatják az egyenletes minőségű takarmányozást. Ez kényelmes a lótartó számára, és előnyös a ló egészsége szempontjából is, hiszen jelentősen csökkenti a környezet változásai miatti esetleges emésztési zavarok előfordulását. Ezek a rövidebb szárú növényi rostok adják a napi takarmány legalább 25%-át, és legyen ez naponta minimum a ló testtömegének legalább 0,5 százaléka (tehát egy 500 kilogrammos ló esetében napi minimum 2,5 kg).

Az étrendi rost forrása a lovak esetében sem csak a legelő vagy a széna. Manapság már elérhető a szénapellet, lucernapellet, cukorrépa-szelet, zabkorpa, rizskorpa esetleg szójakorpa is. Mivel ezek nagy mennyiségű vizet kötnek meg, ezért célszerű ezeket áztatva etetni, hogy ne a bélrendszer nedvességét vonják el esetleges bélsárrekedést okozva. Tehát a fentiek alapján teljes minimális szálastakarmány bevitel egy átlagos méretű ló esetében a testtömegének 2-2,5 százaléka (500 kg ló / 10-12,5 kg / nap). Ha a lovad számára mindig elérhető a jó minőségű szálas takarmány, akkor több időt fog rágással tölteni, ami fokozza a nyálképződést és csökken a gyomorfekély kialakulásának kockázata. Ha nem tudod a szálas takarmányt mindig elérhetővé tenni, akkor jobb, ha naponta többször etetsz kisebb mennyiséget, mint inkább két nagyobbat. A végső cél a szálas takarmány és a koncentrált takarmányok megfelelő egyensúlyának biztosítása a lovad számára oly módon, hogy az az összes szükséges tápanyagot biztosítsa számára, miközben támogatja a ló emésztőrendszerének egészséges működését.

2018.01.05. Fotók: Flickr.com