Hogyan értékeld a széna minőségét 6 lépésben?

A kiváló minőségű széna elengedhetetlen lovad egészségéhez – éppen ezért nem mindegy, hogy milyen szénát etetsz. Bár a minőség szemrevételezéssel csak korlátozott mértékben határozható meg, most megmutatjuk, mire kell figyelned, ha szénáról van szó.

A magasabb minőségű szénának több levele van, mint a szára, rövid a kalásza, zöld színű, friss illatú, por- és penészmentes.

Illat: A jó minőségű szénának jó illata van. Idővel persze elillan a friss szénaillat, de poros, vagy dohos szaga később sem lehet a bálának. Ha mégis, akkor jobb, ha nem eteted meg lovaddal.

Penész: Furcsa fehér vagy fekete foltok vannak a bálán? Úgy össze vannak tapadva a szeletek, hogy nehéz szétrázni őket? Ez bizony a penész, ami akkor támadja meg a szénát, ha nedvesen bálázták be, vagy később nedvesség érte és nem tudott rendesen kiszáradni. Nem a lovadnak való eledel, ráadásul kólikát is okozhat.

Por: A por kevésbé veszélyes, mint a penész, de minél kevésbé poros a széna, annál jobb. A por irritálja a légutakat, légúti megbetegedésekre hajlamosít, a már fennálló légzőszervi problémákat pedig tovább súlyosbítja. Alapos áztatás segíthet.

Szín: A jó minőségű, friss széna zöld. Nem annyira zöld, mint fűként volt, de mégiscsak zöld. A bálák külső felülete idővel a napsugárzás hatására kifakulhat, megsárgulhat. De az a bála, aminek a külseje barna, bizony sok időt töltött a szabadban, kitéve az esőnek, hónak.

Hőmérséklet: A bebálázott széna nem lehet meleg. Ha bedugod a kezed a friss bálába és az meleg, az annak a jele, hogy még nedvesen bálázták be, ez semmiképpen sem jó jel.

Összetétel: Ha ismered a termelőt, tudod, mit rejt a bála. A nádas, sásos szénával jobb vigyázni, nem lovaknak való.

+1 pénztárcakímélő tipp: Ha meg tudod oldani a széna szállítását a földről egyenesen az istállóig, akkor súlyos ezreket spórolhatsz.

 

Mikroszkóp alatt

A takarmányminőség pontosabb értékelése laboratóriumi elemzéssel elvégezhető. A kapott eredmények pontosan meghatározzák az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalmat. Laboratóriumi elemzés alkalmazható a penész jelenlétének meghatározására is.
A végső cél a szálas takarmány és a koncentrált takarmányok megfelelő egyensúlyának biztosítása a lovad számára oly módon, hogy az az összes szükséges tápanyagot biztosítsa számára, miközben támogatja a ló emésztőrendszerének egészséges működését.

2018.01.05. Möhöly Christa, Magyar Dorottya
Fotók: Flickr.com